Wallaweii... bunyi kemain lagi pada hal doh karipap je! ;-)
saja bikin gempaq!
well hari tu, ada member minta resepi camne nak dapatkan doh (kulit) karipap yang rangup, sedap dan tahan lama.
dia dah naik bosan makan karipap yang kulitnya (doh) macam batu bata.
so terlanjur berkongsi resepi dengan dia, anies share sekali dengan yu ols k!
saja bikin gempaq!
well hari tu, ada member minta resepi camne nak dapatkan doh (kulit) karipap yang rangup, sedap dan tahan lama.
dia dah naik bosan makan karipap yang kulitnya (doh) macam batu bata.
so terlanjur berkongsi resepi dengan dia, anies share sekali dengan yu ols k!
>>::<<
bahan:
tepung gandum
air garam (jangan terlalu masin)
margerin
cara membuat:
panaskan margerin sampai terbit minyak.
minyak (margerin) dituang ke dalam tepung dan gaulkan.
(gaul jangan guna tangan nanti melecur)
selepas tepung digaul biarkan seketika sehingga tepung sejuk sedikit.
uli tepung bersama-sama dengan air garam sehingga membentuk doh.
kelebihan:
doh yang tidak digunakan boleh disimpan dalam peti sejuk serta mampu bertahan selama tiga minggu.
jika doh tidak dibalut dengan plastik, bahagian luar doh akan sedikit mengeras.
usah bimbang kerana jika diuli semula doh akan kembali lembut.
doh yang sama boleh digunakan untuk karipap sayur (epok-epok)
buat tau! jangan salin resepi je tapi haram tak berasap dapur tu!
buat tau! jangan salin resepi je tapi haram tak berasap dapur tu!
google