Ada apa dengan kulit pisang?

10:46 am

✿...السلام عليكم✿

Lazimnya, lepas makan pisang kita buang je kan kulitnya tu?

kalau pisang muda, kulitnya diambil dan boleh buat masak lemak pisang, kan?

then, lepas baca entry ni, rasanya korang dah tak buang lagi kot kulit pisang tu sebab ada kegunaan lain yang sangat bermanfaat khusus untuk yu ols yang pentingkan kesihatan wajah.

petua ni anies dapat daripada repost pengasas kosmetik terkenal Huda Beauty - Huda Kattan.

katanya, mereka yang ada masalah jerawat terutama di muka, boleh gunakan kulit pisang (apa sahaja jenis pisang) sebagai alternatif penyembuhan.

caranya mudah je. sapu / gosok kulit pisang (bahagian dalam) ke tempat yang berjerawat tu. kemudian biarkan kulit pisang 'melekat' seketika pada muka selama 5 -10 minit. lastly bilas sampai bersih.

kalau rajin boleh buat tiap2 hari. kalau tak, seminggu 2 -3 kali pun dah memadai.

insya allah, jerawat mudah kecut dan kulit lama kelamaan akan bebas daripada jerawat.

kenapa kulit pisang? macam yu ols sedia maklum, pisang tu sendiri ada pelbagai khasiat di dalamnya. why not kita manfaatkannya sebaik mungkin termasuklah kulitnya? duit pun jimat dan kebersihannya pun terjamin, kan?

thanks 4 reading!

cer teka... ni kulit pisang apa?

dah nak sampai ke penghujungnya... yu ols dah join ke belum??

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

29 Your Words of Lo♥e

  1. wow..good tips..blh jimatkan kos bli ubt jerawat ni..hihi

    ReplyDelete
  2. Nak try. Jerawat banyak sebab stress..

    ReplyDelete
  3. Wah lepas ni mula lah misi mengumpul kulit pisang! hahah ^^

    ReplyDelete
  4. tak join lagi GA anies sebab takde idea nak tulis pasal limited edition haha. Jarang gosok kulit pisang kat muka sebab geli :P

    ReplyDelete
  5. Owh macam tu yer Anies, nanti nak try...

    ReplyDelete
  6. good sharing sis..
    lepas mkn pisang slalu cikyan buang je kulitnya..
    sbb taktau ada guna kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps ni jgn buang sblk nyer sapu kt muka dulu ya ;-)

      Delete
  7. KULIT PISANG MAS BOLEH MENGHILANGKAN PARUT MUDA..RAJIN2LH MENGGOSOKNYA

    ReplyDelete
  8. Mmg betul petua ni. Ingat nak suruh abang no 2 tu buat lah.. abang luqman, kulit muka bersih..yg no dua tu bermasalah sikit..sian dia.

    ReplyDelete
  9. Orang kata kulit pisang ni elok utk parut juga,..tapi saya tak pernah cuba. Dah kenyang makan pisang, lupa kulit pisang ;)

    ReplyDelete
  10. Bagus ni. Tips cantik cara jimat.

    ReplyDelete
  11. Aah kak. GV pernah cuba masa kecik2x dulu. Hihi. :D

    ReplyDelete
  12. Bagus tips ni.. jimat sgt dan semulajadi. Saya baru tau tips ni :)

    ReplyDelete
  13. kulit pishang bt sapu siku hehehe

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆