Ke Pameran Muzik Pop Yeh Yeh @ Muzium Negara

11:41 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Sebenarnya entry ni ada kaitan dengan entry INI. boleh klik kat SINI ya kalau ada yang terlepas ketapi😆

memandangkan ia hanya bersebelahan je dengan galeri pameran sementara, jadi kami pun panjangkanlah kaki ke sini. sama macam pameran INI, tiada sebarang bayaran dikenakan.

tapi sebelum tu, kalau korang nak saksikan pameran ni, korang boleh datang ke Muzium Negara sebelum 28 Februari 2018. means, sebelum hujung bulan ni lah!

hah, tunggu apa lagi?

apa yang menarik tentang pameran ni adalah, ia memaparkan info2 menarik berkaitan muzik pop yeh yeh yang terkenal sekitar tahun 1940an hingga 1970an.

walaupun zaman kegemilangannya telah berakhir, tapi auranya masih kuat sampai ke hari ini.

bagi anies, muzik pop yeh yeh ni malar segar. kalau berkumandang di radio, kepala kita secara otomatik akan bergoyang. am i rite? hahaha...

jangan lupa tulis nama sebelum masuk ya...

main entrance

dah namanya pameran, pasti ia akan bermula dengan asal usul muzik pop yeh yeh tu kan...

kat rumah sapa ada lagi mende alah ni? tolong angkat keyboard! tak tahu apa nama alat ni? ni pemain piring hitam... dalam filem2 p.ramlee banyak kali tunjukkan alat ni...

2 bulan lepas, anies pergi ke rumah kawan mama. and kat ruang tamu rumah dia ada radio ni. so anies pun tanya laa... radio ni berbunyi lagi ke? tuan rumah senyum je... tapi ni bukan kat ruang tamu ya... ni kat ruang pameran...

jangan pepandai korang je cakap ni rak kasut ya... ni juga pemain piring hitam tau... mungkin yang ni versi orang kaya punya hahahaha

pandai je korang ni ya! salahlah! ni bukan trofi Grammy Awards tu... ni gramophone lah!

silalah percaya. jukebox ni masih berfungsi lagi tau... kalau dulu2 pergi pasaraya masukkan duit siling RM0.20 boleh pilih lagu... sekarang ada lagi ke?

ada sorang pelawat ni... khusyuk betul dia baca setiap info yang ada... anies perati je sampai ke sudah...

nope! bukan CD la... ni piring hitam... kat rumah sapa ada lagi piring hitam ni?

korang boleh bersantai kat sini sambil tengok filem p.ramlee... ni cerita apa ya? lupa daa...

kugiran pop yeh yeh...

jangan tak tahu... negara kita ni ramai rupanya penyanyi pop yeh yeh... dan menariknya, mereka ni tak bergerak secara solo tau! masing2 ada kumpulan tersendiri. means, kalau dapat undangan, maka semua ahli kumpulan kena hadiri undangan tersebut. tapi, yang paling pemes, of coz laa penyanyinya sahaja...

koleksi2 Dato' Jefri Din...

bukan calang2 punya gitar bagi seorang penyanyi pop yeh yeh... dan apalah maknanya muzik pop yeh yeh tanpa gitar...

okey, pameran dah habis. jom kita balik dengan bas mini!

p/s korang ada kenangan tak dengan bas mini ni?


Yang Ni Pun Best Juga Taw!

53 Your Words of Lo♥e

  1. dulu rumah cik nor ada piring hitam tu, tp dah renovate rumah smua dah buang rasanya..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kan...bla renovate rumah habis semua kn buang... ;-(

      Delete
  2. Mrs. A suka juga layan lagu-lagu pop yeh! yeh! ni banyak yang catchy. Bukan setakat lagu dan muzik aje malar segar penyanyinya pun malar segar juga.

    Eh! banyak kenangan Mrs. A dengan Bas Mini ni nak-nak Bas Mini 20 dari Taman Permata ke LA hahahaha... time tu muda remaja lagi time bergelar warga kota.

    Paling suka time traffic jem kalau bas dah full driver bas akan ikut laluan short cut yang dalam bas suka la tapi yang luar bas mampu pandang jelah sambil menyumpah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat novel psl bas mini ni sis 😊

      Delete
  3. Radio tu rasa macam ada kat rumah atuk saya dolu2. Kalau tak silaplaa. Haha

    ReplyDelete
  4. Ayunye gambar last tu. teringat kenangan zaman kanak-kanak la naik bas mourinho, eh bas mini

    ReplyDelete
    Replies
    1. bas tu nk bw ke ampang tp ntah mcm mn dia ckp org kt ampang tu x de rumah. dok nyorok kt gua hmmmm

      Delete
  5. muzik pop yeh yeh ni memang layan. tu sebab orang dulu-dulu kurus. joget sambil bersenam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penyanyi skrg mulut je yg bersenam (rap) hahahahahah

      Delete
  6. Musik pop yeh yeh masih menyengat tau. Zumal suka gak. Hmmm pernah gak naik bas mini ikut mama pi kerja kat Angkasapuri time 90an...

    ReplyDelete
  7. Menariklah tempat ni.. saya pun suka pameran2 mcm ni. Mmg penggemar gitar jugak hehee. Ada masa teringin juga nak singgah sini. Thanks sharing Anies :)

    ReplyDelete
  8. haritu ada dengar lagu Masdo, konsep dia pun ala zaman pop yeh yeh jugak

    ReplyDelete
  9. Teringat lagu ve pop ye ye...

    Hihihi

    ReplyDelete
  10. Bab bas mini tu memang nostalgia sungguh!

    ReplyDelete
  11. Pop yeh yeh depa nyanyi Dan menari serta main guitar jugak

    ReplyDelete
  12. Kena spec Mata yang besaq😃😃
    Memang nostalgia

    ReplyDelete
  13. kerennnn juga tempatnyaa nihh mbaa....sampe barang-barangnya juga classic mbaa...mantaff deh pokoknyaaa...
    semangatt nuliss artikelnyaa mba...

    ReplyDelete
  14. MUZIK POP YEH YEH MENGIRING ZAMAN RIANG MASA TU

    ReplyDelete
  15. amboi kemain gambar yang last tu.. hihi

    ReplyDelete
  16. Nostalgia betul! ^^ memang first2 ingat rak kasut! hahah rupa2nya pemain piring hitam~

    ReplyDelete
  17. dulu dulu saya pernah naaik bas mini di KL.

    kisah lama sekitar tahun 1997

    ReplyDelete
  18. wow
    best pula tengok
    memang nostalgia tgok piring hitam tu

    ReplyDelete
  19. Wa..menarik..done follow awk..

    Http://sherlyanna97.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Baca entri ini sambil imagine menari pop yeh yeh :)

    ReplyDelete
  21. Sempat la naik bas mini zaman sekolah dulu...huhu

    ReplyDelete
  22. sorg kusyuk baca apa entah sorg lg nk g sekolah pakai baju kurung hahaha

    ReplyDelete
  23. mmg klasik btul klo sape uma ade simpn lagi pemain pring hitam tu kan

    ReplyDelete
  24. Tak tau la ke mana dh piring hitam tu pergi... Dh hilang agaknya..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆