Indonesia in miniature park : Taman Mini Indonesia Indah, Jakarta

9:33 am

...السلام عليكم

Destinasi jalan-jalan cari gaduh anies berhenti di Taman Mini Indonesia Indah (TMII), yang terletak antara highway Jakarta - Bandung.

TMII ni sekali tengok, macam Taman Mini Malaysia kat Ayer Keroh Melaka.
tetapi, TMII ni lebih besar, lebih luas dan memerlukan lebih tenaga untuk menjelajah keseluruhan tempat!

bayangkan ada 33 provinsi (negeri) di Indonesia dan setiap provinsi memiliki sebuah rumah tradisional.
binaan rumah2 ni pula bukan macam kat Ayer Keroh tu, tapi 3 kali ganda lebih besar daripada tu!
can you imagine?
sebijik macam bangunan sekolah 4 tingkat tu kekdahnya!

selain rumah2 tradisional, di TMII juga da beberapa buah muzium khas didirikan.
antaranya muzium komodo, muzium elektrik, muzium minyak, muzium elektrik, muzium pos, muzium penerbangan dan lain2 lagi.
replika2 rumah ibadat (mengikut agama yang terdapat di Indonesia) juga terdapat di TMII ni.

pendek kata, kalau yu ols ke sini, anies gerenti tak cukup 1 hari untuk tawaf 1 TMII ni!
siyes!

p/s
souvenir kat sini agak mahal juga.
sebagai contoh, FM = Rp35000 (RM11) seketul!
tekujat mak jemah!
pastu, nak tawar menawar pun sampai tegang2 leher!

AWAS, GAMBAR SANGAT BANYAK! kalau nak muntah, pergi muntah dulu ;-)

sebaik sahaja yu ols masuk TMII ni, yu ols akan jumpa menara ni dulu.
ala2 MONAS (Monumen Nasional) kot!

pintu masuk TMII.
untuk mengetahui entrance feeklik kat sini.

kalau tak silap laa... ni muzium angkatan tentera Indonesia.

macam Balai Seni Lukis Negara la kekdah nyer...

oit, ni bukan kat Negri Sembilan okey!
tak dapat pergi ke Padang, Sumatera... posing kat depan rumah tradisional Padang ni pun dah cukup.
bak kata orang, amik feelll...
mana tahu kan...
tahun depan pergi ke Padang pulak.
insya-Allah.

tulis rumah Melayu, tapi anies tak tahu rumah ni refer ke rumah Melayu yang mana.
kalau sesapa ada banyak duit, design la rumah cam ni.
luas berandanya tu.

kalau tak silap, ni rumah kaum Batak.
betul tak mama aini?

tak tahu ni rumah provinsi mana.

sorry, tak tahu ni rumah provinsi mana.

ingat2 lupa daa nama rumah ni...
bumbung lagi besar dari rumah.

ni adalah deretan rumah2 mini yang baru disiapkan.



terganggu ya... bukan Terengganu.
acu baca elok2.


ni rumah kat provinsi Bali rasanya.
acu tanya wahida.
betul ke tidak.

ni pulak rumah kat Borneo.
rasanya laa...

lupa namanya.

banyak sangat nak ingat.
pak supir pulak cakap cepat sangat.


rumah ibadat untuk agama Buddha.

rumah ibadat untuk agama Hindu (Bali)

rumah ibadat ni didirikan selepas pemerintahan Suharto.

perkampungan budaya Cina

muzium kodomo lion komodo pun ado.
ko hado?

muzium perajurit Indonesia.

kalau tak silap ni muzium petroleum, minyak dan gas.

yang ni pulak, fungsinya macam Istana Budaya.

perkhidmatan trem untuk mengelilingi TMII.
anies rasa macam dah tak berfungsi lagi kalau tengok pada landasannya yang dah ditumbuhi lalang / rumput.

masa nak balik tu, ternampak ada shooting sinetron.
tapi tak nampak siapa pelakonnya.
Julia Perez dengan Zed Zaidi kot?
;-)

for more info about TMII, click here.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

17 Your Words of Lo♥e

  1. comeinye awk....chantek rumah rumahnya...yang kat melaka pown rietta xpergi lagik...

    ReplyDelete
  2. wow!! sume tempat menarik n sume bangunan tu cantik design nya..
    bape lama agaknya annies kat sana ye??

    ReplyDelete
  3. cantik semuanya..unik sekali..

    ReplyDelete
  4. rumah Melayu tu nampak macam best Anies, anjungnya luas, best kalau lepak2 dengan family..

    ReplyDelete
  5. unik tol bgnan dia..
    cantik kwsn :)

    ReplyDelete
  6. memang puas hati jenjalan sini...
    terpegun sekejap tengok semua gambar...

    ReplyDelete
  7. wah..... ni kalo jalan kaki mau patah riuk pinggang... huhu

    ReplyDelete
  8. Lawat kat sini ada turun dari kereta tak? kalau jalan kaki, memang pengsan rasa rasanya, luas...saiz rumah2 tu pun besar2..

    ReplyDelete
  9. memang banyak gambar.. saja nak bg jeleskan.. huk.. huk.. huk..

    ReplyDelete
  10. betul tu nok, tu rumah kat Bali, yg lagi satu pun betul, rumah kaum Batak Toba namanya tu...

    rumah kaum Batak Karo lain tau...

    ReplyDelete
  11. sgt menarik....dpt melihat kepelbagaian budaya masyarakat.

    ReplyDelete
  12. banyaknya rumah..
    Amy gi kat Ayer Keroh tu pun dah penat... kalau kat sini mesti nak pengsan

    ReplyDelete
  13. pelbagai jenis rekabentuk rumah2 tuh semua yer...

    ReplyDelete
  14. owhh..shooting..ingtkan buat phimpunan ke apa... cantik gak bngunan2 kat sana kan.

    ReplyDelete
  15. Menariknya tmpat ni,anies..haishhh..bila nk smpai jakarta ni,uhuhu!

    ReplyDelete
  16. mmg besar binaan2nya . tanah besar , tak main lah mini2 - katanya , kot !
    mcm tu punya byk mmg x larat nak tgk satu demi satu ...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆