Masjid Cina Negeri Melaka @ Krubong

1:21 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Sempena CNY yang baru sahaja diraikan ni, so apa kata hari ni kita update something yang related dengan Cina juga?

Masjid Muhammadiah, Tasek Ipoh, Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Rantau Panjang... dan Masjid Cina Negeri Melaka, Krubong... persamaan yang ada bagi ketiga2 masjid ini adalah ia dibina mengikut ciri2 tradisi masyarakat Cina. insya allah, ada rezeki nak terjah lagi dua masjid tu... hmm ada sapa nak ikut tak?

sebenarnya sesaja je singgah sini. kena pulak time tu baru masuk Zohor. jadi, alang2 dah sampai Cheng, kita lajaklah terus sampai Stadium Hang Jebat.

lokasi masjid ni senang je. terletak kat belakang stadium. sure tak sesat punya. tambah pulak, banyak signboard.

masa kami sampai, ada sekumpulan pelajar tengah berkursus. so suasana masjid tampak sedikit meriah selain jemaah yang singgah macam kami.

kalau korang turun Melaka, jangan lupa singgah masjid ni. in case dah pernah sampai Masjid Muhammadiah Tasek Ipoh, Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Rantau Panjang, why not singgah dan solat kat masjid ni, kan?

mama suh amik gambar dari sini and anak dia pulak, punyalah patuh sebab tak nak nampak anak derhaka sampai sanggup berhenti tengah2 jalan semata2 nak snap pic ni hahahaha

matahari tengah terik time ni... ruang parking yang agak luas tapi anies rasa, time Jumaat tak muat kot nak tampung kenderaan...

kiri dan kanan masjid ni ada menara berbentuk pagoda... terasa nak naik tapi tak naik juga... oh ya, khemah2 tu, bebudak kursus punya...

bangunan sebelah menara tu adalah tandas. sebelah kanan untuk lelaki dan kiri untuk perempuan...

okey, anies dah sampai... korang bila lagi?

bahagian luar tandas wanita...

buluh dan tradisi Cina memang tak dapat dipisahkan...

lobi masjid yang luas...

kalau tak tutup aurat, korang kena laa pakai jubah pink ni...

pintu masuk... ada beberapa peniaga kat ruang lobi masjid ni... tapi diorang tak jual cenderamata...

ruang solat wanita... yang menariknya, telekung kat sini bukan warna putih sebaliknya warna hijau dan merah... sama macam cat masjid ni... mama senyum2 bila nampak telekung warna merah hahahah

masjid ni terletak belakang stadium ni... 

okey tu je perkongsian hari ni... yang masih bercuti, selamat tambah lemak. yang dah kena kerja, jangan ngulor yaaa


daaa... thanks 4 reading!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

44 Your Words of Lo♥e

  1. Hana dah berbulan-bulan ternak lemak kat rumah hahah ^^ bila lah boleh join akak pergi cina heheh ^^

    ReplyDelete
  2. di kalantan ada masjid cina , di ipoh pun ada masjid cina

    ReplyDelete
  3. wah..telekung merah. Come on The Reds! eh..tetibe

    ReplyDelete
    Replies
    1. x khusyuk ko solat ngan telekung merah hahaha

      Delete
  4. tak pernah lagi sampai sini. Cantik betul masjid ni :D

    ReplyDelete
  5. yaya pernah p sekali je masjid cina ni.
    mmg berlainan btul reka bntuk dia.mcm zaman dedulu.
    cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni yaya bleh g masjid cina kt ipoh dan rantau pnjg pulak

      Delete
  6. Yeaayy cikyan pernah dah smpai sini. Lawa kan.teruja tengok masjid dia. Serius lawa.design dia cantik sgt2 laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps ni kita ke ipoh ngan rantau pnjg pulak ya cik yan

      Delete
  7. Wah menarik masjid ni kalau pergi sana best kan mungkin terasa pergi cina dah

    ReplyDelete
  8. cantik betul masjid dia. dah lama tak ke melaka. rasanya Cheng tu ada juga lalu masa nak balik ke KL. bolehlah try singgah nanti.

    ReplyDelete
  9. subhanallah cantik sangat ukiran dan design masjid ni

    ReplyDelete
  10. Cantiknya. Reka bentuk memamg berkonsepkan cina betul ni. Akak tak pernah sampai sini lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt blk dr pontian (kan) kn laa sggh sini😊

      Delete
  11. Cool... nice mosque.. foto fotonya bagus.. unik. Gaya arsitekturnya khas Cina yah dan didominasi warna merah. Di Indonesia biasanya dipakai untuk klenteng atau vihara dan bukan mesjid.

    Foto-fotonya bagus bagus

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin 1 hari nnt akn ada binaan spt ini di indonesia😊

      Delete
  12. Yaaa anies dah sampai Kat masjid China negeri melaka 😘😘

    ReplyDelete
  13. eh saya pun ke melaka gak masa cuti CNY baru2 ini. cuma tak sempat nak melawat huhu... kami spend time dalam homestay je sbb itinerari pun penuh dengan shooting dan coaching. menarik tempat2 begini, in sha Allah akan jejak juga satu hari nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasni trn melaka kena laa sggh ya nmpk nya...

      Delete
  14. tak pernah datang sini. Boleh la masukkan dalam list tempat nak visit bila pegi JJCM Melaka next time.

    ReplyDelete
  15. Wah seni bina masjid tu menarik sangat macam kat negara China yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm boleh gak Zumal pi melaka selpie situ pastu edit konon pi China. Hihi...

      Delete
  16. Mrs.A lalu je tapi tak pernah singgah. Biasalah bila dekat mesti tak teruja kan? ke Mrs. A je camtu huhuhuu...

    Konsep reka bentuk masjid ni lebih kurang sama dengan kompleks As-Saadah kat Seremban eh! eh! nak jugak hiks!. Kompleks As-Saadah kat Seremban ini adalah pusat kegiatan mualaf untuk menimba ilmu dan mendalami ajaran islam.

    Mrs. A pernah hantar anak-anak kat sini join kem cuti sekolah anjuran depa. Nyesal pulak tak blogkan huhuhhu...

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. nmpk nyer bla blk kg kn laa sggh ya ;-)

      Delete
  18. Klu sesiapa yg tak tahu dan tengok sekali lalu mesti tak sangka ia masjid. Tulah, minda kita kebanyakkannya dah terbiasa bentuk masjid tu macam mana termasuklah saya ni. Pernah lalu tapi tak singgah sbb pagi dan ada urusan ditempat lain, in shaa Allah, lepas ni klu ke area berdekatan nak singgah jugalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. persepsi tu mmg pyh nk ubah.. nnt dtg mlk kn sggh tu😊

      Delete
  19. Subhanallah Masjidnya mirip bangunan China saya tidak menyangka ini masjid Alhamdulillah semoga banyak jamaahnya. Amiin.

    ReplyDelete
  20. ahahaha part pakai jubah kalo tak tutup aurat tu awesome. mendapat sangat hehehe.. deep mesej dakwah yang nak disampaikan =D

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆