At-Taawun mosque, Bogor, Eastern Jakarta

10:30 am

...السلام عليكم

Apa yang membezakan masjid ni dengan masjid2 lain yang terdapat di sekitar Jakarta?
jawapannya, masjid ni merupakan masjid tertinggi di Jakarta.
bukan kerana binaannya yang tinggi bak KLCC, tetapi kerana masjid ni dibina di atas puncak bukit yang dikenali di kalangan penduduk tempatan sebagai Puncak.

oleh kerana masjid ini dibina di atas bukit, maka secara tidak langsung suasana sekelilingnya amat2lah sejuk tak terkata.
rasa anies, lebih sejuk dari Genting or Cameron Highlands (walaupun belum pernah sampai).
bayangkan, turun je dari kenderaan, anies dah menggigil kesejukan.
ingatkan anies seorang je yang rasa macam tu.
rupa2nya yang lain2 pun rasa macam tu juga.

so, kalau yu ols ke Jakarta, apa kata panjangkanlah kaki ke sini.
terletak di wilayah Bogor, Jakarta Timur, kunjungan ke masjid ni pasti memberi 1001 makna kepada yu ols lebih2 lagi bila dapat bersolat kat situ.

masa terbaik untuk melawat masjid ni adalah pada waktu 4-5 petang, yakni kira2 sejam sebelum Maghrib.
sebabnya, kalau anda datang waktu tu, anda boleh tengok view bandaraya Jakarta.
itu pun kalau tak berkabus.

ni ada sedikit gambar yang anies sediakan untuk tatapan yu ols.
enjoy!

ni lah rupa masjidnya.
masa ni baru pukul 8 malam.

kami sampai dah malam akibat penutupan jalan.
jadi, harapan nak tengok view bandaraya Jakarta, musnah...

di Indonesia, rata2 masjidnya akan menyediakan satu takungan air (macam kolah kecil) sebelum memasuki kawasan masjid.
jadinya, yu ols akan berkaki ayam apabila berada di luar ruang solat.
air di dalam takungan kat masjid ni... 
ya Allah... sejuk gile3!
anies ulang: sejuk gile!
rasa nak melompat je atas takungan air tu.
tapi terfikir.
kalau salah landing, ada yang tergolek macam nangka busuk dan termasuk dalam takungan tu.
tak ke kes niaya je nanti?

panduan kepada pelancong yang datang ke masjid ni.

laluan menuju ke masjid.
bila dah kena tanggalkan kasut, yu ols boleh pilih sama ada nak tinggalkan kasut dekat pos pengawal atau jinjitlah sampai balik.
;-)

bahagian luar masjid.

tangga ke tingkat atas khas untuk wanita.



di sinilah, sebelum waktu Maghrib tiba, yu ols boleh tengok view bandaraya Jakarta jika tak berkabus.
kalau waktu malam cenggini, cuma tengok lampu neon je lah tapi still cantik.
tapi, oleh kerana kamera anies ni cap ayam dara, maka reda je lah.
memang tak kan nampak hapa2!
macam pic kat bawah ni:

lobang idong pun tak nampak!

agak2 apa benda cahaya yang kabur tu?

hah, pandainya korang!
ya betul!
ni lah gerai2 jualan yang terdapat di luar kawasan masjid.
jadi apa tunggu lagi??

marilah kita membeli belah lagi dengan jayanya.
yeeeeehhhaaaa..

lepas satu gerai, kita serbu gerai yang lain pulak.
moh kita tengok apa yang depa jual!

antara barangan pupular yang dijual di sini adalah snow cap, mafla dan sarung tangan.
kenapa?
sebab tempat ni sejuk yu oolllssss...
murah adalah part yang paling best.

selain tu, ada juga busana2 seperti kardigan, dress, t-shirt etc.

accessories wanita seperti gelang dan rantai manis juga dijual dengan harga yang berpatutan.
yang penting, yu ols kenalah pandai tawar menawar.
sure diorang akan kasi harga yang murah gile!

selagi barang yang dikehendaki tak jumpa, selagi tu lah kami dok keliling kawasan tu!
rambang jugak lah mata ni!

"bukan tak nak beli tapi..."
"beg dah terlebih muatan kan?"
"hehehe..."
(antara dialong kawan anies pada hari kejadian)

blouse2 macam ni memang menjadi tarikan kat sini.
murah yu ols.
sehelai blouse ni boleh dapat serendah Rp15 000 (lebih kurang RM4.60).
betul... tak tipu!

kat sini, macam kat Jakarta / Bandung, anda akan sentiasa dihanbat oleh peniaga2 kecil sampailah anda naik kenderaan untuk balik.
siyes!

dah penat membeli belah, kita makan kenyang2.
kat sini, makanan yang famous adalah jagung, jagung bakar, tauhu sumedang, skoteng, teh bandrek (teh halia) dan macam2 lagi
best wooo...
makan panas2 dalam suasana sejuk.

batagor ni macam yong tau fu yang dicucuk pada lidi.
diperbuat daripada ikan, disalut dengan tepung dan digoreng rangup.
batagor ni dimakan dengan sos khas.

kalau ke Jakarta, jangan lupa masukkan Masjid At-Taawun, Bogor dalam itinerary yu ols tau! 

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

22 Your Words of Lo♥e

  1. memang unik masjid ni...
    dahlah keadaanya sejuk...
    satu lagi suka makanannya lebih-lebih lagi yang digoreng memang sedap..

    ReplyDelete
  2. Aih bab shopping ni xtahan..hahhah

    ReplyDelete
  3. dah mcm Pasar Buah kat Berastagi pulak...

    ReplyDelete
  4. waktu malam dah sejuk gile..kalau subuh sejuk gile-gile!

    ReplyDelete
  5. seronokkkan tengok budaya tempat lainkan.. walaupun lebih kurang sama ngan kita tp tetap ada bezanya...

    ReplyDelete
  6. Anies, perkongsian yang amat ummi hargai, mana tau satu hari ummi dapat ke sana, n3 Anie ni akan dijadikan panduan.

    ReplyDelete
  7. tang masjid tu agak menarik lah, sedikit unik

    ReplyDelete
  8. cantiknyerr masjid tue....
    pas solat sopping plak yerr...
    haven :)

    ReplyDelete
  9. berapa ribu meter tingginya puncak tu?

    ReplyDelete
  10. Wah! bestnya...ikan besar, kolam sejuk pergghhh

    ReplyDelete
  11. baca n3 anies..teruja akk nak kesana..

    ReplyDelete
  12. Subhanallah...cantiknya masjid. ada medan niaga pulak..

    ReplyDelete
  13. Cantik masjid tu,anies..menarik bntuk binaan dia...alahai..shopping lh,huwaaaa!!

    ReplyDelete
  14. Cantik masjid tu,anies..menarik bntuk binaan dia...alahai..shopping lh,huwaaaa!!

    ReplyDelete
  15. hadoi.. kalau mcm ni kekdahnya. sembahyang pun payah nak kusyuk.

    dok teringat je kat pasar tu. hahahaha.... jahat kan.

    ReplyDelete
  16. awesome2.. adoii bila la boleh shopping kt sana. hehe

    ReplyDelete
  17. cantik rekabentuk masjid tuh...

    ReplyDelete
  18. mmg nmpk meriah la.
    cantik masjid dia..mmg bersih sgt2

    ReplyDelete
  19. best, lepas solat bleh shopping terus, sejuk2 itu best!

    ReplyDelete
  20. meriahnya....lepas solat terus shopping ya....hihihi

    ReplyDelete
  21. rugilah x dpt tgk view jakarta ...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆