Đà Lạt, Vietnam: Me Linh Coffee Garden (part #1)

12:17 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI. jemput baca ya!

dah nak masuk setahun cerita ni berlaku... masih tak habis lagi bercerita. alahai anies oiiii... boleh masuk kategori cerita sendu dah ni😆😆😆

tak apa. kita masih ada pembaca yang sudi. pada masa sama, kita 'bawa' pembaca berjalan-jalan di alam maya sementara menunggu Covid-19 berakhir.

okay, let's start babe!

sebaik keluar dari Choy Flower Garden, kami pun melintas jalan dan masuk kedai cenderahati. niat asal cuma nak cuci mata je. nak tengok cenderahati dan oleh-oleh menarik yang dijual dan boleh dibawa pulang.

tapi tak sangka... tindakan anies ni dikuti yang lain (masa anies masuk kedai ni, mak cik pak cik pencen tu tengah sibuk bersembang sambil makan-makan kat 'warung' / entrance Choy Farm Garden tu. agaknya bila diorang nampak anies bersama pak cik tengah membelek-belek barang dalam kedai, jadi diorang pun beransur dan lepas tu sama-sama join sekaki).

since tak ada barang nak dibeli, anies pun ajak pak cik masuk ke ruang dalam. nak tengok apa yang ada. khabarnya ada 'perusahan kopi'. bila dah jejak situ, barulah kami tahu, di 'belakang' kedai cenderahati ni ada ladang kopi.

di tengah-tengah ruang, ada suatu 'sangkar' bertutup. bila diamati, barulah kami tahu rupanya tempat yang kami jejaki sekarang adalah ladang perusahan kopi luwak! (nampak sangat tak baca signage dekat pintu masuk tadi😆😁) dan dalam sangkar tersebut, ada beberapa ekor musang! musang hidup ya...

fuhhh... rasa macam tak percaya je. sebab sebelum ni memang dah lama anies berkeinginan nak tengok kopi luwak dihasilkan secara manual depan mata. dan pada hari tersebut, keinginan tu tercapai akhirnya. Alhamdulillah...

since ramai ahli rombongan masih berlegar-legar dalam kedai cenderahati sambil membeli-belah, anies dengan pak cik terus order kopi luwak 'fresh dari ladang!' bila kopi dihidang, ya Allah... rasa yang sangat2 nikmat

ditambah pula mata dijamu dengan pemandangan yang cantik dan berangin. haruman kopi pula menusuk-nusuk lubang hidung. masa nilah terus teringat 'biskut tongkat'. dapat cicah dengan kopi luwak ni... perghhhhh.... nikmat Tuhan mana nak kau dustakan....

apa rasa kopi luwak tu, anies? speechless! serious! sangat2 sedap wooooooo... walaupun pahit ala espresso (anies pilih kopi O tanpa gula) tapi kenikmatan kopi ni.... perghhh tak tahu nak cakap macam mana....serius beb! sedap yak mat! rasa macam nak telan je gelas tu. 😂😂😂😂😂😂

then anies try latte (pak cik punya order). perrggghhh... ni pun sedap juga. then i understand, kenapa harga kopi luwak ni sangat-sangat mahal.

sambil minum kami bersembang sementara tunggu yang lain selesai membeli. then, tiba-tiba Kak Su (ketua rombongan) ajak anies ke seberang sana (sebelah kafe luwak). pada mulanya anies rasa macam jauh je walaupun ada jejantas untuk ke sana. tapi melihatkan scenery nya yang cun, anies terima ajakan Kak Su.

apa anies dengan Kak Su buat kat 'sana'? tunggu part 2 ya....

maaf ya... anies baru perasan tak banyak gambar yang diambil di sini. kalau nak tengok gambar-gambar menarik, korang boleh Google: Me Linh Coffee Garden, Dalat. 

inilah sangkar yang menempatkan musang. biji-biji kopi sedang dikeringkan dalam nyiru.

next post, anies akan share fasal kawasan ni ☝☝☝ pula...

sambil hirup kopi luwak, nikmatilah pemandangan ini... memang mengasyikan...

ya... kawasan ni dipenuhi pokok kopi semata... sebab tu namanya Me Linh Coffee Garden... para pencinta kopi, you should be here at least once in a lifetime... tapi lepas Covid berakhir laa...

setiap pelanggan akan dapat kopi yang dipesan dalam bentuk sebegini... menarik, kan? kalau nak beli penapis kopi macam ni, ada je dijual di sini...

my kopi luwak... warghhh sedapnya.... sampai boleh terasa kat tekak ni walaupun dah dekat setahun cerita ni berlaku hehehhe

okey... tu jelah perkongsian untuk hari ni. 
thanks for reading...
daaa

Kisah Silam Untuk Masa Depan

73 Words of Lo♥e

  1. Wuaah menarik yaa ... liburan ke ladang sarang luwak.

    Jadi keingetan duluuuu sekali rumahku petnah dimasuki luwak loh, kak.
    Lucuuu .. juga wangi kopi banget aroma badannya.

    Kak, tentang komentar di artikelku yqng kak Anies tanyakan itu begini ..., hehehe ...

    Kalau jumlah komentar sudah mencapai 200 komentar, maka seolah komentar yang masuk seakan tidak akan terlihat, padahal komentar sudah masuk.

    Caranya dengan klik tulisan 'Muat yang lain,'
    Leyqknya di baeah kolom komentar terbawah, maka akan terlihat komentar yang masuk.

    Karena jumlah komentar sudah mencapai 200, aku sendiri juga bingung membalas satu persatu komentar yang masuk, hahahaha ....karena harus mengulang kembali mengklik tulisan 'Muat yang lain'.

    Mwski aku tak membals komentar yang masuk (karena jumlah sudah lebih dari 200 komentar, tapi dengan pasti aku akan berkunjung blogwalking balik ke setiap pengomentar.
    Termasuk ke artikel kak Anies tentunya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa tak tangkap luwak tu, mas?😆😆 bisa dipelihara untuk buat perusahan kopi luwak😆😆

      Delete
  2. sepertinya nikmat bila minum kopi di ladang perusahaan kopi langsung, pasti rasanya beda dari kopi biasa

    ReplyDelete
  3. kopi vietnam ramai yg slalu cite..pernah minum juga tp bkn di vietnam la..tp dkt rumah biras..sbb adik iparnya org vietnam

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi vietnam bg sy antara kopi plg sedap penah sy rs

      Delete
  4. membaca tulisan kak Anies selalu membuat saya merasa ikut berjalan-jalan dengan akak.. rasa senang di hati.. ^_^

    ReplyDelete
  5. Wnder how pembuatan kopi luwak. Ada isu juga tentang kopi luwak ni. Memang mahal harganya dan pencinta kopi memang kata sedap. Tak pernah cuba lagi kopi luwak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Typo pulak disitu
      *Wonder
      maafkan saya :)

      Delete
    2. yap tak dinafikan... tp rs nya better kot dr kopi gajah😬😊

      Delete
    3. Alamak.kopi gajah?? Tak pernah tahu pun..huhu..kena cari info gak ni :)

      Delete
    4. yap. harga pun boleh tahan mahal..

      Delete
  6. Saya suka kopi. Wah sedap sangat ke kopi luwak? Kadang tidak reti hendak hargai keharuman dan kesedapan kopi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap mmg sedap. sbb x de campuran. mmg sepenuhnya dr biji kopi

      Delete
  7. Wah! memang heaven ni untuk coffee person kan Anies

    ReplyDelete
  8. Apa kaitan musang tu dengan kopi ek?

    ReplyDelete
  9. biras2 sy pgemar kopi, ngam tmpt ni utk dorg

    ReplyDelete
  10. Nampaknya sedap betol ni kopi! Lokasinya juga bagus :)

    ReplyDelete
  11. TKSH ANIES BUKU LAWAK KAMPUS KIRIMAN ANIES DH KAK TERIMA

    ReplyDelete
  12. Cite Da Lat aku dah berkubur tanpa nisan.tempat ni tak masuk plak dalam itinerary ktorang. Oh ni yang ko cite masa kat luckin kopi hari tu ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nk kena talkin kt telinga ke x nk share cite kt Da Lat??😆😆

      Delete
    2. Baik ko talkin kat telinga Mo Salah. Tak reti2 nak score gol

      Delete
    3. dgn klopp skali sy talkinkan... kapur barus mn?😆😆

      Delete
  13. Hermoso lugar te mando un beso y hay cosas y sensaciones que no se olvidan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Este lugar está en la cima de la montaña. así que no es de extrañar que tenga un hermoso paisaje ...

      Delete
  14. Assalamualaikum... Wah kopi luwak. ss pernah tengok waktu pergi indonesia dulu. tapi SS peminat kopi yang terpaksa berpantang kopi... anies peminat kopi tegarkan? hanya peminat tegar je boleh minum kopi O mcm tu. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... x de laa peminat tegar... tp ada peluang sy jarang menolak😆

      Delete
  15. pernah terfikir jugak kenapa perlu 'peram' dalam musang hahaha..
    apakata peram pada panda ke....itik ke..mungkin rasanya lagi lain

    ReplyDelete
  16. Saya masih sudi membaca cerita berjalan-jalan Cik ke Vietnam niih hiihi

    ReplyDelete
  17. I like your page very much. I followed you. I wait for my page :)

    ReplyDelete
  18. Boa tarde. Deu uma vontade de provar essa café com cubos de gelo. Para totalmente diferente.

    ReplyDelete
  19. mcm kt cameron pun ada hahah tp panas terik. terfikir macam tak gamak nak telan kalau teringat musang tu. nanti lps minum tak boleh tidur pulak naya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak terik tp suasana sejuk. atas gunung laa katakan...tp kopi ni kemain nyenyak kitorang zzzzz hahahaha

      Delete
    2. sah2 ada bahan anti dengkuran hahah

      Delete
  20. Oh dekat sana pun ada Kopi Luwak pula. Pernah try minum time di Bali dulu.

    ReplyDelete
  21. gosh, pergi sini mesti bau coffee jeer kan...bestnyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. x perasan lak sy sbb ralit lyn scenery😊😊

      Delete
  22. selalu juga dengar orang cerita pasal kopi luwak ni tapi tak pernah try lagi..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je beli online... tp agk mahal laa hehehe

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  23. uishhh bertuahnya dapat tengok live musang "buat" kopi luwak..hahahah..sedap ekk, tak pernah rasa lagi kopi ni..

    ReplyDelete
  24. Patutlah ramai org suka kopi luak tu ye.. mmg sedap rupanya.

    ReplyDelete
  25. Saya juga sering tu, awalnya cuma cuci mata aja. Eh, tahunya uda duduk di tempat XD

    ReplyDelete
  26. Ada rezeki saya nak jejak ke sini.. Mungkin satu hari nanti bila fobia saya berjaya diatasi..
    Minum kopi sambil memandang ladang kopi, nikmat tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah aminnn... nnt lps covid reda bolehlah plan ;-)

      Delete
  27. msuk dalam mimpi je la wat ms ni nak g lua ngra..dgn musim skrg kan..huhu
    makan tahun nak hadap ni.. emm

    ReplyDelete
  28. takpe. aida sudi baca if da lama ia berlaku pun, anies.
    ntah bila aida boleh ke vietnam, merasa kopinya yg famous ni :)

    ReplyDelete
  29. Wahh bestnyaaa! Dapat tengok ladang kopi luwak tu. Siap rasa kopi luwak yang fresh dari ladang, minum sambil menikmati pemandangan yang superb! Harap ada peluang untuk Cik TK ke sana pula.

    ReplyDelete
  30. Lum pernah rada lagiii... Huhuuuu

    ReplyDelete
  31. sedapnya tengok vietnam coffee tu...

    ReplyDelete
  32. Dapat kopi luwak memang akan minum sampai LUAK heheeh tak leh bazir setitis pun.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆