Hong Kong: menaiki Star Ferry + HK Tramways

1:13 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Entry ni bersambung dari SINI tau! kalau nak mengendap, silalah klik ya tanpa segan silu.

dah penat berjalan, maka tibalah masanya untuk kami menyeberang laut. ada 2 mod pengangkutan yang boleh digunakan untuk sampai ke Pulau Hong Kong (Central) iaitu dengan feri dan kedua, dengan MRT. so far, belum ada lagi jambatan yang menghubungkan antara 2 bahagian ni (salah kalah fakta, maaf ya!)

since kami dah ada Octopus Card, maka segalanya berjalan lancar. oh, ya... nak naik feri ni senang je. lokasi dia bersebelahan HK Cultural Center. kami tak nampak sebarang signage untuk ke jeti Star Ferry ni, tapi kami ikut je laluan orang ramai.

Alhamdulillah... tak susah mana pun...

dan macam biasa, kita berceloteh dengan gambar ya!

feri yang bakal kami naiki... of coz tak sama macam feri kat Penang tu... yang ni bawa orang je...

laluan menuju ke feri. ikut je signage tu. token korang boleh beli kat orang tengah berkumpul tu. ada mesin token kat situ. harga tambang? korang boleh refer kat SINI ya.

ramai juga penumpang hari tu. masa ni kami tengah tunggu gate dibuka. sekejap je kena tunggu...

sebaik je naik feri, kepala anies terus pening. mungkin sebab feri ni teroleng-oleng dek ombak (tak sama macam naik feri Penang yang stable). so, memang tak sempat nak ambil gambar suasana dalam feri. cuma ingat nak makan je bagi nak mengelakkan muntah (lapar pun ya). Sal okey je masa ni. siap boleh pindah tempat duduk lagi. oh ya, feri ni free seat ya. 

nasib baik tak lama. dalam 15 - 20 minit kami dah sampai Central. hilang terus pening kepala. tapi masa ni agak cuak sebab langit mendung semacam je.

anies tak tahu apa laa motif amik gambar ni... nam tunjuk gambar tram jauh laa pulak... masa ni kami tengah tunggu naik naik trem...

dalam trem... bila tengok map tram route ni, Sal cakap nak berhenti kat Arsenal Road. nanti amik gambar dan boleh laa claim yang kami dah sampai sana... 😁😁😁tapiiii... kami tak turun pun... kami turun kat tempat lain... naik tram ni senang je sebab route dia sama je...

Sal nampak KFC terus dia cakap, lapar laa (okey... tipu je 😋)

tram ni memang slow ya amat. so amik gambar pun tak bergegar sangat. tapi rasanya slow lagi tram kat Iskandariah. korang boleh baca kat SINI.

suasana dalam tram... memula kami kena berdiri tapi lepas tu dah dapat seat. duduk tingkat atas so boleh laa tengok view sekitar Pulau HK yang maha sibuk tu... oh ya, berapa harga tambang tram ni? alamak, sorry laa...since kami guna Octopus Card, kami main scan je masa naik dan turun...

macam ni laa tram kat HK. lebih besar dari tram kat Amsterdam dan kat Iskandariah... yang penting selesa dan kami selamat sampai ke destinasi yang dituju...

okey, tu je sharing hari ni... nanti anies sambung destinasi kami yang seterusnya ya...

thanks 4 reading...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

56 Your Words of Lo♥e

  1. Jadi pengen juga ngerasain naik star ferry sama mobil bus 2 tingkat itu, tapi kapan ya ada di Indo yang kayak gini :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. 10 tahun akan datang baru ada barangkali ;-)

      Delete
  2. Selain dari jalan2..HK adalah tempat best utk shopping.

    ReplyDelete
  3. DAPATLH BEZA SERONOK NAIK FERI DI HK N PENANG YA ANIES

    ReplyDelete
  4. Tram tu walaupun 2 tingkat tapi rasa macam lebih tinggi dari bas 2 tingkat kat Malaysia kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya zumal mmg lg tggi dr double decker

      Delete
  5. Cepat hilang pening anies.Alhamdulilah

    ReplyDelete
  6. seronok naik fery dapat tengok bangunan sekeliling

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu ferry tu keliling pulau hk lg syok ;-)

      Delete
  7. Hong Kong kan banyak bangunan , boleh Nampak kalau naik fery kan

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. xmabuk tp pening sbb feri tu teroleng2

      Delete
  9. CB naik fery pi Penang.. pon dah rase pening kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. xleh g penang selalu laa kalu mcm tu haha #gurau

      Delete
  10. best nya berjalan jalan..mmg feri mudah sgt pening..aritu nek kat penang pon da pening sakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? sy plak ok je.. feri yg ni je yg buat sy pening

      Delete
  11. Seronok bila baca cerita Anies & Sal pi melancong, feeling ada sana sekali, hehehe

    ReplyDelete
  12. cantik plak tram tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb sy plh gmbr yg cantik je haha

      Delete
  13. Last naik ferry... entah berapa tahun lepas hahah! *siyesss Hana jeles T^T

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps ni kenalah naik ferry wpn di penang ;-)

      Delete
  14. Cakap pasal feri teringat masa pergi Pulau Tioman. Masa tu Faris kecil lagi, Alisya dalam perut. Faris punyalah takut naik feri sampai muntah-muntah. Dengan saya-saya sekali muntah 😂.

    Memang sesak ye HK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. muhtah yg berjangkit ya ;-)

      HK mmg sesak kak...dlm feri, dlm MRT...penuh org sokmo

      Delete
  15. salam anies =)
    bru nk tnye tram tu hape..nmpk da pic kt bwh tu..bas la kan..
    ohh gitu bntuknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu ada ketapi lalu tgh2 jln raya tu laa tram... bkn trump ya ;-)

      Delete
  16. Replies
    1. mn ada jln azah. kami naik kapal terbang ;-)

      Delete
  17. wow..memmg cantik la Hong Kong.

    memang sedap untuk jalan-jalan nie..

    umpama dunia ana yang punya !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. hk mmg best kalu nk jln2 sbb kaw dia kecik... view pun ohsem

      Delete
  18. tram tu besar dari yang kat Ams eh ? nampak cem lagi sempit dari kat Ams.. hehe tatau x naik lagi ngeh2.. kalola KFC tu boleh makan haaaih.. eeh sedapnya KFC salted egg yang baru. onomnom..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya siti lg bsr dr yg kt amsterdam tu.. lg jauh nmpk kecik dah naik terasa bsr ;-)

      Delete
  19. CT slalu tak ada motion sickness sangat boleh tolerate lagi kalo tak kronik. tapi kalo terhuyung hayang sangat mungkin akan sakit kepala jugak. always prepare gegula yang mint. i think they help time2 nak muntah o pening2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya ke? betul tu. myk angin or gula2 mint mmg perlu standby utk keadaan mcm ni kan

      Delete
  20. saja nak tulis ni.. 'semoga Kak Sal rajin2 hapdet blog jugak..' hahahaha ok byeeeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu blog ni bleh tag dia dah lama sy buat hahaha

      Delete
  21. Teringin sangat nak pergi Hong Kong tapi itulah entah bila nak sampai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah x lama lg smpi laa tu

      Delete
  22. Banyak orang luar negri ya di HK saya lihat Muslimah berpakian sopan seperti di Indonesia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya... memang ramai. siang malam pagi petang sentiasa ramai orang

      Delete
  23. Hong Kong salah satu destinasi nak bawa anak2 jenjalan. sbb aim nak g disneyland. hehe... duk pulun kumpul duit ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah mudah2an dipermudahkan-Nya

      Delete
  24. Pengalaman mcm ni mmg sgt menarik.. saya suka naik ferry klu travel ke tempat org sbb pemandangan selalunya mmg menarik. Cuma lama juga dah tak naik ferry ni hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena g penang laa dpt naik feri ;-)

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆