Siem Reap, Cambodia: Phnom Bakheng + Baksei Cham Krong

1:28 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

Kami habiskan masa lebih kurang 2 jam plus plus di sekitar Angkor Wat. bila matahari dah meninggi, Salim pun terus bawa kami ke tempat lain.

dalam perjalanan, kami ternampak tugu singa tapi tak ada sebarang monumen kat situ. then Salim beritahu, kalau nak tengok kena mendaki.

aduyaiii... kalau kena mendaki memang tak dapek laa nak nolong. jadinya, kami cuma bergambar sahaja di kaki bukit.

dari pembacaan anies, mostly para pelancong datang ke sini pada sebelah petang sebab mereka boleh saksikan view menarik ketika sunset. so no wonder laa, masa kami sampai, tak ada orang pun kat area tu.

masa nak beredar, kami nampak orang menunggang gajah. kata Salim, sapa nak naik and tengok Phnom Bakheng tapi tak larat nak daki, boleh guna khidmat gajah tu. kalau tak silap, bayaran yang dikenakan USD10 plus plus!

dari Phnom Bakheng, kami beredar ke Baksei Cham Krong. jarak antaranya tak laa jauh mana. jalan kaki pun boleh. tapi kami ni mengada2 sikit. nak juga naik tuk tuk. hahaha... si Salim pulak on je...

tiba je depan Baksei Cham Krong (BCK) ni, perkara pertama sekali yang anies tengok adalah binaannya. yang ni totally tak sama langsung dengan binaan Angkor Wat. batu yang digunakan hampir sama dengan batu yang membina A' Famosa kat Melaka tu. mmm.... ni sesuatu yang menarik! tapi ni cuma pandangan anies je. entah betul ke tak, tu cerita lain ya.

dari segi bentuk pulak, BCK ni macam piramid. so, kami pun nak try laa panjat. bila dah panjat... mak oiiii curamnya tangga! sejuk tapak kaki nak oiii... ada 3 level tapi kami panjat 1 level je. tak sanggup rasanya nak naik sampai ke puncak walaupun ada je yang buat. curam ya amat tangganya. dah laa kami tak pakai kasut. karang sia2 je tergolek bak nangka busuk...

well tu je laa mukadimahnya. nak cerita panjang2 pun, bukannya arif sangat... jadi layankan je laa gambar2 yang sempat kami snap ni...

enjoy!!

laluan menuju ke Phnom Bakheng (PB). kalau korang nak tengok macam mana monumen ni, google je laa yek!

antara info yang terdapat di situ...




dua patung singa bersebelahan laluan ke PB...

dari PB kami ke Baksei Cham Krong (BCK)

dari jauh macam tak tinggi mana pun...


dinding BCK...

tangga... memang curam gila. pastu sempit plak tu. mereka2 yang berkaki panjang tu, kalau nak panjat terpaksa guna hujung kaki je...

laluan tepi BCK...

nak jugak panjat walaupun kaki dah seram sejuk...

lepas 10 minit baru laa sampai di tingkat 1...fuhhh berpeluh!

dah sampai level 1, kami keliling BCK...masa ni pun seram sejuk juga sebab boleh tahan tinggi juga...

setengah jam di sini dah memadai.. so sebelum beredar, haruslah posing dulu...

tu je... thanks 4 reading.

have a nice weekends everyone!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

51 Your Words of Lo♥e

  1. Beruntung anies dapat melawat merata dan untung kami dapat baca dan tengok gambar ysng anies kongsikan

    ReplyDelete
  2. Walaupun mama x penah sampai to tengok gambar2 ni pun dah seronok dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah2an 1 hari nnt akan smpi ke sini jg..

      Delete
  3. pk nk panjat jugak tgk matahari tp pk punya pk kang xbalik mesia duduk hospital xjd hahaa 😂😂😂 sensor bontot

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha spoil msa nk gerak ke tuk2 xleh ambil gmbr papan

      Delete
  4. siapa yang model yang memakai busana kuning..

    gaya klasik ..

    hehehehe

    ReplyDelete
  5. Wow seronoknya.. Kalo macy dpt pi melancong dlm negara pn sronok dah.. Apetah lg ke luar

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg seronok esp kalau kita ni pencinta sejarah tp bkn sy laa ;-)

      Delete
  6. wow nice photos. Sudah 2 tahun I want to plan to go to Cambodia tapi tak tertunai. Mr Salim tu local guide or your friend?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salim ni local tour guide. nnt sy akan share no tel pd next entry

      Delete
  7. Bestnya... tak sabar pula rasa nak join trip ke kamboja next month...

    ReplyDelete
  8. menarik. Yong tak pernah sampai ke sini lg tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. nmpk nya ada rezeki nnt kena dtg tu...

      Delete
  9. banyak dah terlepas entry anies ni...

    tengok gambar anies panjat tu pun dah rasa seram sejuk...

    ReplyDelete
  10. boleh tahan curam gak tu. kalau turun, bertambah2 seram sejuk la jawab nyer.

    ReplyDelete
  11. ermm...tangga tu macam susah je nak panjat..

    ReplyDelete
  12. Tempat menarik untuk pencinta sejarah

    ReplyDelete
  13. Amin tingin gaknnak makan angin ni

    ReplyDelete
  14. korang je ke kat BCK tu? pergh..ni kalau tak fit memang semput nak mendaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je yg lain sorg dua kat situ...

      Delete
  15. Pergi Travel ni paling penting gambar... menyesal kalau tak ambik gambar banyak2 nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamera bagaikan nyawa travel selain passport

      Delete
  16. betul tu.. saya pun tak pernah sampai.. hee~ tengok gambar dan coretan anies pun saya dah 'sampai' kat sana.. saya tunggu perkongsian lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ke? xpe 1 hari nnt pasti akan smpi

      Delete
  17. Betul tu..walaupun tak pernah sampai...kita kongsi tengok gambar jer...

    ReplyDelete
  18. akaklah memang tak naik tangga macam tu... takut :)

    ReplyDelete
  19. halamak bab panjat memanjat ni CT pun fail jugak. fikir dua tiga kali. tah tah empat lima kali. hahahah.. sangat berkira. unles kalo betul2 berbaloi and tempat tu dalam wishlist. kalo tak amek gambar kat entrance jela =P

    ReplyDelete
  20. Sape suka sejarah wajib dtg sini kan

    ReplyDelete
  21. Posing gambar yg last tu mmg menarik.. klu kamera guna self timer tu semput juga nak berlari naik tangga balik hehee :) :)

    ReplyDelete
  22. Fuhhh! Tangga tu memang serammmmm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa... cm ne laa diorg dulu panjat tangga u

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆