Buat bekam darah

11:00 am

✿...السلام عليكم✿

Ramai sudah maklum yang berbekam ini merupakan salah satu daripada sunnah nabi SAW. meskipun ia telah wujud sebelum kedatangan nabi SAW, namun Rasulullah begitu menggalakkan umatnya agar berbekam kerana ia adalah salah satu alternatif kepada proses penyembuhan.

dan banyak hadis2 hasih meriwayatkan tentang kebaikan bekam ini. antaranya:

"Sebaik-baik perubatan yang kalian boleh lakukan adalah bekam." (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

jadinya, masa balik kampung hari tu, anies singgah kat spa wanita ni untuk buat bekam darah. last buat bekam darah ni, rasanya penghujung 2015 kot. dah lama sangat tu.

supposed, lepas 6 bulan dah boleh repeat semula. tapi tu laa... culas sokmo hahaha... bila dah sakit sana sini, arsenal sengal sana sini sebab main game tak ingat dunia barulah datang keinsafan nak berubat.

kalau sebelum ni, anies buat bekam sebanyak 25 point. sampai ke bawah buku lali pun dia bekamkan juga. dan kali ni, cuma buat 15 point je. anies tak kisah pun sebab dalam kepala ni cuma nak hilangkan sakit dan lenguh2 je.

tempoh yang diambil pun sekejap je. ada laa dalam 30 - 40 minit kot. pekerja spa tu ada ambilkan gambar tapi rasa macam tak sesuai je nak share kat sini. karang ada pulak yang termuntah kat skrip PC/ handphone / tab nanti... sorry... anies tak nak tolong lap kan ya... hahahaha...

sakit tak anies?

tak sakit pun. dia tak de laa sampai kena toreh kulit kita ni. dia cuma cucuk-cucuk je permukaan kulit untuk keluarkan darah. then, bila mandi, tak rasa pedih pun.... alahai korang ni... sakit bersalin / bersunat tu berpuluh kali ganda berbanding bekam darah ni. tak yah takutlah!

cuma nasihat anies, yang penting korang kena pastikan spa yang korang kunjungi tu legal dan bersih. jangan sebab murah, korang main sapu dan bedal je. entah bersih ke tak cup yang diorang pakai tu. entah ada lesen ke tak diorang buat semua tu. jangan nanti tengah syok2 berbekam, tetiba MP datang serbu. tak ke naya je tu! then, bab-bab kesihatan ni, tolonglah... jangan pandang murah dan mudah.bak kata signage kat Jakarta: KESEHATAN ITU MAHAL HARGANYA!

Alhamdulillah, lepas bekam memang terasa ringan bahu dan belikat ni. kat bahagian ni lah darah paling banyak keluar. lagi satu kat kepala. yang kat kepala ni, dia tak cukur pun rambut. just kuakkan sikit rambut then pam.

insya Allah, bulan 6 akan datang nak repeat lagi. kalau ikut cakap pekerja spa tu, lepas dua bulan je dah boleh buat. tak pe... anies nak main game sampai lenguh2 bahu pastu baru pergi bekam hahahahaha...

lebih kurang cup yang macam ni laa yang digunakan tempoh hari.


korang macam mana? ada pengalaman buat bekam darah? pa kata share sikit kat ruangan komen di bawah.

thanks 4 reading...

masih berlangsung. jemput join ya!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

37 Your Words of Lo♥e

  1. tak de pengalaman lagi ... takut, hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. should try kak at least once in a lifetime ;-)

      Delete
  2. tak pernah lagi buat bekam ni anies...teringin juga...tapi macam anies cakap la..risau tahap kebersihan dan kepakaran tukang bekam

    ReplyDelete
    Replies
    1. so plh yg betul2 terjamin kebersihannya... bkn yg tepi jln ya

      Delete
  3. perghh satu hari sy mesti try berbekam.... :D

    ReplyDelete
  4. takut la tgk org buat bekam ni. tapi macam nk cuba jgk..:)

    ReplyDelete
  5. kite pun dah lama xbuat bekam. lagi lama dr anies. 2014 kot last buat.

    ReplyDelete
  6. Zumal tak pernah buat bekam, rasa macam menakutkan la anies...

    ReplyDelete
  7. Tak pernah try berbekam lagi. Saya memang takut dengan benda-benda yang boleh menyakitkan badan saya though orang kata berbekam ni tak sakit pun T___T

    ReplyDelete
  8. ANAK2 PERNAH BERBEKAM DEPAN EMAKNYA TAPI EMAKNYA XBERANI HEH..HEH..

    ReplyDelete
  9. akak teringin nak buat lagi. mana tau sakit lutut ni nanti pun berkurang kan..

    ReplyDelete
  10. Berbekam itu Kan sunnah to mama x try lagi hihii

    ReplyDelete
  11. Hana takut nak try~ T__T Someday soon akan cuba juga ^^

    ReplyDelete
  12. Eh! Mrs. A baru je berkira- kira nak buat sebab baru- baru ni Mrs. A buat urut reflexology dan kakak yang urut tu cakap cubalah buat bekam kat spa dia. Tapi tulah nak cari masa sesuai tu payah bebebor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wat pg2 sis. ms spa tu br buka so org xramai n kite pn xberapa sibuk

      Delete
  13. Mana gambar tengah bekamnya haha.. gurau je. Lama dah tak berbekam, last tahun 2013.. ada masa rasa nak buat jugalah nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jn repeat tu en khir kasi sihat itu bdn😊

      Delete
  14. aduhh p ckp psl bersalin pulak. hahahaha
    jgn la ckp balik fly nanti bru nk bekam

    ReplyDelete
  15. Bekam darah mmg bagus. GV lom sempat wat lagi. Ingat nak cari masa buat juga kak. Huhu.

    ReplyDelete
  16. sakit bekam darah dia cucuk pakai pisau, tp bila dah sedut tu..bengkak2 satu bdn..lps 2 3 hari dah ok dah bdn rasa ringan..best bekam ni, sha dah lama xbuat hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo pakai pisau ke? kat spa ni pakai jarum khas

      Delete
  17. Tak ada pengalaman. Pernah cuba buat bekam angin aje. Tapi org kata lebih elok kalau buat bekam darah. Tapi akak Takuttt...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆