Đà Nẵng, Vietnam: singgah marble sculpture gallery

11:06 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

dari The Marble Mountains, bas yang kami naiki singgah di sini.

sebenarnya, anies tak tahu nama tempat ni. so, just letak je title macam tu. puas cari signage tapi tak satu pun tak ada.

sememangnya dah jadi kelaziman bagi mana2 travel agency untuk bawa ahli rombongan mereka ke tempat2 sebegini. kalau nak beli barang2 kat sini, just beli macam biasa. nanti pihak agency akan dapatlah sedikit komisyen.

tapi yang kelakarnya adalah, ahli rombongan kami seorang pun tak beli barang2 yang dipamerkan. sebaliknya diorang beli minyak angin. 😂😂😂

ada juga yang beli bracelet, tapi bukan semua beli sebab diorang dah beli sebelum beredar kat gerai souvenir @ The Marble Mountains. tambah pula harganya jauh lebih murah selain boleh tawar menawar berbanding harga kat gallery ni.

since tak ada apa nak buat kat sini, anies pun apa lagi... snap gambarlah!

mula2 takut juga nak snap. takut kena marah dengan staf gallery ni. bila tak ada sesiapa pun sound, anies pun terus buat kerja macam biasa.

sebenarnya ada juga sculpture yang anies berkenan. tapi tulah, tengok harga... boleh beli tiket flight ke Da Nang sekali lagi kot 😅😅😅

so, macam biasa...layanlah gambar yang ada ni ya...

p/s jangan tanya anies sculpture ni diperbuat daripada. sculpture tu diperbuat daripada batu apa ya...i have no idea😁😁

halaman gallery... sebaik turun bus, ni lah yang kami nampak dulu... anies perhatikan kebanyakan sculpture yang besar2 diletakkan di luar... tapi ada juga yang bersaiz kecil... p/s jangan tanya harga sculpture semua ni ya... 

kalau tak silap, kerja2 pertukangan dilakukan di sini...

jom tengok apa yang ada kat dalam gallery!

perhiasan wanita memang wajib ada. yang tak ada duit je 😂😂😂😂

anies berkenan dengan bag marble tu tapi bila tengok harga, pengsan sekejap. eh... bukan diperbuat daripada manik ya! marble yu ols!

marble kaler pink khas untuk peminat2 BlackPink... eh ehh!

masa kecil2 dulu, kalau pergi kedai emas, rasa nak korek2 je benda alah ni hahaha... tapi bila sampai kat sini, tak terasa pun nak korek batu ni...

meghelip ghelip dik non oiii

kalau pasu ni kucing yang langgar, pasu tak pecah tapi kucing yang arwah😅😅😅

terjah gallery lain. tak jauh pun... sebelah je...

cuma kat sini je ko boleh jumpa ikan kelisa kaler pink😅😅😅

tiada ku sangka...bola-bola api sambung cepat!

puas merayau dalam gallery, kita ke halaman pula... kat sini pun banyak juga... tapi kami tengok dari jauh je sebab ada pekerja tengah siram bunga...

halaman sebelah tepi gallery... sangat besar lor... yang belakang tu gallery kedua

belinya tak... posing je lebeyyyy😅😅😅😅 actually gallery sebegini memang banyak kat sekitar Da Nang. ada yang kecil ada yang besar...cuma sediakan duit jelah kalau dah sampai sini...

so, di kesempatan ni anies nak ucapkan SALAM AIDIL ADHA buat semua kawan2 tak kira di mana korang berada... hati2 di jalan raya!

thanks 4 reading...
daaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

54 Your Words of Lo♥e

  1. Akak pergi dulu pun setakat cuci mata je..x kuasa nak beli...mahal jugak kan...ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mahalllll x de duit berkepok lupakan je hehehe

      Delete
  2. kalo mcm perhiasan marble gini tentu dh mahal...tu psl org tk brp nk bli..kn nk bw blk pecah syg plak kn bli mhl2

    ReplyDelete
  3. Hasil kerjatangan diaorang sangat kemas, teliti dan halus memang unik..
    Tak beli takpe janji ada gambar untuk dijadikan kenangan kan dear anies..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa smpi terfikir betul ke batu2 diukir smpi jd mcm ni

      Delete
  4. Macam mana nak bawa souvenir, souvenirnya lebih berat daripada orangnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadinya... tengok sajalah, mbak... beli memang takkkk😆

      Delete
  5. anies txnak blanja cik nor ke?hihi. slam aidiladha anies..:)

    ReplyDelete
  6. bolelah sekiranya titip 1 oleh oleh kak anies :D ehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa lambat sangat mas beritahu oleh oleh sudah habis hehe

      Delete
  7. Kedai camni kalau tengah pegang duit, jangan memain. Bila balik rumah rasa menyesal kenapa beli..haha

    ReplyDelete
  8. Oh what a nice post! I love everything :)


    Please check out my latest post, too? I'd love to hear something from you! :)
    www.cielofernando.com
    FACEBOOK | INSTAGRAM

    ReplyDelete
  9. wah pasti mahal-mahal palagi gucinya itu buat pingsan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. marble, mas... lebih baik beli emas ada nilainya hehehe

      Delete
  10. Barang Kerajinan disini elok elok sekali yah, saya suke. Betul, betul, betul.... :)

    ReplyDelete
  11. Marble Sculpture Gallery-nya unik sekali. Keren dong Kak... Mau beli souvenir, mahal-mahal ya... Jadi harus siap budget lebih nih kalau harus berbelanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sangat mahal. harganya boleh beli emas😆

      Delete
  12. Pasti mahal itu batunya
    Tapi sangat mempesona
    Andai dirumah punya

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, mbak. harganya sama harga tiket flight hehehehe

      Delete
  13. Godaan beli nih. Tapi pas dibawa pulang, gak tahu mau ditaruh kemana :D

    Oiya, selamat hari raya idul adha juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu mas. buat rumah bertambah sesak dan sempit hehehe

      Delete
  14. Kalau boleh usul, itu watermarknya lebih baik dibuat transparan agar tidak menutupi fotonya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas usulnya. saya memang sengaja mau menutupi foto dengan watermark..

      Delete
  15. Rare tu beg buat dari Mar ke..

    ReplyDelete
  16. Btw, harganya kisaran berapa Kak Anies untuk souvenirnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling murah saya jumpa RM10 tapi rasanya bukal marble original sebab ringan

      Delete
  17. Salam AidilAdha Anies..

    Cantiknya marble-marble tu.. Yang beg tu, sha pun berkenan.. hahaha..
    Terus ternyanyi lagu bola-bola api.. kah.. kah.. kah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah agak dah mesti ada yg termenyanyi hehehe

      Delete
  18. ini diperbuat dari batu jed banyak ni. ini tak berhati-hati terlanggar pecah, meraung haha

    ReplyDelete
  19. Waahh sepertinya edisi kedua nih dinegri Vietnam yang cukup menarik untuk dinikmati. Dari gallery sampai bermacam2 pernak-pernik lainya yang begitu menarik..

    ReplyDelete
  20. at least sudah dapat picture yang buat mata segar lah :D
    nice photo btw..

    ReplyDelete
  21. memang kalau ada duit semua ppun kita borong kak.. hehehe..
    banyak sculpture tokpekong depa hehe.. yang akak berkenan tu yang mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa laa tu😆berkenan handbag marble... harga sama mcm tix return ke da nang😆😆😆

      Delete
  22. Benda2 macam ni biasanya cheq suka tengok ja, memang tak teringin nak beli. Nice photos semuanya 👍🏻✨

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. kalu org belanja x kn nk tgk je kannnn😆

      Delete
  23. Marble buat beg tu bagi saya unik juga.. tp klu beli salah satu patung tu, nak bawa balik besar juga kos tu, tapi org pandang pun jadi semacam je nanti ada patung tu kat umah hehehee :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. org tgk ats bwh... biar betul rumah rn khir ada patung marble😆😆

      Delete
  24. Kalau beli dan bawak balik.. Mesti beat jugak pasu beso tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laaa... kalu da suka harga, saiz tolak tepi😆😆

      Delete
  25. Rambang Mata ma.tgk semua souvenir tu

    ReplyDelete
  26. Wah, macam2 ada. Biasa la kraf hasil tangan ni mahal mungkin sebab rumit nak buat

    ReplyDelete
  27. seram pulak dikelilingi dgn patung..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆