Shopaholic abroad chapter 1: Tanah Abang

10:16 am

Sorry berlori ya Sophie Kinsella.
wa cilok lu punya title buku.
title je.
bukannya isi kandungan.
tapi kawan2...
yang pasti i'm not Rebecca 'Becky' Brandon (née Bloomwood) as she mentioned in her books, okey! 
;-)

whatever pun, sekarang tibalah masa untuk membuang duit.
tibalah masa untuk mengopakkan purse!
yeeee haaaa...

bagi shopaholic di luar sana tu, Tanah Abang, Jakarta bukanlah satu perkara baharu untuk membeli belah.
bagi yang first time dengar, mungkin akan menyangka bahawa Tanah Abang ni macam kedai2 buruk tepi jalan kan?
oh, no no...
acu tengok pic2 ni!

ni bangunan baharu Tanah Abang.
anies tak sempat nak mengira berapa tingkat.
almaklumlah dah mabuk bershopping.
bangunan lama hanya bersebelahan sahaja.
kalau nak tengok, tanya pokcik google ya!
yang tak best nyer Tanah Abang ni adalah jammed!
perrghh sesak giler okey!

acu tengok datin anies tu.
dia tengah rambang mata nak pilih baju.
padahal dah senget dah tangan tu...

Tanah Abang ni sama macam Plaza GM Chow Kit dan juga Kenangan City Wholesales.
mereka jual secara borong.
susah kalau nak beli loose.
paling sikit pun 3 pasang / jenis.
sapa pulak nak pakai baju yang sama sampai 3 helai kan?
lainlah kalau nak bersedekah.
lepas tu, tak boleh nak pilih colour yang sama.
apa yang ada dalam bungkusan tu, itulah yang kena beli.
so agak pening di situ!

kalau kat bangunan lama Tanah Abang, yu ols kena pandai cari kedailah yang menjual secara loose.
tapi tak banyak.
dalam 10 tingkat tu (rasanya) adalah 2-3 kedai je yang jual secara loose.
yang lain semuanya borong.

kat sini, banyak fesyen2 terkini dijual.
dari segi saiz, tak perlu nak risau sebab mostly free size. 
btw anies jamin, yang giler bershopping tu sure rambang mata nak buat pilihan.
4 jam bershopping untuk cover 1 tingkat je ya tuan puan datuk datin.
tingkat2 yang lain, tak kan nak pandang je kan?
so kalau nak ke sini at least memerlukan 1/2 hari kot.
kuat ke tak lutut tu mok cik?

bukan sahaja baju dewasa dan wanita, baju kanak2 dan baju untuk lelaki pun ada.
kalau nak rembat jeans2 berkualiti, kat Tanah Abang ni antara pilihan terbaik.

bila yu ols lalu je, peniaga2 kat ini akan cakap: "belanja pak, belanja buk..."
maksud belanja tu = bershopping.
bukan kena belanja diorang okey! ;-)
tapi kalau yu ols nak belanja anies, pe salahnya.
murah rezeki yu ols... ahaks!
bak kata pepatah Somalia, kecil tapak tangan stadium Bukit Jalil anies tadahkan.

kalau tak silap, ni dekat bangunan baharu.
kat bangunan baharu, yu ols ada pilihan untuk beli secara loose atau borong.
pilihan warna pulak, sama je macam kat bangunan lama.
tak boleh warna yang sama.
menci!

laaa.. mak datin ni tercegat lagi kat situ rupanya!
tak nak balik ke woiii?
dah 4 jam kat Tanah Abang tu, tak cukup2 lagi ke?


:: tak sempat nak ambil gambar banyak2 sebab masing2 dah lupa daratan!
wkwkwkwk


p/s Tanah Abang terletak dalam kawasan Jakarta Pusat.
selain Tanah Abang, Mangga 2 juga antara destinasi membeli belah yang fofular.
kalau nak ke airport Soekarno Hatta, kat tepi highway tu, tentu anda boleh nampak sebuah bangunan tinggi dan tertulis 'Mangga 2'.
khabarnya, Mangga 2 lagi happening berbanding Tanah Abang!
waaaa... ni yang rasa nak pergi memborong lagi ni!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

23 Your Words of Lo♥e

  1. jelesnyer.. nk pegi shopping kat indon jgk.. :)

    ReplyDelete
  2. tu dia... 4 jam shopping satu floor je. memang dasyat ko bershoping ni.

    kalau balik tidur tu dah boleh cover bape mimpi dah tu. kikikikik..

    ReplyDelete
  3. geram tengok baju-bajunya...
    cantik belaka...

    ReplyDelete
  4. klu akk pun mesti rambang mata tgk baju2 tu sume..hehe
    4 jam shopping?? klu bwk ank2 mmg x larat la..:D

    ReplyDelete
  5. CANTIK2 BANGAT..

    KOK NGAK BELI APA2 BT GUE ANIES..:)

    ReplyDelete
  6. salam kenal..

    seronok tgk anies shopping...

    ReplyDelete
  7. sini tempat terkenal untuk memborong baju dan tudung kan...?

    ReplyDelete
  8. pergh! shopping sakan yer

    ReplyDelete
  9. hai anies..
    baru kejap berborak dgn member
    katanya hujung bulan nanti nak ke sana..sopim baju raya ;).ai dgr jelah

    ReplyDelete
  10. mmg antara syurga membeli belah kat sini yer !

    ReplyDelete
  11. Hampir semalam nak booking gi Jakarta...kalau dak tahun depan rabak 4-5k bawak anak2 jalan lagik.

    ReplyDelete
  12. waaa,behnyaaa...untungnya dpt jejakkn kaki kesana,bila la plk giliran k,ana ni hehehee....cantik2 baju2 tuh..shooping sakan la yerr hhehhee

    ReplyDelete
  13. wah wah wah..mmg shopping sungguh..entah bila la dapat ke sana..ish..nnti lah..mungkin satu hari nanti..cewah..

    ReplyDelete
  14. wah wah wah..mmg shopping sungguh..entah bila la dapat ke sana..ish..nnti lah..mungkin satu hari nanti..cewah..

    ReplyDelete
  15. bestnyaaa boleh borong3. :)

    ReplyDelete
  16. harga pon mesti lbh murah kan?
    dgr citer bandar dia lg hebat dr KL.. betul ke?

    ReplyDelete
  17. ~°• السلام عليكم •°~
    wah, ini Indonesia ya..

    salam kenal,
    kito orang budak Indonesia
    aan

    ReplyDelete
  18. waaahhhh!!sopping sakan mkcik anies !!!jeles aaii,tau :P

    ReplyDelete
  19. amboi sakan datin anies.. ;)
    ehem kain lace beli sekali tak?.. utk pakai `ehem2` nanti.. ;)

    ReplyDelete
  20. syioknyer shopping..... bleh release tension... hehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆