Singgah RumahKueh Kak Zu @ Tmn. Sri Kenari, Kajang

11:56 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Lama dah 'skodeng' IG RumahKueh Kak Zu (RKKZ) ni sebab sangat2 terinspirasi dengan beliau yang mampu buktikan, bekerja dari rumah juga boleh menjana pendapatan lumayan jika ada keazaman yang tinggi dan tak putus asa. sekarang kak Zu mampu menggaji 7 pekerja. hebat tak?

RKKZ dah wujud sejak tahun 2000 lagi. means sebelum ada IG lagi, penduduk sekitar dah kenal kuih-muih, tartlets, dessert dan kek hasil air tangan Kak Zu ni...

bila IG wujud, secara tak langsung bisnes RKKZ turut berkembang. sebab tu, bila Kak Zu buka je pintu kedai, pelanggan pun serbu sampai tak muat kedai.

siyes!! nilah yang anies alami tempoh hari. bersesak dalam kedai comel Kak Zu (sebenarnya beranda rumah Kak Zu dijadikan kedai). mana nak ambil kuih, mana nak bayar. yang datang kemudian terpaksalah bersabar tunggu giliran.

lebih mengagumkan, kuih muih yang dijual selalu sold out. yang datang lewat memang akan menangis tepi bucu katil laa... fuhhh! tabiklah dengan Kak Zu ni!

tapi dalam bersesak2 tu sempat jugalah anies snap gambar ni.

lokasi RKKZ : Jalan Sri Kenari 3, Tmn Sri Kenari, Kajang... betul2 menghadap padang... mudah2an ada rezeki anies kelak nak berniaga macam ni juga... tolong amin kan ya...

see?? pelanggan tengah beratur nak bayar... selain kuih muih Melayu dan dessert... RKKZ juga ada menjual kerepek, kek buah, pelbagai jenis kuih raya dan turut menerima tempahan aneka jenis kuih muih selain baking class...

dalam chiller dipenuhi macam2 jenis dessert. rambang oiii!!! nampak sago gula Melaka, nak makan... nampak cheese tart rasa macam sedap... nampak cream puff rasa terliur... nampak mango float rasa waarghhh... rabak poketku!!!

sebelah sago gula Melaka tu, bako ubi... anies rembat 2 bekas. tapi tak sempat nak snap...yang warna hijau bawah bako ubi tu, tepung pelita...

hasil menjala di RKKZ... set yang sama anies belikan untuk mak cik sebab dia pun 'kaki dessert' macam anak menakan dia niii😆😆

sorry, lighting ke laut... seri muka durian...sangat sedap oiiii... 1 bekas ni RM5

mango float...satu bekas RM6.50. kena masuk freeze dulu then makan sejuk2. kalau tak sejuk, rasanya teramat manis

puding koktel. tak tahu berapa RM. ni pun sama. kena makan sejuk2, baru sedap...

oh ya... kat RKKZ ni, menu setiap hari berubah tau... ada juga menu yang sama. korang kena check IG RKKZ dulu sebelum datang untuk mengetahui senarai menu yang dijual. 

waktu operasi: 12 pm - 5pm (Selasa - Jumaat), 1pm - 5pm (weekends). 
Isnin - tutup


okey, tu je anies nak share... kepada yang bercuti hari ni sempena Hari Wesak, selamat bercuti. yang bekerja... jangan ngulor yaaa

thanks 4 reading... daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

83 Your Words of Lo♥e

  1. SEDAP SEMUA KUIHNYA BUAT BERBUKA PUASA

    ReplyDelete
  2. i miss being home. nak makan kuih orang kampung buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang mahal dgn kuih org kg ni

      Delete
    2. kannnnnnnn. rasa dye tu lain sangat. lidah ni tak nak rasa yg lain bila makan kuih buatan orang kampung.

      Delete
    3. diorg buat dgn penuh keikhlasan tu yg jd sedap

      Delete
  3. memang nmpk sedap.. harga mahal ke berpatutan ke janji puas hati makan.

    ReplyDelete
  4. Selalu terliur tengok kat IG. Jamu mata jelah. Nak pergi jauh...

    ReplyDelete
  5. aduh paling tak tahan baunya bila singgah kat rumahcake seperti boleh tahan tengok tapi baunya wih

    ReplyDelete
    Replies
    1. jiran sebelah yang pening sebab hari2 tercium bau kek sedap hahaha

      Delete
  6. toko kuenya ramai banget teh,..jadi pengen coba rasa kuenya bagaimana nikmatnya,..sepertinya nikmat teh ya kalau udah sermai itu dan selain itu juga saya lihat kuenya banayk banget jenisnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap sangat mas. kalau dekat, hari2 saya datang ke sini...

      Delete
  7. fuhhh bestnya tengok chiller dia! Nasib jauh dengan rumah, kalau tak dah kosong chiller dia haha

    ReplyDelete
  8. Wow..bestnya kalau tangan pandai baking ni, masak apa pun sedap. Boleh buat bisnes dari rumah pulak tu, rezeki betul..

    ReplyDelete
  9. wow..sdap2 dessert dia. kita tgk gmbar pun terliur ni..:)

    ReplyDelete
  10. Alamaaaak, nak rase seri muka durian...!!

    Rezeki mata...

    ReplyDelete
  11. Aduh.... tengah-tengah hari dok tengok kuih... terliur dibuatnya 😅

    ReplyDelete
  12. apeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...seri muka durian??????????????

    kejamnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 😭😭😭😭😭😭

    ReplyDelete
  13. Wah, konsistensinya sudah dimulai tahun 2000 patut diacungi jempol ..., 19 tahun berkarya begitu sudah jadi jaminan kue-kue produksinya pasti jaminan enak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hebat kan? hanya bekerja dari rumah sahaja mampu bertahan selama 19 tahun

      Delete
    2. Boleh ditiru nih resep kekonsistenannya teh ya, bisa bikin kaya 😀

      Delete
    3. tapi hati harus cekal, mas. kalau tidak, mungkin boleh bertahan 9 hari sahaja ;-)

      Delete
  14. Wahhh...sangat menarik nie🌹🌹
    Kan seronok kalau rumah kak zue sebelah umah kitew😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn tak ada keje hari2 g rumah kak zu hahaha

      Delete
  15. Allah.. sedapnya dessert2 tu anies.. Mengancam gitu..

    ReplyDelete
  16. tempatnya ramai banget teh,..keren

    ReplyDelete
  17. Wih segar nih pas mencobanya saat berbuka puasa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas... dapat makan ketika berbuka memang nikmat ;-)

      Delete
  18. Usaha nya rame sekali pasti dah berjuang keras
    Rezeki asal dicari mau jauh mau deket pasti ada aja

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mas. di mana ada kemahuan di situ ada jalan

      Delete
  19. Sedap sekali makanannya, jadi ngiler nih 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap lebih2 lagi ketika berbuka

      Delete
    2. Berbukanya ditemenin sama air kelapa dan es cincau ya teh,..tambah dah segernya

      Delete
    3. Cocok sekali buat berbuka puasa

      Delete
    4. kenapa sebut fasal berbuka puasa ni???? lambat lagiiiiiiiiiiiiii hahaha

      Delete
  20. bestnyeeeeeeeeeeee..dah dekat dah dengan rumah

    ReplyDelete
  21. Kalau anies kelak berniaga macam ni, I'm gonna be your loyal customer.

    Btw, Semua kuih dan dessert yang dijual sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin... jadi silalah pindah ke malaysia hahaha hari2 saya beri kuih FOC ;-)

      Delete
  22. I want seri muka durian! Akak suka benda manis2 ni, tu pasal x blh pi bazaar Ramadhan, nanti segala dessert akak sapu.

    ReplyDelete
  23. Ya Allah menggodanya. Ermmm bulan-bulan puasa ni kan. Macam-macam menu nampak.

    ReplyDelete
  24. terasa sejuk je tekak bila baca entry ni..

    ReplyDelete
  25. wah hebat sungguh ni tengok gaya pelanggan beratur nak bayar tu ^_^

    ReplyDelete
  26. Bulan puasa ke sini sepertinya boleh juga nih teh,..bisa bikin nagih sepertinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput datang ke sini boleh pilih kuih yang digemari ;-)

      Delete
  27. 😍😍😍 Love it! I like all of them.

    ReplyDelete
  28. wah banyak menu masakan yang enak enak di rumah kueh kak zu ini, sangat menggoda iman saya kak untuk mencicipinya ya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak mas sampai pening mau pilih yang paling sedap

      Delete
  29. sedapnya tgk dessert2 tu..fav belaka

    ReplyDelete
  30. Aaminn...

    Laku keras nampaknya mesti sedap-sedap kuih dia.
    Nak pi terjah IG RKKZ jap gi

    ReplyDelete
  31. kyakny enak nih mbak. berapa tuh harganya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga ada pelbagai. ada yang murah. ada yang mahal

      Delete
  32. Ayyyy...sedapppp,nye kueh kueh diatas, ape saye boleh cicip...?? kalau tak boleh cicip , saya gigit batu candi saje ahhhh.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangattt sedap. mari datang sini boleh makan kueh banyak2

      Delete
  33. terlihat gurih dan lezat ini kue, bikin saya jadi lapar aja nih kak, padahal bedug magrib masih lama pula hehehe :D

    ReplyDelete
  34. wow..banyaknye pilihan kuih tradisional..nampak sedap jugak.

    ReplyDelete
  35. Anies nak berniaga apa, kalau ada peluang nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm kak zu ni laa... sbb kuih muih moden sy kureng sket. kuih muih lama ni sy tau laa sket2

      Delete
  36. kak anies memang paling paham nih masalah kuliner yang enak dan mantap, kue kak zu memang pilihan favorit bagi kita semua ya ;)

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆