5 hours in Kuching, Sarawak - part 1

11:10 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Alhamdulillah...

akhirnya tercapai juga impian untuk lengkapkan misi melawat semua negeri2 di Malaysia.

memang dah lama rancang nak ke Sarawak ni, satu2nya negeri di Malaysia yang belum pernah anies jejaki. walaupun bukan menjelajah ke seluruh Sarawak, tapi dapat singgah sekejap pun, anies dah puas hati. orang kata, amik feel dulu...

sebenarnya benda ni tak plan pun. alkisah, hujung Februari lepas, anies terima emel daripada Air Asia yang mengatakan, ada promosi tambang murah (hal ni tak diwarwarkan pun kepada orang ramai).

jadi anies pun terjahlah website AA. saja2 gatal tangan check flight KUL - KCH return. bila keluar harga promosi, terus mengigil.

why mengigil? sebab harganya cuma RM26.12 return!! siyes! tu harganya!

dan ya... tu harga untuk weekdays. untuk weekends ada juga tapi atas RM50. anies tak fikir 10 kali. terus grab dan bayar.

walaupun akan berada kat sana sekejap je, tak mengapa. yang penting anies dah sampai. ada rezeki kelak boleh pergi lagi dan stay lama2. kan? kan? insya allah...

then, Rabu bersamaan 24 April 2019, maka bertolaklah anies ke Kuching, ibu negeri Sarawak... kali ni pergi seorang. ya, seorang je. bak kata Jennie Blackpink: i'm going solo lo lo lo lo hahaha... ya tak ada sesiapa teman pun... lagi pun masih dalam Malaysia kan... insya allah, selamat.

pada hari kejadian, seawal 4am dah bangun. pukul 6.10am naik ERL. tapi anies turun kat Stesen Putrajaya untuk solat subuh (sebenarnya nak dapatkan tambang murah). dari Stesen Putrajaya, terus ke KLIA 2.

jujur cakap, anies tak pernah lagi berlepas ke mana2 laluan domestik melalui KLIA 2. jadi, macam tercangak2 jugalah bila dah sampai sana. hahaha...

gate ditutup tepat jam 7.55am dan 8.35am, flight AK 5232 meninggalkan KLIA 2.

Alhamdulillah, selamat mendarat di Kuching Inter. Airport jam 10.15am. sebaik mendarat dan selesai proses imigresen, anies terus order Grab. tak sampai seminit, Grab pun sampai. haha... naik Honda Wish gituuuww...

ke mana anies tuju lepas ni? apa anies buat kat Kuching?

tungguuuuuuuuu...

boarding pass is a must. dah print siap2 sehari sebelum berlepas... nampak tak seat number tu? duduk depan sekali uuu... hahaha... senang kerja. masa balik dapat seat no. 8. okeylah tu. bukan seat nun di belakang hehehe

ke airport dengan ERL / Kl Transit ni satu kewajipan bagi anies kalau nak fly ke mana2. bukan tak nak or tak suka naik bus, tapi sebab 'sindrom takut lambat sampai' 😆😆😆 last week terbaca kat Twitter, ERL ada problem sikit. masa tu anies dah cuak dah padahal minggu depan baru nak fly...😆😆😆alahaiiii anies oiii

nilah flight yang bakal kami naiki... AK 5232

flight meal (pergi). chicken roasted with black pepper. masa balik, anies makan Thai basil chicken with rice. tak sempat snap.gambar sebab dah lapar yakmat masa tu😆😆😆 lagi satu, buku yang anies baca tu... beli kat KLIBF tempoh hari.. kadang2 bila datang mood nak baca buku macam ni, tiba2 rasa bersemangat wajalah pulak..😆😆

Alhamdulillah, selamat sampai di Kuching Inter. Airport (KIA). dari sini, (ikut signboard yang ditetapkan), terus ke gate imigresen untuk serahkan boarding pass dan cop passport. tak ada passport, boleh guna IC. wajib ya serahkan salah satu document ni bila.masuk Sarawak. jangan ingat dalam Malaysia, ko boleh lenggang kangkung je😆😆 tak fasal2 kena hantar balik ke Semenanjung...

tadaaaa... happy yakmat bila dapat cop ni. rasa macam pergi oversea...pada hal dalam Malaysia je pun 😂😂😂😂. haiii.. bilalah blogger nina nak ajak pergi Taiwan lagi ni... ops!! 

okey guys, tu je anies nak kongsi hari ni... banyak hutang BW belum dilangsaikan... sabar ya... anies akan terjah blog korang satu persatu... insya Allah...

thanks 4 reading. daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

76 Your Words of Lo♥e

  1. Enak juga menu makannya, seperti masakan ala ala Thailand ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...tambah pula saya memang suka masakan Thai

      Delete
  2. Salutelah Anies.. Berjaya juga sampai Kuching, Sarawak.. Sha pula tak tahulah bila nak datang keberanian naik flight tu.. hehehe.. teringin nak gi Sarawak dan Sabah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aerophobia ke ni? come on lah... x naik flight kita naik cruise jom!

      Delete
  3. eh..kna guna passport gak eh..baru ku thu..hihi..klu x kna halau balik la macam ni..good sharing anies..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. passport or IC. msk sabah pun sama tau prosedurnya...

      Delete
  4. Promo domestik-nya terjangkau nih, bikin keliling domestik semakin asyik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. just imagine, dari Medan ke Kalimantan cuma rp90 000 siapa yang tak gila?😆😆😆

      Delete
  5. laaaa.. ke kuching rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...kalau dok lama mungkin boleh jumpa kot ;-)

      Delete
  6. setiap melihat postingan teteh saya merasa selalu tergugah akan negeri malaysia, mulai dari kecanggihan, makanan, hingga dat istiadat, teteh ini pengalamannya liar biasa keliling malaysie, wuh,...keren,...pasti banayk dapet ilmu berharga ya teh selama disana

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemputlah datang ke sini... btw, saya orang malaysia...

      Delete
  7. perjalanan yang menyenangkan ya kak, bisa naik kereta api dan juga naik pesawat terbang, pasti seru banget ya bisa keliling serawak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari semenanjung ke sarawak hanya boleh naik kapal terbang sahaja... insya allah ada rezeki nanti baru boleh keliling sarawak...

      Delete
    2. semoga kak anies dimudahkan rejeki nya amin, jadi bisa keliling ke serawak ya :)

      Delete
    3. aminnnn aminnn ya rabbal 'alaminnnn

      Delete
  8. Ala anies..kita selisih hari.akak balik 22 april dr kuching.

    ReplyDelete
  9. Sambung cepat anies cerita gi sarawak

    ReplyDelete
  10. Akak tidur di habour view hotel...lokasi bagus.semua dekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah, kalau sy dtg lg sy tido kt hotel ni

      Delete
  11. murahnya harga tiket! Memang patut la excited nak pergi sana :D

    ReplyDelete
  12. lho,, kenapa harus pakai pasport ya? bukanya masih 1 negara??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, perlu ada passport atau IC... sebab dari sarawak (kuching) pelancong boleh pergi ke kalimantan. sebab itu diperlukan passport.

      Delete
  13. teringat pergi sarawak time bulan puasa haritu. bila dah sampai sarawak baru tahu pasal kena cop passport tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy sehari nk bertolak baru teringat hal ni sbb ms g sabah dulu mmg kena bawa passport. cpt2 google. heheeh

      Delete
  14. Selamat yach Mbak Anies, karena sudah melawat ke tempat tempat yang berada di negara Mbak sendiri. Kalau saya agak jarang melawat, maklum lebih banyak sibuk di dalam GOA, nyari INSPIRASI.hahahah...

    ReplyDelete
  15. bahagianya bila dapat promosi atau diskoun seperti ini saya nak saya nak juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajin terjah web site AA mana tahu dapat flight murah boleh datang shah alam lagi ;-)

      Delete
  16. Kalau saya cuma bisa jalan-jalan disekitar rumah aja hehehe
    Makanan nya bikin ngiler ya :)

    ReplyDelete
  17. Iya, seperti nak ke oversea saja... sedia passport and visa segala....tidak seperti dari Jawa ke Kalimantan Borneo...lenggang kangkung

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rakyat indonesia, mahu ke jawa atau sulawesi sekalipun tak perlukan passport, kan?

      Delete
  18. Wuuiihh keren mbak Anis bisa dapat tiket promo gratis dan berkeliling ke Serawak mantap..😄😄👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiketnya bukan gratis. masih kena bayar tapi tidak semahal selalu

      Delete
  19. i miss travelling. went to Sarawak long ago. i think dah almost 10 years tak jejak kaki kat sana. i need to plan for a new trip ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi jgn xpegi. 10 thn tu dah byk berubah😊

      Delete
  20. Saya pun Sarawak je belum sampai kat Mesia nii. Bila nak ikut jejak kak anies kita nii ehhh. Hehe

    ReplyDelete
  21. Ternyata ada pemeriksaan dokumen kalau mau jalan2 tak boleh asal lenggang kangkung nanti bisa diantar balik ke semenanjung

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mas... menangis air mata darah kalau kena hantar balik ke semenanjung hahaha

      Delete
    2. Hukumnya tegas sekali ya mbak

      Delete
    3. ya.. peringatan utk demua

      Delete
  22. Loh, ternyata dari Malaysia ke Serawak itu memerlukan paspor, kak ?.

    Ku kira sesama berada di bagian Malaysia, untuk kesana tanpa diperlukan dokumentasi keimigrasian.

    Met happy-happy di Serawak, ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya kirain satu negara nggak perlu pakai paspor mas

      Delete
    2. Tuh kaaan .., mas Aris ngertinya juga sama ..., Hahhaaha 😁

      Tooooss kalau begitu

      Delete
    3. ya mas...both abah and sarawak diperlukan passport kalau mau ke sana

      Delete
    4. mas aris, ini kerana sabah dan sarawak bersempadan dengan kalimantan. jadi pihak imigresen boleh detect bagaimana kita masuk ke sana legally or not

      Delete
  23. Cheq belum jejak Sarawak lagi, satu2nya negeri dalam Malaysia yang cheq belum sampai. Nak kena pi jugak satu hari nanti huuu..😂

    ReplyDelete
  24. kena pergi jugak ni
    baru la melawat 1 malaysia kan
    asyik obersea je
    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah sis, asik perth asik HCM je... jom sabah sarawak pulak pasni ;-)

      Delete
  25. Wah...ramai nya pengomen dari seberang

    ReplyDelete
  26. Wah, memang gamble ni pi sorang. Daebak...last saya buat kerja sorang2 3 tahun lepas. Sekarang semua tak boleh dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu ajk org mesti ada yg xnk sbb blk ari...plg krg mesti nk tido sn😆

      Delete
  27. Bestnya tiket murah Kalau mama.pun terus grab

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah rezeki.. tp mmg xsangka semurah ni

      Delete
  28. Lamanya tak gi kuching.. teringin juga nak gi dlm tahun ni.. best2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. grab jgn xgrab xlama lg AA ada buat free seat

      Delete
  29. Seingatku, aku pernah berkomenta di post ini, tapi kok tak tampak ya, kak 🧐

    Ternyata untuk ke Sarawak dari Malaysia diperlukan paspor ya ?.
    Bukankah masih bagian dari Malaysia jugakah, kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya simpan dulu komen ini mas. lepas BW baru sy publish

      Delete
  30. Masuk Sarawak kena passport yer dear😃😃
    Kalau Sabah tue memang kena pakai passport kan🌹🌹

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah both sabah sarawak msk kn ada passport or IC. tp passport lg terjamin

      Delete
  31. tak inform pun sampai Kuching...sampai hati awak

    kalau tidak boleh la jumpa secara live ..sekejap pun ok la

    BTW...KUCHING memang best

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sy x inform sesapa sbb pegi kejap je n dtg pd hari bekerja

      Delete
    2. okey la kalau macam tu..

      ada rasa menyesal tak pergi sekejap sangat ?

      Delete
    3. menyesal tak de tapi rs nk g lg😆

      Delete
  32. nanti kita p bohey dulang pulak ok.. siapkan thn depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok. kalau sy x pregnant eh ehh😆😆😆

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆