Loves animals : Taman Safari Indonesia, Cisarua, Bogor

10:44 am

...السلام عليكم

Taman Safari Indonesia (TSI) ni merupakan salah satu tempat wajib yu ols lawati kalau dah sampai kat Jakarta.
terletak di daerah Cisarua, Bogor; lawatan ke TSI pasti memberi 1001 pengalaman unik khususnya mereka yang sayangkan haiwan.
eceh! dah macam promoter TSI la pulak kan...

pada mulanya, entry pasal TSI ni anies nak bahagikan kepada 3 bahagian.
tapi rasa macam dah tak larat la pulak.
tiap2 hari up entry pasal kat Indon je.
entry lain terperap dalam draf. ;-)

okey, okey...
masuk balik bab TSI ni.
selain taman safari, TSI juga menyediakan 9 pertunjukan dan 24 permainan dan hiburan.
antaranya Z-Force Tower, Rumah Hantu 3D, Gajah Terbang, Loly Swing, Baby Zoo, Cowboy Show, Mandi Bola, Perahu Goes dan macam2 lagi.
kalau pergi sehari suntuk, anies boleh jamin...
memang tak habis yu ols tawaf seluruh TSI ni.

entrance fee pula untuk pelancong asing adalah Rp160 000 (lebih kurang RM50) manakala untuk pelancong tempatan adalah Rp120 000.

cuma satu nasihat anies, kalau yu ols nak ke sini.
jangan pergi time weekend atau cuti umum di sana.
sebabnya, orang terlalu ramai.
bila terlalu ramai, yu ols pasti akan terlepas mana2 pertunjukan yang disediakan di TSI ni.
dan semua pertunjukan adalah PERCUMA!

WAHAI DATO' DATIN... GAMBAR SANGAT BANYAK, YA!

paper tag ni wajib dipakai sepanjang berada di dalam TSI.
tag merah untuk menaiki trem.
tag hijau = tiket masuk.

pintu masuk TSI.
sangat unik.

sebelum sampai TSI, yu ols boleh beli carrot, pisang etc. untuk beri makan kepada haiwan2 yang ada kat TSI ni.

carrot ini sangat comel.
kalau tak nak kasi kat haiwan tu, boleh bawa balik untuk memasak!

keluarga gajah.

ada pengunjung yang sedang memberi makan kat unta...

walaupun mereka berjiran tapi mereka tak friendly....

home alone.

sangat2 teruja bila dapat tengok llama putih ni.
so tak payah lagi ke Amerika Selatan untuk tengok llama ni.

kat office anies, zirafah dipanggil 'gegel'.

yu ols boleh bawa masuk kenderaan sepanjang berada di dalam Safari ni.
bas macam harimau tu adalah perkhidmatan bas yang disediakan oleh TSI.

yu ols berani tak?
keluar kereta dan pergi kejutkan singa yang tengah membuta tu?

haiwan2 istemewa macam Harimau Bengal ni, tempat tinggalnya akan dibina seperti kuil.
tu maknanya haiwan tu berasal dari India.


sungguh menawan kulitmu wahai zebra!

tak pastilah...
ni spesis kerbau ke keldai...

ni bukan tempat bersejarah ya.
tapi sebahagian replika bangunan2 yang mewakili negara2 asal haiwan2 yang terdapat di TSI ni.


oh, ni bukan haiwan kat TSI ye!
;-)

okey, dah habis melawat safari.
ada banyak lagi pic haiwan.
nak letak kat blog ni, alamatnya nanti senget pulak blog ni.
;-)

masa untuk beramal jariah dengan haiwan2...

well, sekarang masa untuk bersuka ria!
next sasaran adalah...

kalau pernah pergi ke A' Famosa Resort, Alor Gajah...
show nyer lebih kurang sama.
tapi kat sini lebih tragik, penuh debaran dan bisa membuatkan anda kancing gigi.
oh, itu adalah satu penipuan ya dato' datin!

okey, orang sangat ramai.
sebab time cuti umum.
so bolehkah anda cari benda tersembunyi di dalam gambar di atas?

okey, ni rupa nyer kampung koboi.




okey, show time!!

part paling best bila haiwan2 pun sibuk interprem.
kalau nak tahu, haiwan2 ni boleh diangkat sebagai pemenang Anugerah Oscar tau!



masa ni, dah rasa macam dalam cerita The Mask of Zorro la pulak!

okey, mereka tengah bergaduh dan tembak menembak.
kalau yu ols datang sini, jangan duduk kat barisan hadapan tau!
nanti kena simbah air.
siyes!

show pun dah habis.
ni adalah barisan pelakon2 nya.
lupa nak cakap, koboi2 kat sini cakap Indon ya.
;-)

well, next sasaran:

kebanyakan anak2 haiwan akan dikumpulkan di sini sebelum dilepaskan ke taman safari.
so, anak2 haiwan tu pastinya...
sangattt comeeelll....

baru nak feeling2 berada di Agra, India.
tapi tulisan Indonesia tu...
spoil!
antara replika yang terdapat di dalam Baby Zoo.

nak menunggang kuda pun boleh.
kalau tak nak, ambil gambar je.
FOC.

anak hippo pun ada...
sungguh cumel.
bila anies suruh dia menganga, terus dia menganga...
hehehe... rasa nak cubit2.
rasa nak peluk2 je...

boleh bergambar dengan anak rimau...
tu pun kalau yu ols berani...

lupa nak cakap, TSI ni sangat sejuk okey.
bukan sebab hujan
tapi sebab TSI ni dibina di atas bukit.

jangan risau.
harimau ni dah ditambat.
tapi sangat kesian sebab dia tak boleh merayau ke mana2.

now i'm at Australia Baby Zoo!
well ada banyak lagi pic nak share.
tapi tak larat nak upload banyak2.
;-(

destinasi seterusnya... serbu souvenir shop!

souviner kat sini murah2 ya...
yu ols boleh dapat souviner serendah Rp5000 (+-RM1.50)



kebanyakan staf kat souviner shop ni memakai attire macam tu...


dah lama anies mengidamkan ular ni since jumpa kat IKEA.
tapi kat IKEA mahal.
kat sini cuma Rp120 000 jeww...  (+-RM37)




silalah tengok...
alangkah gembiranya anak Adam ini bila dapat mengopakkan purse kat souviner shop...







dah penat berjalan...
kita makan dulu...

antara menu yang dijual kat TSI ni...
tengok kat dinding tu...

penutup entry...
terimalah barisan jelitawan AM...
huk huk huk...
tersedak la pulak...

banyak tempat yang tak dilawati disebabkan hujan lebat dan kesuntukan masa.
insya-Allah ada rezeki nanti datang ke sini, boleh cover tempat2 yang tak sempat nak singgah terutama sekali Komodo Park.

more info about TSI, click here.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

16 Your Words of Lo♥e

  1. Bestnyerrrr...

    Tp nak bergambar dengan anak rimau tu cam tak berani je..hehee

    ReplyDelete
  2. waa best sangat nampak,puas hati melancong macam ni Anies..
    Kirim salam kat semua jelitawan tu ye..

    ReplyDelete
  3. Hari tu dah nyaris2 nak booking ke Jakarta bawak anak2 sekali.

    ReplyDelete
  4. puas hati datang sini...
    bestnya anies...

    ReplyDelete
  5. bestnya kalu dpt pgang anak rimau tu, tp takut la plakkkkk

    ReplyDelete
  6. alamak bestnyer werh... suami sayapun kata menarik tapi tak tau sebegini menarik..

    ReplyDelete
  7. mmg banyak btl gambarnya, safari ni mcm zoo jugakkan...

    suami akak pun mengundi kat kawasan sama.. tempat jer lain... jauh sikit dr sy..

    ReplyDelete
  8. best sgt, jd teruja tgk pic2 ni !

    ReplyDelete
  9. komen dulu baru tgok gambar2 tu...dah mcm melawat zoo pulak ni..

    ReplyDelete
  10. antara tempat yg aku tak sempat nak singgah...

    ReplyDelete
  11. assalam anies..seronok pulak acik tengok gambar2 ni..terima kasih anies..

    ReplyDelete
  12. hati2 dengan Hippo tuh, buaya pun kalah kalau lawan dengan Hippo...;)

    ReplyDelete
  13. cowboy tu mcm kat melaka.. hehe.. syok ea terasa nak pegi je taiping sebab situ ada night safari.. sobs. hehe..

    ReplyDelete
  14. boleh jalan2 tgk binatang dlm safari tu sambil naik kereta ye,anies??wahhh..best tu..semua show for gratis???ewwwww!!ularrr!!!!ahahah!!

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆