De Coleq

12:00 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Iklan De Coleq ni asyik lalu lalang je kat socmed. lemas dibuatnya. ye laa... dia 'lalu' tu time kita tengah craving. siapa tak geram? last last anies beli juga untuk bawa balik kampung dan boleh makan ramai-ramai nanti. harga sekotak De Coleq ni kalau tak silap RM35 + RM4.90 untuk delivery charge. 
 
ada 6 jenis colek dalam kotak ni...

sebelum.parcel tiba, anies dah beli mangga siap siap. once sampai je, dah boleh makan. yang ni kuah kicap. lebih kurang sama macam kicap dalam botol tu. kalau nak sedap, korang perahkan limau nipis dan petiskan dua tiga batang cili padi. sesuai sangat kalau dimakan dengan pisang goreng atau bihun sup.
 
ni sos namplawan. sos famous dari Thailand. sama macam kuah kicap pekat tapi ada udang kering halus di dalamnya. rasanya manis dan kalau cicah dengan buah mangga masam, memang terangkat. mama anies pun suka sos namplawan ni.

ni kuah merah. famous kat negeri Terengganu dan Kelantan. warna merah pekat dan sedikit manis. tapi, bila anies makan, kuah merah ni macam ada sedikit bau. tak tahulah nak describe macam mana bau tu. so, anies makan sikit je kuah merah ni.

ada yang panggil kuah petis. kalau makan rojak, mesti ada petis, barulah sedap. petis selalunya diperbuat daripada kepala udang. kuah rojak ni pekat dan sedikit manis. ada sengkuang, boleh buat sengluang calit.

serbuk asam boi. dari dulu sampai sekarang, serbuk asam boi kalau tengok je dah kecur air liur... kalau nak campurkan sedikit serbuk asam boi dengan kuah kicap pun ngam juga...

last but not least... serbuk kacang... serbuk kacang ni sesuai sangat dicampurkan dengan semua percolek di atas kecuali serbuk asam boi. nak ratah macam tu je dah okey. yang ni anies culupkan dengan kuah rojak dulu then makan dengan kacang. waduhh 👍👍👍


kalau korang nak try pencicah semua ni, cari je kat Tik Tok shop ya. 

thanks for reading
daa...

Echoes Of The Past: Old Stories Retold

13 Words of Lo♥e

  1. Menarik jual gini, boleh merasa semua jenis pencicah.
    Kuah merah dan sos Thai tu akak tak pernah makan, atau pernah makan tapi tak kenal 😄

    ReplyDelete
  2. Tak cukup 1, 6 terus dalam satu set ni ya Anies?. Bila makan beramai-ramai lagi meriah ya.

    ReplyDelete
  3. Ya ampun!
    Memang terliur habis nih....hihihiii.

    ReplyDelete
  4. Kalau makan buah yg masam2 ni saya suka cicah ngan kicap pedas. Mmng ketagih.
    Bagusnya produk ni dia dtg dgn macam2 jenis pencicah. Senang takyah cari asing2 dah

    ReplyDelete
  5. Aduh...tengok gambar pun dah kecur. Terasa macam nak cari mangga pulak buat nyicah.

    ReplyDelete
  6. Lemas-lemas sampai terbeli? Licik.... hehehhe

    ReplyDelete
  7. Parecen ricos., Te mando un beso.

    ReplyDelete
  8. sedapnya colek terus rasa terliur.

    ReplyDelete
  9. Ya betul lalu lalang je di medsos tapi belum sampai seru sbb yang sedia ada belum habis, penuh fridge nya 😄😄😄

    ReplyDelete
  10. Oh the coleq itu bumbu ya ?...coleq maksudnya di cocol ke bumbu kan .

    ReplyDelete
  11. Saya kalo beli sambal rujak yg dah jadi macam nih, pastiii lah kena tambah chili lagi. Krn selalunya memang tak pedas 🤣. Sementara saya suka yg pedas sangat.

    Dulu pernah beli saat di Penang. Tp bukan brand ini. Ditulis spicy, tapi tak ada pedasnya bagi saya 😁. Tambah Chilli baru sedap.

    ReplyDelete
  12. Jadi ingin mencoba de coleq kuah Rojak untuk cicipi buah petis.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆