Shopaholic abroad chapter 3 : Cihampelas, Bandung

9:32 am

...السلام عليكم 

Sambungan daripada:

Shopaholic abroad : chapter 1 Tanah Abang, Jakarta
Shopaholic abroad : chapter 2 Pasar Baru, Bandung

selepas upacara memenuhkan perut kat Kampung Daun (ceritanya kat sini), misi membuang duit diteruskan lagi.
yelah kan...
yang pergi ke Bandung /Jakarta ni semuanya jutawan2 belaka.
(dalam hati: jutawanlah sangat!)
bawa duit juta-jutaan rupiah.
sebab tu asyik 'menyoping' je kerjanya.

kali ni, Cihampelas menjadi sasaran untuk merabakkan purse.
oleh kerana sampai sini malam dah menjengahkan diri, maka mood membeli belah tu agak menjunam sikitlah.
nak tawar menawar pun dah tawar hati.

mostly kat Cihampelas ni terdiri daripada factory outlet (FO).
yu ols yang gilakan jeans, baju casual, or apa sahaja barangan seperti beg, kasut, barangan kulit dan sebagainya, bolehlah terjah ke Cihampelas ni.
dari segi harga, not bad.
ada yang murah, ada yang mahal.
sediakan fulus je.

p/s:
kalau fulus dah kering, acu try test menanya or ramah bertamah or beramas mesra dengan menteri kewangan (a.k.a encik suami terchenta) or mengendeng-ngendeng kat bank of daddy ziyyad yu ols tu ;-)
(jangan marah ya doc... gegurau je...)

rasanya hampir semua brand ni ada kat Malaysia kan?
tapi anies still mencari Big Apple kat sini!
memang sah2 tak ada.

menapak, dari satu kedai ke satu kedai.
cuci mata je.

factory outlet ni macam tak tidur.
siang pun menjual.
dah tengah malam pun menjual lagi.

cari punya cari.
mana satu yang berkenan di hati.
selagi purse belum kempis lagi.

salah sebuah kedai yang terdapat di Cihampelas Walk.
dah macam Wangsa Walk la pulak!

deretan kedai2 kecil yang terdapat di sepanjang jalan di Cihampelas.

malam ke, siang ke...
suasananya sama je.
jammed!

kalau tak silap masa ni tengah memborong jeans.
cari punya cari.
tapi lepas tu bila tak ada saiz, letak balik and blah!
hahaha...

entah apa yang dibeleknya.
belinya tak pun.

jalan lagi sampai jumpa yang berkenan di hati.

suasana di hadapan Cihampelas Walk.
kalau waktu siang, biasa je tempat ni.
jadi port melepak muda mudi.

masih di tempat yang sama.
depan Cihampelas Walk.

deco di dalam salah sebuah kedai menjual kasut dan handbag.
jangan ingat anies dah sampai ke Paris pulak yek.
tapi kalau on the way tu... aminnnnn....

antara shop lot yang terdapat di Cihampelas Walk.
harga kat sini, macam kat shopping complex yang selalu kita lepak and cuci2 mata tu...
ada mahal, ada murah.

laluan di dalam Cihampelas Walk.
pic terpaksa dikecilkan sebab tak sharp.
maklumlah kamera cap ayam dara.

sempat 'menyoping' lagi sebelum balik hotel.

Cihampelas Walk - dari jauh

FO

FO

kat sini, masing2 berebut-rebut cari t-shirt 'I Love Bandung'.


dah, moh kita balik!
esok nak shopping lagi ni!

overall, Cihampelas ni sesuai untuk cuci2 mata je.
kalau nak membeli belah, anies tak kan suggest tempat ni.
sebab ada banyak FO lain yang lagi best dan lagi banyak pilihan.
namun yang pasti, bila ke sini yu ols tetap akan dihambat oleh peniaga2 kecil.
nak buat macam mana...
diorang pun nak cari rezeki juga, kan?

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

18 Your Words of Lo♥e

  1. Waaa meriah betul aktiviti soping-menyoping ni Anies, bila balik hotel mesti rasa penat sangat kan.

    ReplyDelete
  2. seluar jeans dengarnya murah...
    seronok kalau shopping sakan ni...
    lepas tu pening kepala nak bawa balik pulak...

    ReplyDelete
  3. cukup meriah yer kat sana, tq share !

    ReplyDelete
  4. best2...tengok pic pun dah tau...

    ReplyDelete
  5. cuci mata pun best jugak!

    ReplyDelete
  6. haha untong r.. kte jalan2 amek gambar je.. xde duit nk shopping2

    ReplyDelete
  7. Seronoknya jalan2 ke tmpt2 mcm tu...

    ReplyDelete
  8. Kalau kakcik pergi, mungkin dapat cuci mata je sebab tak banyak peruntukan. :)

    ReplyDelete
  9. Ahahaha...memang bank saya berjuta juta duit, kalau gi Indon la...hihihihih..

    Cihampelas ni macam area Bukit Bintang kot...:)

    ReplyDelete
  10. kok jutawan kamu ni. kamu kan perawan mestilah jutawati. hahahaha...

    tu la kan, bila ke sana terus jadi jutawan. jutaan yang tertwan dengan shopping.

    ReplyDelete
  11. seronoknya bergelar jutawan..

    ReplyDelete
  12. Cantik pemandangan malam kat situ...

    ReplyDelete
  13. syok nya..cuci2 mata pun best jugak..

    ReplyDelete
  14. Satu hari nanti nak pegi bandung jugak la...

    Psst... boleh bagitahu tak malware tu dari link mana? Ada tulis kat notis b4 nak masuk blog tu kan... thanks..

    ReplyDelete
  15. bestnya.. serius nampak best

    ReplyDelete
  16. aduuuuuuHHH!!!seronotttnyaa shoppimg,anies..jelessss tau!!!ahahah!!

    ReplyDelete
  17. wah... syok berjalan. hehe.. tapi style dia betul lah.. macam Kay-L je. hehe... part 4 lagi syok tengok. hehe..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆