Bilakah waktu sesuai hantar resume?

12:00 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Info ni khas untuk mereka yang tengah cari kerja, tak kira laa di mana saja korang berada.

selain menghasilkan resume terbaik, masa untuk menghantarnya pun kita kena ambil kira juga. kenapa? ni antara sebab-sebabnya:

pertama, waktu antara 7.00 - 9.00 pagi dan 1.00 - 2.00 petang adalah masa di mana HR officer baru masuk kerja & selesai makan tengah hari. lazimnya mereka akan semak emel-emel (mengutamakan tugas) yang masuk pada waktu ini.

kedua, hantar resume pada hari Isnin atau hari Ahad bagi negeri-negeri tertentu. ini kerana kebarangkalian untuk dipanggil interview amatlah tinggi. kalau korang hantar pada hari Jumaat, kemungkinan pada hari Isnin minggu berikut, pihak HR mungkin sudah lupa, melainkan resume korang tu bukan calang-calang punya resume.

ketiga, jangan hantar pada hari cuti (weekend) atau public holiday. confirm HR takkan semak inbox. HR juga manusia yang perlukan cuti dan rehat. 


DM for credit.


pada hari ni, menghantar resume dah jadi makin mudah. ada HR yang minta melalui WhatsApp atau Telegram sahaja. namun masih ramai yang menggunakan cara yang lebih proper iaitu emel. 

ada juga yang minta dihantar melalui surat atau parcel. tapi kos akan ditanggung oleh pengirim dan sekiranya tidak dipanggil temuduga, maka ini akan jadi satu kerugian.

so, kepada yang masih cari kerja... jangan putus asa. selain hasilkan resume yang baik, jangan lupa berdoa kepada-Nya. mudah-mudahan korang akan dapat kerja secepat mungkin. 

ia barangkali bukan kerja idaman tapi sekurang-kurangnya bila dipanggil temuduga nanti atau dapat jawatan tersebut, manfaatkanlah sebaiknya untuk timba pengalaman selain mencari rezeki halal.

all the best for all job seekers!

Kisah Silam Untuk Masa Depan

25 Words of Lo♥e

  1. betul tu moga lancar urusan pada sesiapa yg sedang job hunting aminnn

    ReplyDelete
  2. Oh? Hantar resume pun ada disiplinnya eh? Terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. kalau kn caranya kebarangkalian dipanggil IV tu lbh tggi

      Delete
  3. Uno siempre debe estar preparado para encontrar trabajo. Te mando un beso.

    ReplyDelete
  4. Tips terbaik ni. Tunggu Dania lagi 3-4 tahun boleh praktik yang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dania nk buat PT ms cuti sem pun boleh apply cara ni

      Delete
  5. Dulu" melamar kerja mendatangi kantor satu persatu, atau kirim lamaran, mana tau ada lowongan kerja..sekarang antar resume lebih mudah ya., tapi harus tau juga waktu"nya...nice infonya sis.... membantu banget buat yang sedang cari kerja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. di sini pun sama juga
      itu pun ikut nasib
      kalau si penghantar bekerja di kawasan yg sama

      Delete
  6. Bagus share ni. Sangat membantu. At least cepat sikit masa dia tengok. Taklah kena sidai lama kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. biar kena caranya. kite sng kan kerja HR

      Delete
  7. this is so true ! my abah taught me this too ! nak hantar resume pun kena ada common sense kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. minta cara baik. nnt yg dtg kpd kita pun baik baik jg. dr cara hntr tu pn HR boleh sense kita ni ikhlas / bersungguh atau x nk mohon keje...

      Delete
  8. zaman cari kerja yang keras....tempat saya kerja ramai intern tetapi tak ramai yang bernasib baik untuk dapat kerja ...kekosongan hampir tiada

    ReplyDelete
  9. sekarang resume ditapis oleh A.I. jarang dah company ambil hard copy. rindu zaman resume diview oleh manusia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. company bsr mgkn dah guna AI. yg kecik2 ni masih cara lama

      Delete
  10. kami dah melepasi situasi hantar resume... Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  11. Semoga yaaa banyak teman2 yg tengah cari kerja dipermudah segalanya. Dulu saya awal2 cari kerja kirim by email juga, tapi kirim hard copy iya juga.

    Dan yg terpilih yg hard copy 🤣. Soalnya saat dipanggil interview oleh HSBC, saya liat dia pegang CV saya 😄. Makanya tahu yg diambil yg hard copy

    ReplyDelete
  12. teringat pengalaman lepas belajar cari kerja, punya susah nak dapat. beratus application hantar sampai rasa give up nak kerja, sampaikan apply kerja susun stok barang je time tu. bila dah kawen berhenti kerja, balik ganu. lepastu kena pindah kl terpaksa cari kerja balik..time tu senang pulak dapat kerja walaupun bukan bidang kita. empat lima tempat pergi interview semua dapat.

    sebenarnya majikan pun tengok pada experience jugak. apa-apa pun jangan putus asa, semoga dipermudahkan urusan kepada para job seeker. in shaa Allah susah dulu, senang kemudian..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆