Sambal hitam sedap by Che'gu Murni

10:20 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bagi penggemar sambal hitam, diakui proses pembuatannya agak rumit dan renyah. kalau setakat nak makan saja, memang tak berasaplah dapur tu.

tapi, masalah ni dapat diatasi dengan........

keluaran Bumiputera dan semestinya bersih dan halal.. jangan terkeliru pulak ya... ni bukan sambal hitam Cikgu Murni dalam cerita Labu Labi tu ya hahahaha...

ni je yang anies makan untuk bersahur. nasi, sambal hitam Che'gu Murni dan telur goreng. tapi make sure nasi tu kena panas2. barulah berselera sampai tak sedar, seminit je lagi azan subuh nak berkumandang hahaha...

nilah rahsia kesedapan Sambal Hitam Che'gu Murni...

selain tu, Che'gu Murni juga turut mengeluarkan beberapa produk lain.


antaranya:

Garlic Crispy! ni kalau makan dengan bubur memang layan habis. wanita tengah pantang kerana melahirkan anak memang sesuai sangat makan Garlic Crispy ni... khabarnya bawang putih bagus untuk buangkan angin dalam badan. nak makan macam tu saja pun boleh...

Sambal Tempoyak Petai (mlanding / pete)! kita pun tahu durian bukannya senang nak dapat kalau bukan pada musimnya, kan? jadi mereka yang teringin nak makan tempoyak tapi dalam masa sama nak juga layan petai... haaa... rembat je produk ni! pasti puas hatilah!

last but not least, Serunding Halia (jahe) Ikan Bilis. yang ni ratah macam tu pun sedap. kalau campur dalam bubur pun sedap juga... eh, pendek kata semua produk Che'gu Murni ni memang sedaplah!


jom kita tengok feedback mereka yang dah try Sambal Hitam Che'gu Murni ni:

  • walaupun saya bukan orang Pahang, tapi saya ni penggemar sambal hitam. susah nak cari sambal hitam yang betul-betul kena dengan selera saya sampailah saya jumpa Sambal Hitam Che'gu Murni ni... memang tak cukup sebotol! (Pah, Keramat, KL)
  • saya jarang bersahur dengan nasi sebab saya tak suka memasak di awal pagi. jadi Sambal Hitam Che'gu Murni ni penyelamat saya di kala bersahur. makan dengan nasi panas pun dah cukup. (Ina, Tasik Permaisuri)
  • memang sedap! cukup rasanya. tahap kepedasan pun tak 'menyengat' sangat. tambah pula ada ikan bilis. sedar tak sedar saya makan nasi bertambah tiga pinggan! hebat kan penangan Sambal Hitam Che'gu Murni ni! (Sal, Ampang)

so, tunggu apa lagi? dapatkan sebotol sekarang. hubungi socmed dan nombor telefon di atas for more info. bagi yang tinggal di utara Semenanjung, korang boleh dapatkan / order / jadi agent semua produk Che'gu Murni daripada agent Mohamed Salah (h/p: 012-4660700).

update: senarai harga produk -- Sambal Hitam RM28 (Rp 96k), Garlic Crispy RM 25 (Rp 85k), Sambal Tempoyak Petai RM25 (Rp 85k), Serunding Halia Ikan Bilis RM25 (Rp 85k) postage excluded.

okey, tu je anies nak share hari ni.
happy weekends!
daaa...


p/s sambung BW

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

90 Your Words of Lo♥e

  1. Sambal Hitam Bilis dan Tempoyak, my mouth is watery... yumyum...

    a good meal for sahoor!

    ReplyDelete
  2. mengancam betul sambal tempoyak petai tu.. memang sesuai makan waktu sahur.. membuka selera..

    ReplyDelete
  3. So far Mrs. A belum pernah mencuba mana-mana garlic crispy lagi.
    Kalau makan macam tu jer... sedap ke?

    ReplyDelete
  4. aduh sedapnya...dari sebelum puasa teringin sambal hitam..tapi belum ada rezeki...takut nak beli sembarangan kat luar, takut tak sedap...kalo anies da review, kompom sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap x tipu. try lah beli sebotol pasti tak keciwa

      Delete
  5. Penasaran nih. Soalnya jarang coba sambal hitam. Apalagi pas lihat produk lainnya, makin penasaran nih sama rasanya saat dicampur nasi dan bubur..

    ReplyDelete
  6. Saya lebih suka Garly Crispy nya sajalah, buat teman saat makan bubur. Semakin lahap pastinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh coba mas. dapatkan dari agent di atas. nanti boleh makan bersama bubur

      Delete
  7. Sambal hitam ..terbaiklah😀😀

    ReplyDelete
  8. Sambal hitam ..., ohh apa mungkin kalau di Indonesia disebutnya dengan sambal terasi, ya ?.
    Atau juga sambal petis 🤔 ..

    Kak Anies ingat kang Nata,ngga ?.
    Nah dia tuch .. penggemar bawang putih ..
    Tiap hari bisa menguyah bawang putih sekarung 😁

    Lihat ada sambal baeang putih semenarik iti diatas, sangat bisa jadi ..., dia kepengin tuch ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setahu saya kalau sambal petis itu dimakan dengan rujak. tapi sambal hitam ini dibuat daripada buah belimbing sayur. dicampur dengan cili. dan masak sampai belimbing jadi hitam.

      oh ya ke? mesti badan mas kang nata banyak angin haha

      Delete
    2. Ternyata dugaan saya tentang bahan apa pembuatan sambal hitam dari saya adalah ..., salah.
      Hahaha ..
      *malu saya*

      Ternyata bahan utamanya berbahan dari belimbing.

      Aku baru tau sekarang ini, kalau sambal hitam dibuat dari gabungan cabai dan belimbing sayur.
      ( Di Indonesia disebutnya : belimbing wuluh )


      Hahaha ..
      Betul itu .., badan kang Nata punya banyak angin ..
      Kalau 'gas'nya meletus, kencanglah sangaf suaranya ..
      Wwwkkk

      Delete
    3. oh bunyi pun hampir sama mas. kami panggil belimbing buluh = belimbing wuluh hahaha... sudah namanya serumpun kan...

      saya lari 100km per second kalau dengar bunyi anginnya hahahaha

      Delete
  9. Sambal hitam ..., ohh .. apa kalau di Indonesia disebutnya dengan sambal terasi, atau mungkin sambal petis ya 🤔

    Hmmm, nikmat sekali ..

    Kak Anies ingat kang Nata ngga ?.
    Nah dia itu penggemar berat bawang putih .., satu hari sepertinya sanggup mengunyah satu karung, wwwkkk 😀

    Bisa jadi, kalau dia lihat sambal baeang putih semenarik itu kemasannya .., dia bakalabn kepengin tuuch 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. mas, kirimkan saya resipi sambal petis dari sana? saya mau yang original. bisa? hahaha

      Delete
    2. Hahahaha ..
      Aku ngga tau resep sambal petisnya, kak ..

      Selama ini cuma sebatas memakannya saja.
      Biasanya, sambal petis disajikan sebagai penyerta sajian isi tau Pong.

      Kuliner itu terkenal di kota Semarang.

      Coba ya nanti aku tanyakan resep pembuatannya ke mamaku, barangkali tau resepnya.

      Delete
    3. ok saya tunggu resipinya haha

      Delete
  10. Wah, mantap nih sambal garlicnya teh,..pasti nyes ya,..apalagi nasi lauk ikan, wadau pasti tambah enak ni, cuma kalau beli di indonesia bisa teh ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. mas, hubungi / WA nombor ini ya: +60124660700 kalau mau dapatkan sambal hitam ini

      Delete
  11. Cheq pernah makan sambal hitam belimbing buluh ni, tapi bukan dari usahawan yang ni la..memang sedap, pedas berapi! Tapi kena simpan dalam peti ais la lepas dibuka penutup botol tu, kalau tak nanti dia naik kulat 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sambal che'gu murni ni tak mcm tu... yg penting tutup elok2...nnt cik suerin bolehlah order dgn agent di atas tu ya

      Delete
  12. wah ada variant petey! lemah rasanya kalo ada yang petey! favorit!

    ReplyDelete
  13. Aku malah fokus sama sambal hitam nya ada komposisi ikan
    Klo dibayangkan ini rasa nya pedas ada gurih gurih nya
    Sahur dengan sambal mantaf

    ReplyDelete
    Replies
    1. cobalah beli sebotol, mas!

      Delete
    2. Disini untuk merek diatas agak susah soalnya aku dipedalaman hehe
      Yang beredar disini agak cair dan tidak ada komposisi ikan nya
      Nama nya macem tp sama sambal hitam

      Delete
    3. bisa diatur mas... yang penting cobain dulu ya

      Delete
  14. Baru tahu ada sambal hitam. Pedasnya dari apa tuh, lada hitam? Sedap sekali makan nasi putih dengan telur goreng dan sambal hitam

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas dari cabe rawit, mas. memang sedap.

      Delete
  15. jrg2 sekali dpt rasa sambal hitam pahang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu apa lg cikgu? orderlah sebotol! mmg xrugi

      Delete
  16. Wah, saya tertarik sama sambal tempoyak petainya nih...

    ReplyDelete
  17. Wah saya dari Indonesia kakak, apakah di Indonesia juga ada distributor sambal hitam ini? Kalau tolong dong infonya, terimakasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum ada lagi mas, tapi kalau mas berminat mau jadi distributor di indonesia, sila hubungi /WA nombor telefon agent di atas ya

      Delete
  18. Sedap dimkn dgn ikan/ayam..baru lazat.. bnyk lg produk Che'gu Murni..usahawan melayu dbantu.pembeli melayu..tahniah utk anda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bukan kita yg bantu siapa lagi kan? jomlah dapatkan sebotol!

      Delete
  19. ahai unik semua jenama ini punya produk, sambal ini mesti di jual satu dunia jangan di malaysia je jadi terliur sangat tengok anies pun makan hanya ditemani telur sampai semenit lagi azan tak patut bagaimana pula bila makan dengan ikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan bimbang mas, agent boleh post sambal ini ke seluruh dunia...ayuh dapatkan sebotol sambal sekarang!

      Delete
  20. melihat sambal sambal dan makanan diatas membuat saya hampir meneteskan air liur, sepertinya enak sekai untuk dimakan.

    Sambal hitamnya unik , kirim ke Indonesia Dong......, lewat mimpi ngak apa kok. :)

    ReplyDelete
  21. Sambal hitam dimakan pakai nasi enak teh ya,..he-he,..ngomong-ngomong komentar saya sepertinya ada yang enggak masuk teh ya 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap.

      oh ya saya akan published comment selepas saya BW

      Delete
    2. Sip teh,..he-he, saya sangke tadi pesannye enggak masuk,..😀

      Delete
  22. makan dengan nasi sdap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. terjalak sedap ray! so bila nak dapatkan sebotol ni?

      Delete
  23. kandunganya sederhana, apakah selain yang tertulis masih ada kandungan lainya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yang ditulis itulah kandungannya. makanan simple tak perlu kandungan yang banyak/berat

      Delete
  24. wah baru tahu nih ada sambal warna hitam, di tempat saya biasanya sambal warna merah kak dan itupun pedas sangat, sehingga saya jarang makan sambal pedas takut terkena diare hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, hitam sebab diperbuat daripada belimbing sayur. sambal ni pedasnya sederhana sahaja.. boleh cuba sebotol, mas!

      Delete
  25. Whaat ada sambal hitam? Sambal hitam ini kayak apa ya? Aku tipe orang yang suka makan sesuatu yang berwarna cerah sih, kalau hitam gini gimana ya? Apa aku tertarik makan... Tapi, di Indonesia ada nggak ya... Kan jadi penasaran dan buat surprise untuk Ibunda saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal hitam ini diperbuat dari belimbing sayur dan cabe rawit. dimasak lama sampai berubah jadi hitam. sangat sedap, mbak einid.

      kalau pengen mencobanya, sila hubungi / WA nombor telefon agent di atas ya, mbak...

      Delete
  26. Teringin pula nak cuba yang tempoyak petai tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah, pa tunggu lagi? dapatkanlah sebotol. kompom puas hati!

      Delete
  27. sambal hitam tu mkn ngan telur mata tu fuh terangkat

    ReplyDelete
    Replies
    1. terangkat smpi ke langit. mama tisya bla nk try sebotol?

      Delete
  28. mungkin berkenan kirim ke surabaya cik :D hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bisa di atur mas... hubungi / WA nombor agent di atas ya...

      Delete
  29. Selamat berpuasa kak Anies <3

    ReplyDelete
  30. tak tau la kenapa tekak ni tak pandai nak makan sambal hitam. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. acu try yang ni dulu. kalau x sedap ckp kt sy hehe

      Delete
  31. Review yang cukup bagus ..

    semua positf dan ada ke dari sudut negatif

    ReplyDelete
  32. always my fevret sambal hitam..mmg sedap dimakan waktu bersahur
    Tq share :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah mai dpt kn sebitol sambal hitam che gu murni ni nnt😊

      Delete
  33. Sedap niii

    Pelengkap makan sahur supaya makin nikmat

    ReplyDelete
  34. banyak stok..stok bulan puasa ke anies? hehe. sambal hitam itu menggoda..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar je cik nor...bkn sy punya... try lah sebotol cik nor pasti x menyesal

      Delete
  35. Alahai sedapnya makan dgn Nasi panas dn telur mata

    ReplyDelete
  36. hahahah yg bawah last tu suka la org utara yg tak biasa makan sambal Pahang utk order

    ReplyDelete
  37. pengedar utara pulak lelaki.. alahai

    ReplyDelete
  38. kelihatan pedas ini sambal ya kak, bisa bikin goyang lidah hehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngak pedas mas... cuma 20% sahaja tahap kepedasannya

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆