12th Islamic Book Fair, Istora Senayan, Gelora Bung Karno, Jakarta

9:23 am

Alhamdulillah, akhirnya dapat juga anies menjejakkan kaki ke sini.
IBF ni merupakan salah satu wishlist anies selepas Bologna Children Book Fair di Itali dan Frankfurt Book Fair di Jerman.
insya-Allah ada rezeki nanti, akan ke Bologna dan Frankfurt pula.
aminnn... (cepat, tolong aminkan! ;-)

difahamkan, IBF ni merupakan antara IBF terbesar yang diadakan saban tahun di Indonesia.
penerbitan buku2 Islami di Indonesia sememangnya tak dapat dinafikan terutama dari segi kualiti, pengeluaran serta standardnya.
pendek kata, ianya berada di dalam kelasnya yang tersendiri.

di sini, bukan sahaja buku2 keluaran penerbit tempatan sahaja yang mengambil bahagian, malah penerbit2 dari luar pun join sama.
namun yang pasti, tiada penerbit dari Malaysia yang ambil bahagian.
i don't know why...

FYI, bila cakap tentang Gelora Bung Karno (GBK) ni, ianya bukan stadium semata ya.
GBK ni macam Bukit Jalil.
ada stadium, padang latihan, gym, etc.
(kira macam sport center la)
dan Istora Senayan ni terletak bersebelahan stadium utama GBK di mana Harimau Malaya pernah menjulang AFC Suzuki Cup pada tahun 2010.
ingat lagi tak pemain2 kita terpaksa naik barracuda untuk menuju ke stadium ni demi mengelakkan provokasi penyokong2 Indon?
hah, ingat pun!
tapi masa anies datang ke sini, taklah kena naik barracuda.
apa kes kan?? ;-)

overall, IBF ni kalau nak compare dengan KLIBF, rasanya KLIBF lebih best terutama daripada segi buku2 yang dipamerkan dan penerbit yang mengambil bahagian.
walaupun ada perkataan Islamic tapi tak semestinya buku2 yang berunsur Islami sahaja yang perlu dijual / dipamer kan?

tapi tak mengapa.
insya-Allah, barangkali akan datang mungkin lebih meriah dan gempak.
cuma terkilan sikit sebab souvenir tak sempat nak rembat kerana dah sold out! 
gggrrrr... menci!

so layankan jelah ya gambar2 yang ada ni yek!

di hadapan pintu masuk Istora pada hari terakhir anies di IBF.
memborong buku? mmm tak lah.
sebabnya kebanyakan buku yang ada di IBF ni 99% adalah dalam bahasa Indonesia.
anies pulak, awal2 lagi dah set dalam kepala ni nak beli buku2 berbahasa Inggeris terkini.
buku2 tu ada tapinya dah translate siap2 dalam bahasa Indon!
aarrgghh!

al-Quran dalam bentuk purse antara yang mendapat sambutan.
kalau beli lebih dari 3 buah, dapatlah diskaun sikit.
al-Quran tu boleh dikeluarkan dan purse tu juga boleh digunakan macam biasa.

antara CD/DVD yang turut dijual di IBF.
kat sini, CD / DVD agama memang murah giler.
tapi anies tak jaminlah, ori ke or cap lanun.

al-Quran dan tafsir al-Quran.
kat sini memang murah giler.
tapi kena pandai tawar menawarlah.

antara booth yang terdapat di dalam IBF.
masa ni hari Jumaat.
orang pun tak ramai sebab pergi solat.
FYI, IBF ni dibuat di dalam stadium badminton.
kalau tak silap, Dato' Lee Chong Wei pernah menang kejohanan Terbuka Indonesia di sini.

kalau tak nak beli, telek2 buku kat sini pun boleh.
tak kena marah pun.
malah diorang lagi suka kalau kita singgah then belek2 buku.
kenapa? sebab chances untuk membeli tu tinggi.
biasalah tu, tektik menjual.

kalau tak silap, ni antara al-Quran yang disertakan dengan hukum2 tajwid.
harga? boleh tahan.
kalau beli banyak, boleh dapat murah.
tapi rehal tu tak free la...

al-Quran ni, antara ramai yang membeli dan mengirim.
kalau kat Malaysia, berapa ya orang biasa jual?

budak ticit ni, kalau dah dapat buku memang tak boleh lepas.
konon2nya reti membacalah tuu...
padahala dok mengarang ayat sendiri dengan bahasa Pingu.

 booth ni antara yang menjadi sasaran anies.
sebabnya, staff kat booth tu peramah orangnya.
dia dah turunkan harga, anies dok tawar lagi.
sampai dia kata: "ngak boleh sih! ini sudah cukup murah..."
finally, tak beli satu hapa pun!
sengal kan?

macam kat KLIBF, kat sini juga disediakan forum percuma untuk pengunjung.
ramai tokoh2 agama / akademi tempatan dijemput.
sambutannya juga hebat!
terutama daripada budak2 U.
bising kemain terutamanya bila kawan2 mereka dijemput naik ke pentas.
dah mengalahkan retis masa tu!
ekekekeke

tengok tu...
obral dan diskon?
apa maknanya tu?
memboronglah! apa lagi!

letih wooo...
sempat juga terlelap 5 minit.
jalan sana jalan sini, mana tak penat!
tu pun tak habis tawaf Istora ni.
ni baru tingkat bawah, belum naik tingkat atas lagi!

suasana di hadapan IBF / Istora.
juga suasana biasa di mana2 tempat di Indonesia.
masa ni, antara pengunjung teramai adalah budak2 sekolah.
macam2 ragam, macam2 kaler uniform sekolah yang boleh yu ols tengok.
mungkin diorang pakai baju outing.
tu yang ada macam2 kaler.

tengok tu!
berderet2 bas yang membawa student dari sekolah2 sekitar Jakarta.


cerita kat Indon ni agak lewat sikit untuk di share.
bukan apa, terlalu banyak gambar yang harus dicari.
almaklumlah, lebih dari 1 camera.
insya-allah, i'll try to update 1 by 1.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

18 Your Words of Lo♥e

  1. wahhh meriah..
    best klau nureen dpt join skali :)

    ReplyDelete
  2. kat sini boleh pakai baucar buku?

    ReplyDelete
  3. siap tertidur...eheh...penat sgt jalan tu...

    ReplyDelete
  4. bestnye...pling teruja tgk Al-Quran Purse tu...Rietta sedang cari Al-Quran Pelangi...

    ReplyDelete
  5. Menarik ni!
    Mmg betul, buku2 ilmiah berkaitan Islam, negara jiran kita Indonesia jauh ke depan berbanding kita. Ustaz Zahazan sendiri byk suggest buku2 terbitan Indonesia yg berkualiti, especially tafsir Al Quran...Teringin saya nak ke IBF ni :)

    ReplyDelete
  6. amin! semoga tercapailah nak ke frankfurt dan itali tu. insyaAllah

    ReplyDelete
  7. Salam..lama tak singgah..wah bestnya...memang buku kat sana murah2..dan bermacam2 jenis...pernah beli quran tafsir perkata yg malaysia pun tak buat tapi diorg dah buat..

    ReplyDelete
  8. aminnnnnnnnnnn.. akak dah aminkan..

    ReplyDelete
  9. Unik al-quran bentuk purse tu..
    Ingtkan purse td.

    Banyak ke beli?

    ReplyDelete
  10. Sambil makan angin ada jugak pengisian berguna.

    ReplyDelete
  11. tgok gambar2 ni pun akak dah rasa letih lesu..mcm pic kat bawah tu..

    samalah compom lesu satu bdn..

    banyak ke memborong anies.

    ReplyDelete
  12. bestnyer .... pergi sana semata nak gi siniker??? alamak akak tak baca lg entry lain... seronok gak yerk tengok tempat lain nyer expo.. leh compare2kan...

    ReplyDelete
  13. seronoknya pg sna anies..lenkali ajakla k'imi skali,ye :)

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆