5 hours in Kuching, Sarawak - part 2

1:12 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI. jemput baca ya...


Grab yang anies naiki terus ke salah sebuah kedai kek lapis popular di Kuching ni yakni kedai Kek Lapis Dayang Salhah (KLDS).

kenapa anies pilih kedai kek lapis ni?

sebenarnya kedai ni dicadangkan oleh salah seorang kenalan Liverpool anies yang tinggal kat Kuching. anies tanya dia, kenapa dengan kedai ni? kek lapis dia memang terbaik ke? tapi dia tak jawab. pun begitu, sebelum ke Kuching ni, anies pernah juga rasa kek lapis Dayang Salhah ni. memang sedap. harga pun berpatutan. kalau tak silap, anies beli kat Menara MARA, Jalan TAR.

perjalanan dari KIA ke kedai KLDS mengambil masa lebih kurang 25 minit. setiba di perkarangan kedai, bau pertama yang anies hidu adalah bau ikan terubuk masin. hehehe... ya... depan kedai KLDS ni ada penjual ikan terubuk masin. memang teringin nak beli tapi fikirkan, kat mana nak sorok ikan tu nanti bila naik flight? terus pendamkan je niat tu...

melangkah masuk kedai KLDS, anies disambut dengan haruman kek. lagi teruja bila nampak kek lapis tester atas meja. nafsu makan masa tu membuak2. hahahaha... kalau boleh nak rasa semua! hahahaha... oh, ya lupa nak cakap, anies ni memang 'hantu' kek lapis... so, mana boleh beli 1 je kan? paling kurang 1 kontena hahahaha...

kat kedai KLDS, ada dua jenis kek lapis ditawarkan. pertama, kek lapis marjerin dan kedua, kek lapis butter. harga pun lain-lain. tapi flavor-nya terlampau banyak. tak tahu nak pilih yang mana suka. kalau boleh nak rasa semua. nampak tak dia punya tamak tu? hahahaha...

nilah kedainya... ada beberapa cawangan lain. tapi anies terjah yang paling dekatlah... kalau datang ke Kuching lagi, insya Allah anies akan terjah cawangan yang lain pula...


deretan kek lapis yang menggoda jiwaaaaaaa... boleh pening wooo nak pilih yang mana satu...

lepas membeli, driver Grab offer nak hantar anies ke tepi sungai (jeti). padahal boleh je anies jalan kaki sebab memang dekat sangat.

turun Grab, anies pun carilah kat jeti mana yang ada orang menunggu. masa tengah tercari2 tu, tiba2 ternampak ada seorang pak cik (jurumudi bot). terus anies lambai dia. masa nak naik tu, datang lagi dua orang penumpang. Alhamdulillah rezeki pak cik tu...

Sungai Sarawak. nampak macam mendung, kan? sebenarnya baru lepas hujan dan cuaca teramatttttt panas! masa ni anies dah lencun giler!

nilah bot penambang yang bakal anies naiki... destinasinya? tu haa... seberang sana je pun (Kuching Waterfront)... kalau nak berenang pun boleh. tapi kalau kena sambar dek Bujang Senang, pandai2 lah lari ya... hahaha 

suasana dalam bot... oh ya... harga tambang cuma RM1 je... tapi kalau nak kasi lebih pun tak apa...sebab rata2 jurumudi yang anies nampak, mereka ni dah berusia. tapi masih gigih lagi cari rezeki... nikmat Tuhan mana yang hendak kau dustakan?

dari Kuching Waterfront, anies tuju ke Plaza Merdeka (PM)... kenapa ke sini? hmm... tak ada tujuan sebenarnya... saja nak jalan2 dan tengok2 apa yang best kat PM ni... kalau ada barang berkenan, bolehlah beli... tapi, rata2 kedai yang ada semuanya ada kat KL... senang cerita PM ni tak lebih macam shopping center... oh ya... masa anies sampai PM ni, hujan lebat. nasib baik bawa payung...

bila baju yang terkena hujan tu dah kering, barulah anies keluar dari PM... sebaik keluar, ternampak suasana bazar kat belakang PM ni...sorry laa tak tahu namanya... anies just cuci2 mata je kat sini... tak beli apa2 pun walaupun ternampak anggur besar kat situ hahaha...

dari bazar belakang PM, anies tuju ke sini... tempat wajib singgah bila dah sampai Kuching. Square Tower (berwarna putih) dan di belakangnya, bangunan Dewan Undangan Negeri Sarawak... nampak tak tiang sokongan jambatan tu? pada mulanya memang anies berniat nak naik jambatan tu tapi sebab cuaca teramatlah panas, terus tak jadi niat tu. nak berselfie pun tak berapa selesa sebab dan berpeluh2 masa tu...

lepas minum air, terus tuju ke sini... deretan kedai2 menjual pelbagai barangan dan souvenir Sarawak... dari Square Tower ke sini cuma seberang jalan je...

sengaja anies duduk lama2 dalam kedai ni sebab nak sejukkan badan hahaha... lencun beb... nasib baik pakai baju kurung cotton... kalau tak....

lepas membeli belah, sekali lagi menyusur sepanjang Waterfront... tak sedar kaki dah sampai sini... Cat Statue... tanda ko memang dah betul2 sampai Kuching hahaha... anies malas nak berselfie kat sini... korang boleh nampak sendiri betapa panasnya cuaca masa ni...tak apalah... tak terkilan pun. janji anies dah sampai and dah tengok depan mata tugu kucing ni...

dari tugu kucing, anies terus ke restoran berdekatan untuk makan tengah hari. kejap je dah pukul 1.00. since dalam restoran ada air cond, anies duduk lama-lama sikit nak sejukkan badan. dalam pukul 2.30, barulah order Grab.

dari restoran ke KIA dengan Grab hanya memakan masa lebih kurang 20 minit je. tiba KIA, benda pertama yang dicari adalah surau. solat siap2 dan lepas tu, terus ke pintu imigresen. boarding gate pukul 3.55. tapi ditunda ke 4.10 sebab flight belum sampai lagi. Alhamdulillah, jam 4.45 selamat berlepas ke KLIA 2. tiba KLIA 2 awal 15 minit dari jangkaan. 6.15 petang.

Alhamdulillah... selesai juga misi menjejaki Kuching... walaupun sekejap je...walaupun cuma 5 jam je...walaupun pergi seorang je... anies tetap puas hati...insya allah ada rezeki memang akan repeat lagi. tak tahulah bila. tunggu AA buat offer macam harilah kot...

so, siapa nak ikut? sila angkat CPU!

thanks 4 reading. have a nice weekend.
daaaa.....

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

70 Your Words of Lo♥e

  1. saya.. saya.. nampak tak sha angkat cpu.. hehehe..
    seronok pula baca trip satu hari ke 1/2 hari Anies di Kuching..

    ReplyDelete
  2. saya belum lagi naik jambatan baru tu. hehehe

    ReplyDelete
  3. wah,,,kami tak pernah sampai kat sarawak.. kena ajak suami ke sana ni..

    ReplyDelete
  4. Wow hebat nyer awakkk😁😁
    Terima kasih yer dear for the lovely gift from Sarawak..kita lom sampai lagi kat situ🌹🌹

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada...ada yg lg hebat dr sy... sama2 ;-)

      Delete
  5. Banyak juga ya nih yang disinggahi, mulai dari kedai sampai lihat bazar. Jadi banyak nih lokasi Kuching yang bisa dikunjungi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak mas... kerana tak cukup masa, hanya singgah yang nampak sahaja... hahaha

      Delete
  6. Alhamdulillah..selesai misi ronda ronda Kuching ya...
    Saya pun suka kek lapis ni. Nak buat sendiri tak reti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kite geng laa nk buat sendiri mmg x menjadi laa nmpk nya hahaha

      Delete
  7. apakah kek lapis itu = kue lapis?
    masih bertanya-tanya.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek lapis = layer cake.

      kalau di sini kuih lapis lain bentuk dan rasanya

      Delete
  8. wah tempat nya seru banget ya kak di kuching ini, bisa naik perahu juga dan beli aneka oleh2 souvenir yang cantik dan bagus, kakak anies memang top traveler sejati (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, wajib naik perahu (bot penampang) bila sudah sampai di kuching... tambangnya pun murah sahaja. RM1 one way

      Delete
    2. wah saya kok agak takut ya naik perahu, takut kalau mabuk laut kakak hehehe :D

      Delete
    3. sekejap saja mas. tak sampai 5 minit dah tiba jetty

      Delete
    4. soalnya nggak bisa renang kak saya, takut kalau tenggelam hehee :D

      Delete
    5. ooo patut laaa... jimat duit saya untuk bayarkan tambang untuk mas naik boat😆😆

      Delete
  9. kdg2 best gak melancong seorang diri..

    ReplyDelete
  10. Wah enak nya jalan jalan sambil menunggu maghrib berbuka puasa 😊
    Enak ada perahu juga buat melintas ke tempat tujuan waktu pasti terasa lebih cepat jalan nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya ke sini sebelum ramadan, mas... ;-)

      Delete
  11. ini serawak malaysia ya teh,..kerennya, selaam ini cuma sering denger namanya aja, untung ada blog ini jadi bisa melihat keindahanny secara online,..walaupun secara online ternyta cukup memuaskan dan semoga impian saya bisa terwujud bisa pergi ke sana,...ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, ini di capital city of Sarawak = kuching... jom datang ke kuching!

      Delete
  12. 5 hours only ? really ?
    ray singgah smbil2 tu klik ads hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah ray... nnt ada rezeki 5 hari laa pulak... tq ray!

      Delete
  13. kek lapisnya membuat terliur dan amazing view sangat cantik ya kota disana

    ReplyDelete
  14. Betul betul singkat, lima jam saja...=D

    ReplyDelete
  15. anies sorg jer ke? eh..tp klu g sorg saper yg ambik gambar anies..hihi.. anyway kek lapis tu nmpak sedap la anies..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bujang Senang yg tlg snap kn gambar hahahahahaha

      Delete
  16. kek lapis ni kalau kena dgn flavour dia, memang tak cukup kalau beli 1. cepat je habis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sgt. sbb tu yg sedap mahal harganya haha

      Delete
  17. Kek lapis marjerin dan kek lapis butter banyak sekali flavornya jadi bingung pasti milihnya, tapi yummy semua kan?
    Suasana dalam bot juga nyaman ada atapnya jadi tak takut hujan tak takut panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, terlalu banyak sampai pening nak pilih yang paling sedap...

      Delete
  18. Wpun 5 jam tapi mcm2 Boleh buat Kan.. lama x mkn kek lapis serawak.. waterfront nampak Makin cntik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa... kalu ikutkan sy nk sewa kete. tp bla rs jln kaki lg best, so go on je laa

      Delete
  19. Sedapnya kek lapis tu. Kalau depan mata, dengan banyak pilihan, rambang mata dibuatnya.

    ReplyDelete
  20. waaa...banyak borong kek lapis..

    ReplyDelete
  21. Amvoiii! gi Kuching semata-mata nak beli kek lapais aje ke?
    Cayalah Anies

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde laa tp kalu da smpi x bli mmg rugi😊

      Delete
  22. lagi satu, kek lapis mira cake house dengan kek lapis afifi..pun sedap juga, kek2nya moist basah gitu...

    kalo anies beli terubuk tu, nanti diorang akan balut kedap2 sebenarnya, supaya mudah untuk pelancong bawak balik naik flite..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah sy dtg lg sy sggh kedua2 kedai kek lapis ni... sy x bw luggage. lenggang kangkung. sbb tu x beli terubuk masin...

      Delete
  23. Harga kek lapis kat sana sama tak macam di Semenanjung wak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga semenanjung mahal sikit. naik kapal terbang kannnn hehehe

      Delete
  24. lama dh tk pi kuching...dlu pi pn sbb urusan keje..wah ada sign "KUCHING" yg colorful tu..cantik utk bergambar...kalo dh smp sarawak tk sah tk bli kek lapis sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. time sy snap ni tgh terik nk selfie pn xjd

      Delete
  25. macam mana la travel ke Kuching 5 jam sahaja..

    banyak hotel bajet yang boleh ditempah untuk semalam..

    btw kalau pergi ke Kuching lagi jangan lupa inform saya hahaha...

    boleh kita selfie

    tempat yang awak tak tahu tu adalalh India Street

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb keje byk. pegi pulak time weekdays... amik feel dulu. nnt ada rezeki br boleh duduk lama2

      Delete
    2. jawapan boleh diterima

      in shaa Allah

      no hal punya

      Delete
    3. sbnr nya mmg wajib repeat sbb mama sy teringin nk ke sini. dia pn xpenah smpi sini lg

      Delete
  26. Perjalanan yang menarik. Tapi apakah benar kat Malaysia masih ada ikan terubuk? Di Indonesia macam dah punah

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling banyak di sinilah, kuching. boleh dapat terubuk fresh. oh ya ikanterubuk masin ni signature kuching. kalau datang sini wajib beli

      Delete
  27. Kek lapis sarawak tu mmg antara feveret.. bila tengok gambar tu pun tetiba teringat2 kek lapis tu huhu... syookk :D

    ReplyDelete
  28. gigih betol seorang anies ni.. hahahhaa. sedap kek

    ReplyDelete
  29. pernah sampai Kuching sekali..pi sana memang wajib borong kek lapisla

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆