Crab stick popia

2:13 pm

Jangan risau... jangan khuatir... ni bukan sesi tayang menayangkan makanan.
ni entry khusus untuk Mrs. Kitchen yang dah kehabisan idea untuk menyediakan juadah berbuka or bersahur.

last week, ada terbaca kat yahoo news tentang popia ketam yang dijual kat sebuah bazaar di Shah Alam.
lepas baca artikel tu, anies terfikir, why not kita buat popia ketam ikut selera sendiri?
lagipun buat popia ni senang je.
so, anies tak tunggu lama... terus beli barang2 then, masak!
resepi ni sesuai untuk anak2 yang tak suka makan sayur.


bahan2:
kulit popia
crab stick
sedikit tepung yang dicampur dengan air (dijadikan sebagai gam)
carrot
timun
(taugeh - kalau suka)
perencah secukup rasa Maggi
garam

cara membuat:
lobak dan timun dimayang halus sebelum digoreng tanpa minyak bersama2 perencah secukup rasa Maggi.
goreng sampai naik bau.

crab stick diletakkan di atas kulit popia dan kemudian dibalut / digulung bersama2 carrot dan timun.
gamkan di bahagian hujung kulit popia dengan bancuhan tepung dan air.
kemudian, goreng dalam kuantiti minyak yang banyak.
hidangkan bersama kuah lada.


bahan2:
cili blend
ikan bilis / udang kering
keledek
bawang putih
bawang merah
air perahan asam jawa
gula pasir

cara membuat:
blend semua bahan kecuali gula pasir sampai betul2 halus.
sebelum dimasukkan ke dalam periuk, tapiskan bahan2 tersebut.
didihkan bersama2 gula pasir mengikut kemanisan yang dikehendaki.

p/s kuah lada ni boleh dicicah bersama2 cekodok udang, kueh udang, etc dan boleh tahan selama seminggu jika disimpan dalam peti ais.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

37 Your Words of Lo♥e

  1. pernah jugak buat taun lepas kut... senang jerk kan.. hehe, leh jugak idang time raya nanti...

    ReplyDelete
  2. idea yang bagus nie


    terimakasih

    ReplyDelete
  3. ada yang masukkan telur yang siap goreng macam telur dadar kosong.. kemudian potong2 and masukkan dalam popia.. sedap! hehe. thanks tuk resepi ni akak..

    ReplyDelete
  4. best jer resepi ni anies..akak nak try la nanti..

    ReplyDelete
  5. kadang-kadang beli kt bazaar ramadhan tak sedap sgt..baik buat sendri lagi sedap..hehe

    ReplyDelete
  6. dalam freezer ada kulit popia, bole cuba ni....
    sedap..sedap...

    ReplyDelete
  7. wah senang..leh buat ni..haritu akak buat taruk sosej sedap gakk

    ReplyDelete
  8. lebih suka popia yang basah..
    yang goreng ni kurang sikit..
    ada orang buat sos popia ni kaler merah..ada yang kaler itam..
    macam kuah kacang..
    kat sini kebanyakan sos popia macam kuah kacang la.tapi kaler itam.

    ReplyDelete
  9. OKay .. rizal nak try..

    Cuba lawah etry terbaru iGossip by Rizal.

    CIk Norfa masak hebat giler kot hehe

    ReplyDelete
  10. assalam anies..wah rajinnya anies..

    ReplyDelete
  11. kalau kat rumah kitarang ni mmg tak cukup buat sikit2 benda macam ni. mau berebut nanti..

    ReplyDelete
  12. buat sendiri lbh sedap,kan...ikut taste kita nak letak inti apa...
    saya suka cicah dgn sos cili ja...

    ReplyDelete
  13. sdpnyer. my fav tau :)
    ^______________^

    ReplyDelete
  14. kue popia peberet hb akk ni..bukan ssh nak buatnya pun kan..tq anies..

    ReplyDelete
  15. As salam Anies,

    Wah popia! mmg tempting! Nasib baik dah berbuka posa! Salam perkenalan :))

    ReplyDelete
  16. k.ana lom pernah makan lagi khairin.. lom pernah makan, konfim la lom penah buat gak..hee.. sedap ek..

    ReplyDelete
  17. amboi sedapnye....memang tak sempat la nak masak, dua2 kerja..tiap2 hari beli, hari sabtu ahad bukak posa umah abah/mak mertua...lepas raya buleh la buat...hehehe

    ReplyDelete
  18. mana bukti ada crab stick?

    tunjukla gambar yg dah terpotong....

    tak percaya lah! Haha

    ReplyDelete
  19. aku suke makan popia.. tapi bese nye aku bukak kuarkan sume sayur dalam tu pastu makan roti die yang kosong tu je.. huu

    ReplyDelete
  20. saya suka popia goreng sayur...

    aduh... perut bunyi la plak... hikhikhik

    ReplyDelete
  21. PM sgt suka popiah goreng...!!

    ReplyDelete
  22. huhu..terbayang kerangupan popia tu!

    ReplyDelete
  23. yummeyhhhh!!!boleh try nanti weekendkn :)

    ReplyDelete
  24. buat popia ni memang kepakaran mak mertua..jd tak pyh bljr dh kot? hahahahahaha

    ReplyDelete
  25. buat popia ni memang kepakaran mak mertua..jd tak pyh bljr dh kot? hahahahahaha

    ReplyDelete
  26. selalu jugak buat.. tp bile nak goreng tp x blh kuatkan nnt meletup hihihihihihi...

    ReplyDelete
  27. sedapnyer..
    lya pon suka mkn popia

    ReplyDelete
  28. As salam Anies,

    Boleh je nak mai Peru 2014 nnt... Bgtau lah ye... dah dekat dah tu :)

    ReplyDelete
  29. rajinnye cik anis..mcm sdap je tngok..

    ReplyDelete
  30. macam teringin tapi tapi... ntah bile la ada time nak buat ni huhu..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆