Pecal jantung pisang
11:17 am
✿...السلام عليكم✿
Hari ni just nak share resepi je. nak sambung cerita JJCM kat Bangkok, memory card pulak sok sek sok sek...adezzz...
so, meh laa cuba resepi yang memang sedap tak hengat ni. nak buat pun senang je.
bahan2:
jantung pisang
kelapa parut
cili padi
belacan
bawang putih
bawang merah
garam
sehelai kain kasa(digunakan untuk memerah santan)
cara membuat:
1. rebus jantung pisang sampai empuk. bila dah empuk biarkan seketika.
2. bila jantung pisang dah sejuk, hiris halus-halus. macam mana nak hiris? alaa... macam korang potong / hiris kobis tu... tapi jangan laa terlalu halus sangat... sedang2 je...
3. tumbuk belacan, bawang putih. bawang merah dan cili padi. kalau nak extra pedas, tambahkan cili padi padi.
4. parut kelapa dan perahkan santan menggunakan kain kasa. ini bertujuan untuk mendapatkan santan yang extra pekat. kalau dah guna santan kotak tu, tak payah laa nak perah kan...
5. gaulkan hirisan jantung pisang dengan bahan2 yang ditumbuk. masukkan santan pekat sedikit demi sedikit. kalau suka pecal 'banjir' lebihkan santan. kalau tak, pandai2 laa agak2... lepas tu gaul rata bersama garam. SIAP!
pecal ni korang makan dengan telur asin or ikan kering or ikan goreng plus nasi panas2...fuhhhhh tak sedar, korang dah bantai 4 pinggan nasi! siyes!!
p/s BW petang nanti... nak settle kan yang mana patut dulu... sabaq nooo...
30 Words of Lo♥e
memang nampak sedap ni anies..kalau ada jantung pisang memang teringin acik nak buat.
ReplyDeleteSEDAP SGT TU UTK GU MKN THARI NANTI
ReplyDeleteterliur akak tengok gambar pecal tu, anis.
ReplyDeleteSedapp. Penambah selera masakan yg macamni.
ReplyDeletepergh..sdap tu..:)
ReplyDeleteya Rabbi...lama giler tak makan jantung pisang...sedapnya beb!!
ReplyDeletexpernah lg makan pecal cm gini...setakat dengan ayam goreng biasa la...
ReplyDeleteTERLIUR KITA SUKA JNTUNG PISANG ..MKM TAK DE LAUK PUN SEDAP SBB JANUNG NI DAH SEDAP DAH
ReplyDeleteYa Allah, sedap ni. Selalu buat. Mak la yg buat. Hihi
ReplyDeletepecel? hahaha.. 1ft time dengan jantung pisang.. selalunya ayam atau lele je..
ReplyDeleteMrs. A pun suka makan gulai jantung pisang.
ReplyDeleteTapi nak masaknya tu tak suka ngeh!ngeh!ngeh!
OMG...rare dah sekarang nak dapat pecal jantung pisang...sedap ni
ReplyDeleteTak pernah mkn jantung pisang.
ReplyDeleteApakah rasanya?
mcm rs sayur lemak tp pedas2
Deletecikna panggil ni kerabu pucuk pisang xde nasi pun boleh balun semangkuk... klu mummy cikna xbuh kelapa parut&cili api gantikan dengan kerisik&cili besar.....;-)
ReplyDeletewahh apa tu..huhu.xpenah tgok.. =D
ReplyDeletepecal
DeleteCntik resepi tu..huhu
ReplyDeleteIni antara feveret saya.. saya mmg suka benda2 mcm ni.. sedapnyaaaa...
ReplyDeleteTak pernah lagi saya cuba makan pecal jantung pisang. Tapi bila tengok gambar memang nampak sedap. Huhu.
ReplyDeletesedap ni.
ReplyDeletesaya pun baru je 1st time dengar jantung pisang buat pecel...
ReplyDeleteaumm..sedapnyaaa!
ReplyDeleteHurmmmm terliur tengok pecal jantung pisang ni, terasa macam pedas..
ReplyDeleteWah..terasa lama x mkn jantung pisang
ReplyDeleteTerliur sy tengok, wuu sedapnya tu...
ReplyDeletesedapnya anissss!!
ReplyDeletenampak mcm sedap.. tp tak reti makan.. hehehhe
ReplyDeleteUlam jantung pun sodap...😀
ReplyDeleteFuhhhh! Nampak tempting sungguh pecal tuh. Saya tahu makan je jantung pisang. Sediakan hidangan berasaskan jantung pisang tak pernah cuba lagi :)
ReplyDelete☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆
yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!
☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆