Jangan risau... jangan khuatir... ni bukan sesi tayang menayangkan makanan.
ni entry khusus untuk Mrs. Kitchen yang dah kehabisan idea untuk menyediakan juadah berbuka or bersahur.
last week, ada terbaca kat yahoo news tentang popia ketam yang dijual kat sebuah bazaar di Shah Alam.
lepas baca artikel tu, anies terfikir, why not kita buat popia ketam ikut selera sendiri?
lagipun buat popia ni senang je.
so, anies tak tunggu lama... terus beli barang2 then, masak!
resepi ni sesuai untuk anak2 yang tak suka makan sayur.
ni entry khusus untuk Mrs. Kitchen yang dah kehabisan idea untuk menyediakan juadah berbuka or bersahur.
last week, ada terbaca kat yahoo news tentang popia ketam yang dijual kat sebuah bazaar di Shah Alam.
lepas baca artikel tu, anies terfikir, why not kita buat popia ketam ikut selera sendiri?
lagipun buat popia ni senang je.
so, anies tak tunggu lama... terus beli barang2 then, masak!
resepi ni sesuai untuk anak2 yang tak suka makan sayur.
bahan2:
kulit popia
crab stick
sedikit tepung yang dicampur dengan air (dijadikan sebagai gam)
carrot
timun
(taugeh - kalau suka)
(taugeh - kalau suka)
perencah secukup rasa Maggi
garam
cara membuat:
lobak dan timun dimayang halus sebelum digoreng tanpa minyak bersama2 perencah secukup rasa Maggi.
goreng sampai naik bau.
crab stick diletakkan di atas kulit popia dan kemudian dibalut / digulung bersama2 carrot dan timun.
gamkan di bahagian hujung kulit popia dengan bancuhan tepung dan air.
kemudian, goreng dalam kuantiti minyak yang banyak.
hidangkan bersama kuah lada.
bahan2:
cili blend
ikan bilis / udang kering
keledek
bawang putih
bawang merah
air perahan asam jawa
gula pasir
cara membuat:
blend semua bahan kecuali gula pasir sampai betul2 halus.
sebelum dimasukkan ke dalam periuk, tapiskan bahan2 tersebut.
didihkan bersama2 gula pasir mengikut kemanisan yang dikehendaki.
p/s kuah lada ni boleh dicicah bersama2 cekodok udang, kueh udang, etc dan boleh tahan selama seminggu jika disimpan dalam peti ais.