Ke Pulau Pinang: 'udara, darat dan laut'

12:00 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

😂😂😂 
Rasa janggal laa pula bila guna nama Pulau Pinang. yalah... ramai sebut Penang je kan? kadang sampai terlupa nama asalnya, Pulau Pinang.

well... ni cerita 2 minggu lepas. honestly anies tak pernah lagi cuba naik flight ke sini. so why not try sekali? kebetulan AA ada buat promo. so grab jelah!

since flight jam 9.20AM, anies keluar rumah sekitar 6.30AM. then naik MRT terus ke Putrajaya Sentral. dari sini tukar ke ERL transit. tiba KLIA T2 dalam jam 7.40AM.


singgah sarapan kat Bungkus Kaw Kaw. teh tarik panas & bihun goreng. dari dulu lagi, masuk BKK memang akan order 2 ni je...

boarding time...

ramai juga penumpang pada hari tu. since anies tak beli seat, so reda jelah dapat seat tengah. tapi syukurlah flight tak lama. kalau tak... jadi patung cendana je kat situ😂

Alhamdulillah, 10.30AM selamat landing kat PEN. ada cerita lawak masa flight dah mendarat.
pramugari: tuan puan yang dihormati. kita telah selamat sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi... 
krik krik 😂😂😂 ah, sudah... kalau betul dah tiba Langkawi. tak fasal-fasal kena patah balik ni😂😂😂


anies tak terus tinggalkan PEN. kat arrival hall, cari tempat duduk dan meja. ada benda nak kena settle kan dulu. selesai semua baru gerak ke bus stop.


sedikit kecewa bila bas ni tak terima kad TnG. nasib baiklah ada bawa duit tunai / kertas. kalau tak jenuh nak bilang duit syiling satu per satu... bayangkan kalau tak ada langsung? naya dibuatnya... haihh... anies ni sejak penggunaan cashless dah meluas, memang malas bawa cash.

dah nak dekat maghrib barulah naik feri. masa ni tengah beratur nak beli tiket. harga tambang RM7. cashless. ni kali kedua naik feri baru. lagi selesa dan senyap plus sejuk sebab ada AC. tahu tahu je dah sampai Penang Sentral.

suasana dalam feri...


well tu je laa perkongsian untuk hari ni. BW lewat sikit. 
thanks for reading. daa...

Echoes Of The Past: Old Stories Retold

31 Words of Lo♥e

  1. OK kena follow cerita pegi Penang naik flight ni. Kot2 la terasa nak jenjalan ke Penang tapi malas nak driving 😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni cuti bajet je. sy pun x ke mana sgt... sblm ni g penang naik bas. ada promo AA tu yg try nak naik ✈️

      Delete
  2. anies biasa jalan2 berapa org? d penang hati2 jln sorang, ade org 'pandai' pukau.. hbs duit n kad nnti kene tapaw..

    ReplyDelete
  3. Nah itu si kadang pembayaran sekarang gak pakai tunai..tapi ada beberapa yg masih pakai...bingung kan kalo gak bawa uang tunai...biasanya saya tetap bawa, takut kalau kejadian gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau keluar dari KL ni sy kena standby duit fizikal...dlm KL tak apa kalau tak ada cash😁

      Delete
  4. Boleh tersilap cakap Langkawi pulak ya 😂. Ada pembetulan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia senyap 5 saat🤣🤣 lps tu baru betulkan

      Delete
  5. amboi pramugari saje buat kelakar ke tu? hehehe

    ReplyDelete
  6. A good holiday would be nice after stressful days

    ReplyDelete
  7. menarik sungguh kisah travel kat PP aka Pulau Pinang...harap ada sambungan

    ReplyDelete
  8. Me dio ganas de bocadillo. Parece que fue un buen vuelo. Te mando un beso.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum sis, bestnya ke Pulau Pinang, first time tengok feri baru, terima kasih share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam... suasana dah gelap ms tu. mmg x dan nak snap gmbr feri

      Delete
  10. Jadi patung cendana?....kalau kanan kiri tu pompuan ok lagi...kalau lelaki memang akak tak selesa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. window pompuan. aisle lelaki😁 yg pasti sy x suka dok seat tgh😁

      Delete
  11. Suka dgn menggunakan Pulau Pinang.. sebab penang word org penjajah.. hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. siap ada sengaunya sekali sambil herot2 mulut🤣

      Delete
  12. Kita naik AA mana pernah beli seat.. kalau blh biar murah semurah nya hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah... sejenis yg reda je. Alhamdulillah setakat ni mmg dpt seat sedap kec ms g sini dpt seat tgh. kalau dpt seat tgh (sblm2 ni) selalu ada byk seat kosong. so sy pindah tmpt wpn tau salah...🤭

      Delete
  13. Berani dia jalan sorang2. Suka ibu tgk level konfiden keberanian Anies ni. Ibu ni penakut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok je sorang2... dulu ms sek men blk kelantan mlm2 sorg2 naik bas...tp bkn sy sorg dlm bas tu. ada ramai lg...

      Delete
  14. Januari lalu balik lagi ke Penang, semoga nanti bisa balik lagi ke Pulau Pinang. Masih banyak kuliner dan destinasi yang belum aku kunjungi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti datang lagi ke sini roger2 laa saya ya!

      Delete
  15. Saya Krn selalu bawa cash tiap ke luar negeri, jadi memang apa2pun prefer cash 🤣. Trauma pakai kartu pernah di hack. JD memang kartu hanya saya pakai kalau terpaksa. Selagi bisa cash, pasti cash.

    Tapi itu hanya di luar negeri saja. Kalo di Indonesia saya memang cashless , pakai QRIS selalu 😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. credit kad ke, kad debit yang kena hack tu? alahaiii kesiannyaaa
      biasa macam tu laa. kalau luar negara sy prefer cash tapi tak laa bawa banyak

      Delete
  16. Tak pernah nak bascrapid walaupun dh banyak kali jejak kaki ke Penang

    ReplyDelete
  17. lama nya tk ke Penang...last pegi 2014 itupun urusan keje

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆