Đà Nẵng, Vietnam: shopaholic abroad - Son Tra Night Market

10:03 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

lepas makan malam dan solat, kami keluar lagi. kali ni kami ke pasar malam ter'famous' @ Da Nang - Son Tra Night Market (STNM).

pada mulanya kami nak pergi pada malam pertama sampai, tapi disebabkan ramai yang letih akibat flight delayed, maka kami tunda ke malam kedua.

STNM ni dibuka setiap malam. lokasinya berdekatan Dragon Bridge dan mula beroperasi pada jam 6.00 petang.

STNM ni sama je macam pasar malam kat tempat2 lain. pakaian, makanan, souvenir, perkakasan rumah, ubat ubatan dan macam-macam lagi boleh didapati di STNM.

harga pun boleh tawar menawar. dan macam biasa, dalam bab tawar menawar ni, khidmat tour guide sangat diperlukan.😂😂😂

kalau tak ada tour guide or peniaga tak kasi diskaun, korang blah je. lepas tu barulah diorang terhegeh2 panggil korang balik dan bersetuju dengan harga yang korang tawar tu hehehehe... ni taktik membeli kat Da Nang dan sila praktikan kalau korang datang ke sini nanti...

since kawasan STNM ni agak besar, so kami terjah tempat2 / gerai2 tertentu je. nak beli makanan, memang sah sah tak halal melainkan buah-buahan potong je yang boleh di consider...

pintu gerbang / masuk STNM... tempat2 lain lain ada tak macam ni?

yang suka kumpul bag, mesti singgah punyalah gerai ni...

habislah kalau bawa anak2 dan tersinggah gerai ni...

ori ke tak ori? hehehe...

anies berkenan dengan tanglung comel ni. niat di hati nak tukar penutup lampu tidur. tapi bila fikir balik, mana ada lampu tidur kat rumah? 😅😅😅😅

accessories... nak yang murah ke... yang mahal?

ada pelukis jalanan yang akan memotret wajah korang... yang berlampu / pintu gerbang tu, another entrance / exit STNM...

spoil laa gambar ni...orang bukan nak snap perut kau tu adoiiii

jalan ke depan (arah perempuan berbaju kuning) tu kawasan jual makanan basah. kami tak masuk pun... sebab bukannya ada makanan halal pun...

ais krim gulung is everywhere...

local product... nak tahu halal ke tak, tengok bungkusan ya...

blogger nina, masihkah kau ingat di Shilin Market @ Taiwan? korang boleh baca ceritanya kat SINI.

varieties of jeruk... tengok je. beli tak...

anies nak beli mini fan tu. tapi tengok harga, lebih kurang je macam kat Malaysia...

ais krim goyang Inul Daratista pun ada...

jumpa gerai tanglung lagi...

suasana depan Love Bridge dan Dragon Bridge. perkongsiannya korang boleh baca kat SINI.

lepas selesai membeli belah, kami pun pulang ke hotel... so, kalau korang dah sampai Da Nang nanti, jangan lupa singgah STNM ni ya...



korang, tolong check blog korang ya kalau ada masalah macam kat atas ni ya....☝☝☝
thanks 4 reading...
daaa....

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

59 Your Words of Lo♥e

  1. Yes.. Kena pandai tawar menawar barulah dapat harga yang dikehendaki.. Dia jual mahal kita blah, nanti baru dia panggil kita.. Hehehe.. Bagus strategi ini.. Jimat duit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn biar diorg pergunakan kita. kita guna diorg x pe hahaha

      Delete
    2. Hahaha.. kena pegang prinsip Arwah Abah sha nie Anies.. Barang dia punya, duit kita punya.. Dia tak nak jual, dialah rugi.. hehehe..

      Delete
  2. wih lengkap sekali tempat belanja ini kalau di KL dulu paling suka ke PEcinan belanja

    ReplyDelete
  3. Wah... Kak, artikel Đà Nẵng, Vietnam: shopaholic abroad - Son Tra Night Market keren banget. Abis makan jalan-jalan dong.
    Oh ya, belah itu apa ya Kak? Oleh-oleh bukan sih? Aku bingung, maaf, masih belum memahami bahasanya dengan baik.
    Tapi, aku selalu suka gambar-gambar yang disajikan, bikin tahu aja Kakak lagi cerita apa. Lovely.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh membeli belah ya? ia kata majmuk, merujuk kepada aktiviti membeli. sama seperti perkataan bergotong-royong

      Delete
  4. wah best jgk kat sini ya
    beg2 tu mesti murah

    ReplyDelete
  5. Saya jadi ingin beli itu lampu tidurnya sakalian penutup lampunya.
    Dirumah saya ada ,tapi jelek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa x bilang sama sy mas? sy boleh belikan😆

      Delete
  6. Boleh lah beli buah tangan yang banyak :)

    ReplyDelete
  7. APA AGAKNYA YG SHOPING KAT SINI ANIES

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli brg2 yg x de dijual di malaysia hehehe

      Delete
  8. seronok betul dpt jenjalan mcm ni. mcm2 boleh tgk.

    ReplyDelete
  9. Lengkap juga nih night market-nya, jadinya betah berlama-lama deh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh mas. nanti lagi banyak duit keluar. dah lah diorang guna USD dalam urusan jual beli...

      Delete
  10. Tengah syok2 tengok gambar tapi aik gambar last tu, kenapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak beritahu byk blog sy x dpt nk terjah. bla klik link keluar mende alah tu. so xdpt laa nk BW...

      Delete
  11. Ya ampunn.. mcm2 ada ye. Seronok kalau banyak bawak rm ni.

    ReplyDelete
  12. kalau setakat tengok gambar ..pastilah tak tahu nak beli apa

    ReplyDelete
  13. Bestnya tengok jalan-jalan ke tempat ni. Tanglung dia pun cantik-cantik.

    ReplyDelete
  14. Cantik-cantik tasnya (bag) itu kak, kirim 1 ke Indonesia, free ya.. hehee..
    itu maksudnya apa ya, gambar 403 forbidden?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aisehhh...kami sudah pulang, mas hehehe...

      403 forbidden tu disebabkan kita tak dapat nak masuk blog lain. sy tak tahu apa pemilik blog telah lakukan terhadap link/ blog mereka. jd sukar hendak BW

      Delete
  15. Aku paling tidak suka belanja ditempat yang harganya tawar menawar kak, sebab aku tak pandai menawar, jadi dia selalu jual mahal hiks hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bawa saya bersama kalau mau membeli ya saya tolong tawar menawar😆

      Delete
  16. macam kat malaysia jugak la kan pasar malam dia ni..

    kenapa dengan error 403 tu ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x boleh msk blog / nk BW. tp bkn sbb dr sy. sbb dr pemilik blog sendiri. xtau laa apa yg dia dah buat smpi blog jd mcm tu

      Delete
  17. Cik, kenal juga sama inul daratista yah hehe. Maaf out of topic

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inul juga popular di sini mas walaupun namanya tidak segah rossa dan KD

      Delete
  18. Wah bagus juga pasar tu buka tiap2 malam, senang plan itu ini

    ReplyDelete
  19. Wah meriah semua bend aboleh Cari Kat sini.. error 403 so far mama ok

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu fulus byk mmg syok hehehe

      Delete
    2. betul lah tu, anies :) ha ha ha ha

      Delete
    3. teringin nyer nak ke danang.
      mcm kerap danang ni lalu kat phone aida now ni :)

      Delete
    4. pergilah... kalau sukakan nature ni tmpt nya

      Delete
  20. Meriah sekali pasar malamnya, kalau kesana bisa betah berlama-lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya boleh berlama-lama kalau uangnya banyak, mas hehehe

      Delete
  21. Ini pun satu lagi lokasi yg seronok klu bershopping.. biar penat jln takpe janji puas hati.. best2 :)

    ReplyDelete
  22. teringat shilin!! rasa nk repert.. besar jeruk tu. puas kalau dpt mkn.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆