Kacau dodol @ 3 Syawal
12:00 pm✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿
Our unofficial family's Raya activity is back!
sebelum tu, kalau korang nak baca cerita-ceriti-ceritu kami kacau dodol pada bulan Syawal, sila klik kat SINI, SINI, & SINI ya!
kali ni kami buat atas permintaan anak-anak mak cik. diorang pakat keluar belanja then kami buat sama-sama minggu lepas.
aktiviti ni mula dalam pukul 11.30AM macam tu laa... kalau ikutkan tu, agak lewat juga. bila lambat mula, maka akan lambat jugalah nak selesai. sebab, nak buat dodol ni bukan setakat sejam dua. mungkin akan jadi lebih masa kalau berlaku hal-hal tak diingini seperti hujan.
dodol & kelapa memang tak boleh dipisahkan. jadinya, harus dibuang sabut dulu. kelapa-kelapa ni kutip kat belakang rumah anies je...
sabut & tempurung yang basah akibat terkena hujan harus dijemur. semua ni akan jadi bahan bakar untuk masak dodol. syukur pagi tu matahari sangat terik. cepat je sabut & tempurung kering.
penyediaan tungku. kami guna blok batu sebagai tungku. lepas adjust kedudukan tungku, barulah kawah dinaikkan.
kelapa yang siap dibelah, dibersihkan sebelum diparut. total kelapa yang digunakan untuk kacau dodol kali ni = 15 biji.
kelapa yang dah diparut, akan di blend + air. tujuannya untuk percepatkan proses perah santan. kami guna perahan santan pertama sahaja (pati) untuk buat dodol ni. hasil perahan, dapat 2 baldi penuh pati santan. BTW, jangan risau... santan tu tak ada bau bawang pun walaupun jug blender tu ada kesan kunyit...
selesai perah santan, unggun dihidupkan. kami guna kayu / ranting pokok getah + sabut + tempurung kelapa supaya dodol ni 'akan ada extra smoky smell'... barulah dodol rasa ummphh! anies, tu (tungku) blok batu yang buat alas rumah kayu tradisional tu, kan? ya, betul!
1 baldi santan akan dicurahkan ke dalam kawah manakala 1 baldi santan yang lain akan dicampurkan dengan tepung pulut. kami guna 2 bungkus (kampit) tepung pulut. bila dah sebati, santan + tepung pulut ditapis sebelum dicampurkan dengan santan dalam kawah. santan ni akan dimasak sampai pekat. proses ni ambil masa sekitar 30-40 min, bergantung kepada (keadaan) api. kali ni, 2 orang (serentak) akan kacau dodol. sebelum-sebelum ni seorang je (bergilir-gilir) yang buat sebab senduk cuma ada 1 je.
sementara tunggu santan jadi pekat, kami masak air gula melaka. kami guna 3KG gula melaka + 1KG gula pasir. once air gula dah masak, barulah dimasukkan ke dalam kawah. lepas tu proses kacau dodol dilakukan (non-stop) sampailah dodol masak sepenuhnya.
short video. sempat lagi tu buat video ''velocity kacau dodol'' katanya😂 kredit: TT Wil.
anies tak dapat join diorang untuk tunggu sampai dodol masak sebab dah gerak balik KL. gambar tengah kacau dodol pun tak snap sebab mem besar kau tak mandi lagi😂😂
okey... tu je laa cerita untuk hari ni...
BTW apa aktiviti family korang time raya ni? jom share👇
thanks for reading...
daaa
46 Words of Lo♥e
Bestnya buat dodol sendiri, kami beli dodol di melaka je anies.. hihi... kat sarawak mmg xde dodol sangat pun... selamat hari raya anies!! maaf zahir batin
ReplyDeleteselamat hari raya kak
Deletebli kat melaka tu kat mana?
Syok juga tu mengacau dodol ramai2.
ReplyDeletemmg seronok bla buat keje sama2
Deletewow so interesting post!
ReplyDeletethank you
Deleteseronok tu, kacau dodol secara tradisional...dulu , rumah pakcik nie memang akan buat..sebab dia ramai anak bujang...sekarang takde dah...diorang buat dodol pakai mesin je
ReplyDeleteya ke? dia mmg jual dodol ke?
DeleteAlaaa... pendek nau bideo tu!
ReplyDeletesepatutnya lama tp ramai x hafal step🤣
DeleteWahh seronok beramai2 kacau dodol. Di tempat Cuya tak merasa suasana gini
ReplyDeletennt bolehlah plan buat dgn family
DeleteDulu masa kecik2, aktiviti kami buat Ketupat daun palas.. Skrg beli je..
ReplyDeleteboleh hidupkan balik aktiviti tu
Deleteproses pembuatan dodol termasuk lama ya, aku pernah melihat sendiri dan biasanya waktu proses mengaduk yang lumayan berat
ReplyDeleteya sekiyar 6 - 7 jam kalau buat dari mula sampai dodol masak
Deletevery beautiful post thank you very much
ReplyDeleteyou're welcome
DeleteMe gusta el coco. Te mando un beso.
ReplyDeleteSe pueden elaborar muchos productos a partir del coco...
Deleterajin kacau dodol lambat nak siap tu
ReplyDeletesesekali kak...
DeleteUish.. Sempat lagi ye kacau dodol.. Meriah aktivitinya..
ReplyDeleteRaya ketiga Sha dah masuk pejabat.. huhuhu..
cousin yg request. jd buat laa sama2
Deletebatu alas tiang rumah tu lejen! ada tenaga lelaki yg tlg kacau dodol takpe hehehe
ReplyDeletesbb yg pompuan dah sediakan bahan..lelaki kenalah tlg kacau smpi msk
DeleteSedapnya dodol.
ReplyDeleteTaqobbalallahu minna waminkum.
Salam Aidilfitri. Maaf Zahir Batin
ya sis
Deletesalam.aidilfitri
Seronoknya tengok aktiviti mendodol keluarga Anies. Semua buat from the scratch ikut cara tradisional haaa
ReplyDeleteboleh je nk buat cr mudah guna pressure cooker😁
DeleteBecause of my limited language skills, I misunderstood the word "kacau." In Indonesian, "kacau" means messy or chaotic. Ternyata maksudnya mengaduk ya ^_^
ReplyDeleteya betul
DeleteMemang tak mudah buat dodol ini ya kak. Tak terbayang saya mengaduknya pun hrs 2 orang, dan sampai dodol sebati sangat kan. Berat pasti. Yg tak biasa olahraga lengan, lenguh langsung 🤣🤣🤣
ReplyDeleteya betul
Deletetp orang lelaki 💪 boleh tolong sampai masak😁
Dodol yg dulu kakak kasih ke saya, itu buat sendiri kan? Sedaaap memang. Saya suka dodol. Di sinipun ada. Tp rasa beda2. Yg sedap ada, yg tak sedap pun ada.
ReplyDeleteSaya suka juga dodol durian. Dicampur dengan durian, jadi wangiii sangat
ya betul. yang tu kami buat sendiri..ok kan rasanya?😀
DeleteSaya suka dodol, apalagi yang baru masak.. Masih lembut.. Enak nyee... Gak pernah buat dodol, paling beli saja, gak kuat aduk dodol, lama nian, tapi puas dengan hasilnya ya😄
ReplyDeleteya yang baru masak memang sedap. rasa macam.jem.makan dengan roti
DeleteKacau dodol jadi have a lot of fun dengan adanya short video dan music. Goyang terus..😉
ReplyDelete😁sesekali buat aktiviti dengan family
DeleteWaww mendodol tengah panas terik tu! Mesti sedapp
ReplyDeleteSaya tolong dibalik tabir masak rendang je hahaha
sapa nak makan kenalah tolong😁
DeleteGagah nya nak berdodol.. sabar dan semangat kena tinggi tu hahahah 😆
ReplyDelete2 thn sekali. kalau tiap2 bln mau pengsan😁
DeleteFuhh..salutelah dengan orang buat dodol. Kena buat dari pagi sebab prosesnya lama. Untung betul ada kelapa kat rumah, jimat banyak dah tu. Kelapa pun mahal. Mesti penat ni sebab semuanya buat secara manual dari mula. Tapi ramai-ramai cepatlah sikit kerjanya siap kan. Suka dodol yang cair sikit lepas masak tu.
ReplyDeletekalu masing2 nak tolong.. insya allah benda susah jd senang
Delete☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆
yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!
☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆