'Travel light'

10:03 am

✿...السلام عليكم✿

Everytime pergi travel, kau akan overpack. Semua benda kau nak bawak sebab 'just in case nak guna'. Makanya, gigihlah kau jinjit 2-3 luggage besar ke airport. Heaaa

Bila nak check in, baru kau sedar yang you have too much with you and these extra 'stuff' yang sepatutnya memudahkan kau, in the end, menyusahkan kau. Belum kira lagi berapa RM kau habis sebab luggage kau 'melebihi had muatan'. Hish

Kau fed up, lantas kau decide untuk strip down and tinggalkan semua luggage yang tak perlu. Risau/bersalah muncul sebab boleh ke kau survive without them


But. 
Do you REALLY need all of them?

Ah kau nekad. In the end, kau decide untuk bawak hand carry je. Kau bubuh segala benda yang penting dalam tu and off you go, living your life. No hassle, so extra luggage, no burden.

Sama lah dengan friendship. Kita sometimes rasa yang kita perlukan kawan yang ramai. Bila ramai kawan, baru rasa safe, secure, femes etc.

Tapi up to a certain point, kita akan sedar yang some of them hanya menyusahkan kita. They slow us down, they become a burden and belum kira lagi berapa banyak kita berhabis duit untuk some of them.

Memang berat rasa untuk kita 'let go' some of them, tapi, when the time comes and the situation seems necessary, kita terpaksa. Then masa tu lah kita sedar bahawa, what we need and all we need tak banyak, cukup untuk 1 hand carry jer. Just those friends that REALLY matter.

Off you go, living your life. No hassle, so extra luggage, no burden.

Dah don't be afraid to 'travel light'.


kredit: faiz dickie IG

credit: SalbiahM

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

22 Your Words of Lo♥e

  1. Perumpaan yang menarik. Carilah kawan yang takkan biarkan kau jalan berseorangan. Eh...

    ReplyDelete
  2. perempuan mmg macam tu anies...kalau boleh semua nak dibawa...kalau handbag tu..mcm2 ada ... rasa mcm ada batu je berat nya...

    ReplyDelete
  3. same macam e'in laa.. kalau pegi mane-mane kalau boleh nak angkut 1 almari.. haha

    ReplyDelete
  4. Setuju.. mama pun belajar Dari keailapan sebab selalu bawa terlebih brg

    ReplyDelete
  5. Travel light lebih memudahkan drp bawa brg2 mcm nak pindah.. last2 nak bawa souvenir balik pun jadi terlebih muatan hehee :D

    ReplyDelete
  6. hand carry mudah, tapi dah beranak pinak ni terpaksa bawa lebih dari itu.hehe

    ReplyDelete
  7. btl tu yg bab friendship tu.. memang kena sgt dgn travel light..

    ReplyDelete
  8. Masa pergi bawak satu beg..@ travel light..
    Balik nanti beg tu boleh beranak pinak jadi 3...macam mana tu??...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kn tanya empunya diri laa sapa suh bli souvenir byk2? hahahaha

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆