Sup daging ala kampung

12:00 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bahan-bahan:

daging (isi) lembu / kambing 
bawang putih - dihiris
bawang besar - dihiris
halia - dihiris
serai - diketuk
daun pandan 
cili merah - dihiris (optional)
cili padi - diketuk (optional)
lobak merah - optional
kentang - optional
bawang goreng - optional
limau nipis
garam

cara memasak:

1. rebus daging sampai benar-benar empuk bersama hirisan bawang putih, bawang besar, cili merah, cili padi, serai, halia, garam dan daun pandan. tambah air bila air rebusan berkurangan.

2. bila daging dah empuk, keluarkan daun pandan dan serai. 

3. masukkan potongan kentang dan lobak merah. biarkan seketika sampai kentang dan lobak empuk.

4. hidangkan bersama taburan bawang goreng dan perahkan limau nipis untuk dapatkan rasa yang lebih ummph!

p/s potongan batang saderi, hirisan daun sup dan sayur-sayuran pilihan boleh dimasukkan sekali (ikut suka).



kenapa sup ni dipanggil sup ala kampung? sebab ia tak perlukan rempah ratus atau sup bunjut di dalamnya. tapu kalau korang nak masukkan rempah ratus, boleh je. adjust ikut selera ya!

lagi satu sup ni tak perlu menumis bahan. kira 'campak campak' je dah jadi😁

selamat memasak!

Echoes Of The Past: Old Stories Retold

30 Words of Lo♥e

  1. Uishhhhh sedap ni boleh ibu cuba nnt main campak2 je kan mudah.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul campak campak je. sambil tu tanak nasi. know know sup masak nasi pn masak sekali. trs bleh mkn da lps tu😀

      Delete
  2. sup kampung rasa asli sedap tu

    ReplyDelete
  3. kalau daging fresh, rebus aje pun dah sedap

    ReplyDelete
  4. WoW Sup daging ala kampung looks fingerlickingly delicious. I like it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This soup is not just finger-licking, but the bowl can also be smooth without any excess soup😂😂

      Delete
  5. baru semalam saya beli tulang lembu untuk buat sup ...mungkin resepi ini boleh digunakan ...nampak sangat mudah dan senang untuk disediakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulang ok jg. rebus smpi isi tanggal sendiri dr tulang. lps tu bleh msk kan yg lain2

      Delete
    2. kalau la tulang dapat lembut dan dimakan...lagi la bagus

      Delete
  6. kalau nak lagi sedap..ajak cik nor mkn sekali..hehe

    ReplyDelete
  7. kalau buat pakai Noxxa senang ni. kejap je siap. boleh roger kalau nak beli. eh termeniaga pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Noxxa, nasi lom masak lg sup ko dah siap😁

      Delete
  8. aida ada lagi daging frozen dlm freezer. tulang pun ada sebekas lagi :)
    normally, aida masuk dlm pressure cooker ha ha ha ha.
    one thing la nak share, anies, kakak aida masih lagi masak sup daging cara biasa tau.
    tanpa pressure cooker. tapi versi menumis la.
    kagum dgn dia. sedap & empuk la plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada presure cooker lg sng campak tu campak ni siap!!😁

      wahhh best nyaaa confirm daging korban dia msk mesti licin punya!

      Delete
  9. Eh ada letak daun pandan pada daging? Tidak pernah nampak.
    Rupanya Anies pandai masak sup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya NA. even msk kari pun sy msk kn daun pandan. lg sedappp tau!

      Delete
  10. ishhhh sedap ni tambah2 nk dekat bln puasa. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. blk keje penat2 nnt msk ni je. 😁

      Delete
    2. kena cari stok daging. potong siap2

      Delete
  11. ketak daun pandan tu utk wangikan sup lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. even msk sambal pn sy buh daun pandan

      Delete
    2. mcm tu kena simpan siap2 daun pandan

      Delete
  12. Saya belum pernah coba sup yg bahannya seperti ini, simple tapi kliatan sedaaap ❤️. Nanti nak coba kak. Biasanya selalu bikin yg pakai banyak rempah

    ReplyDelete
  13. Campak-campak.. Dah siap.. Ohsem..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆