Ramadan buffet

10:06 am

Apabila bab makan minum plus Ramadan, maka akan terhasillah perkataan seperti:
  • param (pasar Ramadan)
  • baram (bazaar Ramadan)
  • buffet Ramadan (buram? hikhik)
  • uptown / downtown Ramadan (ada ke?)
pendek kata, tak lain tak bukan, asyik nak mentedarah je kan.
tapi, makan... makanlah juga.
'perut ibadah' tu, mesti dikenyangkan juga, rite!

alhamdulillah,  rezeki Ramadan kami tahun ni.
bertempat di Dewan Perdana Felda, Jalan Semarak, pihak Percetakan Surya Sdn Bhd dengan murah hatinya, 'belanja' kami berbuka puasa kat sini.
terima kasih banyak2!
tahun depan belanja kami lagi taw!

actually, ni first time makan kat sini walaupun dah berpuluh kali lalu / drive (je) depan dewan ni (kesiannn).
overall, makanan kat sini memang sedap, banyak choice (88 menu) dan boleh layannnzzz... esp. laksa penang dan puding roti.
mabeles tahap cipan u!

percaya ke tidak, semua makanan ni anies bedal tanpa memikirkan diet, kalori, piramid makanan serta lemak protein?
angguk ke menggeleng tu?
okey, terima kasih kerana mengangguk! ;-)
terima kasih juga kerana tidak terliur.

 sesi memunggah makanan sebanyak mana yang mungkin.
nafsu... nafsu..

selain kami, ada juga company lain yang turut beriftar kat sini.
orang perseorangan pun ada.
oh ya, kalau anda berminat nak berbuka puasa kat sini, harganya RM68 untuk sekepala.
RM65 untuk korporat.

 bukan perut je diisi, telinga pun turut diisi juga.
dendangan / persembahan kebudayaan daripada tenaga kerja Felda.

okh aloh, control hensem lettew...
padahal dah membelasah 3 pinggan, 3 mangkuk hayon dan 4 gelas!
kuang kuang...

 kebetulan Dewan Perdana Felda ni dekat dengan Kampung Baru, so kami decide nak bertarawih kat masjid ni untuk pertama kalinya dalam sejarah hidup.
huwuuuu penuh keinsafan di situ.

masa ni para jemaah dah bersurai selepas solat tarawih pada rakaat yang ke-8.
rakaat 1 - 6, diimamkan oleh imam jemputan dari Mekah then disambung oleh imam kedua, pelajar tahfiz (tempatan) yang baru berusia 21 tahun.



p/s anies, happy birthday esok! ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

37 Your Words of Lo♥e

  1. smlm pun kite ada invitation iftar tp x dpt gi.. ank lak dmam.. amboii kak anis mkn tu cntrol skit k nnt bj raya x muat.. susah.. kiki

    ReplyDelete
  2. bila sebut pasal buffet... belum makan dah rasa kenyang... coz terlalu banyak pilihan... tapi still nak gi juga... 3/8... insyaALLAH... tercapai la hajat teww...

    p/s: happy birthday to u anies...

    ReplyDelete
  3. apa? 88 menu? byk tu....harga buffet tu pun pada aku tak mahal sgt...ok lah tu...

    puding roti? ish, ni yg teringin nak buat lagi ni...huhu...

    ReplyDelete
  4. sesekali tak apa anies..tarawihkan ada..maintain la balik.

    suka dgn teh tarik tu...

    ReplyDelete
  5. pernahlah mkn kat hotel itupun pihak opis belanja...

    bedal saja semua, rugi x mkn pulak.....
    harga berpatutan....

    ReplyDelete
  6. best tu awal2 dah dpat buka posa buffet..boleh bayangkan kan aksi punggah memunggah makanan tuu...

    syoknya anies dpt terawih kat semejid tu..

    ReplyDelete
  7. fine baru paham indeks param tu ape. pasar ramadhan rupanya

    ReplyDelete
  8. param pernah dgr baram x pernah plak nmpk ada org guna hahhaa...
    buffet kami pon ado nantikan isnin ni yerr hehhe

    ReplyDelete
  9. klau KA mmg rugi lah pegi makan mcm ni sebab mmg x boleh masuk bayk!

    ReplyDelete
  10. Fuhhh... terliur tengok makanan atas meja tu hihi...

    ReplyDelete
  11. Teringin sangat nak solat di masjid tu tau.. sellau je lalu2..


    Happy birthday besok yeee...hee

    ReplyDelete
  12. macam tak caya anies makan semua tu..hihi

    ReplyDelete
  13. salam..

    dah bayar mahal wajib makan semua..hehe kalau x rugi..

    ReplyDelete
  14. salam..

    dah bayar mahal wajib makan semua..hehe kalau x rugi..

    ReplyDelete
  15. wahhh bestnyaa..nmpk tempat grand gtu..heheeh..harga pn not bad :)

    sedapnyaa..hehehe

    happy birthday k.anies!!semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki sentiasa..:)

    ReplyDelete
  16. best la keje swasta ni.. kalau akak iftar kat kantin sekolah..menu..order catering dan bw sendiri mcm pot luck.. hg sekepala..free tp kena blanja budak plak... itulah cikgu

    ReplyDelete
  17. wahhh..makan sungguh ni..kalo bayo rm68 sekepala, solat maghrib mau buat dalam dewan ni jugak..pastu sambung makan..hehe..

    ReplyDelete
  18. tu dia banyaknya makanan..bestnya..kalau akak pun memang akan bedal semua makanan tu..geram la wei..rasa semua sikit2 ok ape..

    ReplyDelete
  19. hoho meriah makanan makanan tu...heee~

    ReplyDelete
  20. hoho meriah makanan makanan tu...heee~

    ReplyDelete
  21. hoho meriah makanan makanan tu...heee~

    ReplyDelete
  22. assalam & slm ramadhan anies..bestnya dpt makan free..maaf baru arini dpt lawat anies..mama down lagi..hu2x..

    ReplyDelete
  23. birthday harini? happy birthday. yang keberapa tu..
    Tentang makan tu..hehe rugilah kalau makan sikit. 65 ringgit tu boleh makan satu family....

    ReplyDelete
  24. tak pernah lak denagr term2 param ngan baram tu.. tapi 88 menu untuk buke pose? memang banyak tu.. best betul ade orang sponsor buka pose kan.. ^^

    ReplyDelete
  25. memang sedap.....!!!!!!tapi nampak
    makanan tu semua cabo tinggi ....???
    apapun sekali sekala okey la kan....

    ReplyDelete
  26. sekali2 layan makan tanpa fikir kalorini memang best... lagipun per salahnyer... kalau takat sekali2 ... mmg feldanyer katering sedap masakannyer...
    tak bukak puasa kat luar sebab suami langsung tak suka...
    pernah kecik2 sembahyang terawih kat situ... rindunyer...

    ReplyDelete
  27. Pakcik nak tanya, betul ke anies santap semua jenis? Mungkin 08 saja (bukan 88) yang sempat, kan? Alhamdulillah, selepas berbuka di DEPER yg mewah tu, sempat pula ke mesjid Kg Baru utk bertarawih. Hehehe, paginya tak payah bersahur, ye?

    ReplyDelete
  28. assalam anies..
    akk pun nak tanya gak..betul ke anies larat habiskan yg kat atas meja tuh??hehe..klu akk x larat dah nak tarawih lps tu..hihi

    p/s..hb 2u..ketinggalan ketap la..

    ReplyDelete
  29. hurm, setakat ni x pernah lagi berbuka buram nieh, penuh meja ngan makanan yerk, meriah... hehe

    ReplyDelete
  30. Salam...pagi2 ni tengok pulak makanan... Gulp!!....ni kalu makan memang tak ingat donia ni, asyik ingat akhiratttt saje...hehehehe

    ReplyDelete
  31. syoknyaaaa...company sy cina la anies...haremmm la nk bwk pi iftar kan...hihihihi

    ReplyDelete
  32. masa ramadhan nih lar orang bilang nak berjimat. tapi gayanya, jimat tahun depan jer lah.


    hy kak anies... diet itu cuma momokan orang2 yang sakit. haha.

    ReplyDelete
  33. mesti sedap buka puasa ala bufet...

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆