歡迎來到香港,深圳和澳門!

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Rasanya, plan nak ke sini berlaku dengan begitu pantas sekali... hahaha... kalau tak silap, kami mula berbincang, bulan 5 2017. lepas tu beli tiket. usha itu usha ini... bulan 9 dah terbang. wahhh... sungguh efisyen dan cekap sekali! tapi, kenapa bila buat kerja tak jadi macam tu? Sal, tolong jawab!

kalau korang baca blog Salbiah M, tentu dah tau kan pasal ni. so, anies cerita dan share yang mana patut je laa yek! setiap orang kan ada cerita tersendiri. walaupun kami share gambar, tapi gaya penceritaan masing2 tetap tak sama meskipun kami born a Red, live a Red, die a Red! eh eh...

kalau Sal bertolak dari KL Sentral, anies pulak bertolak dari TBS. dia naik 1st train and anies naik 2nd train. tapi dia tak terus ke KLIA. dia turun kat Putrajaya dan solat Subuh sekali. lepas tu, dia beli 2 tiket dan tunggu sampai train yang anies naik tu sampai. jadinya, kami berjumpa secara rasmi dalam train lah! see... geliga tak otak kami pagi2 buta cara untuk menjimatkan tambang ERL? hahahaha... semua tu berlaku spontan. tak rancang pun.

tiba KLIA 2, benda pertama yang kami buat adalah check in luggage. lepas tu lepak sekejap sebelum kami terus ke gate P3.

flight kami 8.45 pagi. masih banyak masa tapi jangan terpedaya dengan banyak masa tu sebab ko tak tahu apa yang akan terjadi sebaik sahaja melepasi gate kastam. macam2 boleh jadi. Alhamdulillah, kami berjaya mengatasinya. nota untuk peminjam PTPTN

perjalanan lebih kurang 4 jam plus plus tak terasa lama walaupun ada air turbulence. waduhhh kecut perut jugak laa kami ni. dalam hati cuma nak cepat landing dan cepat sampai je.

sebaik ternampak pulau2 kecil dan pengumuman daripada kapten kapal, kami dah boleh tarik nafas lega. bumi HK akan kami jejaki tidak lama lagi.

eksaited tak?

of coz laa... nak jumpa Tony Leung Chiu-wai kann...

pernah tak terfikir, suatu hari nanti nak pergi luar negara tapi tak nak guna passport dan tak nak beli tiket flight? pernah tak? haha...

silalah isi. jangan nanti dah sampai imigresen, baru terhegeh2 nak isi. kan dah buang masa tu! bukan nak masuk HK je ye... masuk mana2 negara pun, kalau flight attendant dah kasi siap2, isi cepat2. (note to myself)

dalam hati dah mengagak, rasanya macam nak sampai je ni... credit: Sal

Alhamdulillah, dah selamat sampai... dup dap dup dap...

menanti aerotrain... rasa kejap sangat. tak dan panas montot, dah sampai haha

usai urusan imigresen yang sangat cekap dan pantas itu, benda pertama yang kami kena buat adalah membeli Octopus Card. macam kad TnG tu... harga kalau tak silap HKD250 kan Sal?

kenapa dia dinamakan Octopus? tak nampak pun ada 8 kaki? haip!!

muka maaaanyak happy... puas cari signage Welcome to Hong Kong tapi nan hado... dan sila pedulikan beg yang sarat marat tu... biasalah kalau pergi tak ada sugar daddy agent ni.... 😂😂😂

dan bila pergi tanpa agent ni, segala mak nenek pamplet kitorang wajib ambil. lepas tu kena study macam nak ambil SPM. bila dah terer, ko bolehlah berlagak macam playing tourist kah kah!

bas yang akan bawa kami ke Kowloon. memang tabik spring laa dengan transport service kat HK ni...

eh eh, macam mana boleh tercampak ke Penang pulak ni?? see? magic kan? tak lah! ni memang kat HK... diorang hire arkitek yang sama kot... 

dari airport ke sini, Chungking Mansion, Kowloon lebih kurang 50 minit. kami menginap di sini 3D 2N. ramai blogger dah pernah share pasal Chungking Mansion ni. so anies malas nak ulang benda sama. padahal tak dan nak snap gambar bilik sebab dah landing dulu... hahaha...

lepas rehat sekejap, barulah kami keluar. terkesima sekejap tengok bangunan2 tinggi di sekeliling dan orang ramai yang bertali arus... dan debaran masih belum hilang lagi...


to be continued...

p/s kalau nak cerita yang lebih advance, boleh tengok kat blog Salbiah M. klik kat SINI ya! kalau tak nak baca just say glory2 Man Utd to her...

jangan lupa untuk menyertainya dan ia masih berlangsung!

thanks 4 reading... daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

43 Your Words of Lo♥e

  1. seronoknya pergi traveling :)

    ReplyDelete
  2. hamboi entry express sangat, tapi tajuk pun dalam bahasa cina. kelas kakak kita. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko kan orang mesir... pandai laa translet sendiri tajuk tu hahahah

      Delete
  3. alaa..ke hong kong ke? jelesnya..:)

    ReplyDelete
  4. Amvoiii!!! mementang holiday HK tajuk pun lain macam ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis, gelak tu tolong tutup mulut? ;-)

      Delete
  5. memang kat sana bas diaorang macam tu ke??kalau kat sini jadi bas persiaran je la..lawa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha 'ah... semua bas dia 2 tingkat ekon plak sejuk gilerr

      Delete
  6. Translate tajuk post please (malas nak translate sendiri, lol!). Thank you ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha iehhh kerat jari tu nk x hahaha

      Delete
    2. Hahaha tajuk tu yang mahal :)

      Delete
    3. amboi sokong 'senama' nmpk😊

      Delete
  7. Replies
    1. dah. dia kem slm blk kt cik tim ;-)

      Delete
  8. Kirik salam kat angin Hong Kong 🙄🙄

    ReplyDelete
  9. perghhh...last minute sangat punya plan. btw, u made it!!
    merancang nak HK jugak ni anies hujung tahun ni.
    boleh kah kiranya anies share itinerary anies? emel kite terus. hihi

    ReplyDelete
  10. Cerita Hongkonggggggg. I loike. :)
    Btw, Chungking Mansion tu memang femes di kalangan Malaysian kan.

    ReplyDelete
  11. Bahagian-bahagian yang kena strike through tu kelakar :)

    ReplyDelete
  12. Wahh bestnya hong kong... slmt travel dan ceria selalu Anies :)

    ReplyDelete
  13. Wah Anies pi HK lak. Boleh je tak nak buat pasport dgn naik flight pi luaq negara tapi kena cari doraemon pinjam pintu suka hati dia... HeHe gurau je 😬

    ReplyDelete
  14. Tony Leung...lama tak dengar nama tu..
    Hong Kong memang best..transport system dia sgt teratur

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sbb dia pelakon fav sy tu yg kn sebut😆

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆