Bau kepam

12:58 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Masa lepak dengan member hari tu, entah macam mana boleh termasuk 'topik bau kepam'. then dia pun mengadu kat anies tentang perangai office mate dia.

office mate A ni bukanlah jahat orangnya. dia okey je. cuma satu sifat pelik yang buat orang lain tak senang duduk adalah, pakaian dia.

dia bukan pakai seksi atau menjolok mata atau melanggar undang2 syarikat, tapi disebabkan bau kepam yang melekat kat baju dia.

err... nak explain macam mana ya?

macam ni. pernah tak korang rendam baju melebihi 2-3 hari then lepas tu korang sidai. bila dah kering, baju tu ada bau yang tak menyenangkan?

tak pun... korang sidai baju tapi tak kena cahaya matahari. korang tak perasan baju tu masih lembab dan korang terus pakai? then, baju tu akan ada sedikit berbau?

haaa... tak tahulah nak terangkan macam mana tapi tulah yang membuatkan A dengan office mate yang lain pening kepala.

diorang dah tegur secara baik tapi tu lah... dia buat macam tak tahu je. hidung dia tersumbat kot sampai bau pada badan sendiri pun tak sedar?

benda yang sama anies pernah alami yang mana masa tu salah seorang office mate pakai baju 'bau kepam' ni, sampai kena sembur perfume kat air cond nak hilangkan bau kepam. dia yang pakai, memang tak perasan langsung. kena pula duduk dalam air cond. memang pening dibuatnya dari pagi sampai balik. azab oiii!!😡😡😡😡😡

entry ni bukan nak malukan sesiapa. cuma kita kenalah sedar dan alert selalu. sebelum pakai baju tu, hidu sekejap kalau-kalau ada bau yang tak menyenangkan.

kalau kita kerja berseorangan tak jadi masalah. ni, kita kerja ramai2 lebih2 lagi duduk dalam air cond.

time hujan, anies rasa masalah ni banyak berlaku disebabkan baju tak kering. so, alert lah selalu. jangan jadi bahan umpatan orang hanya kerana kita pakai baju bau kepam.

okey...tu je nak membebel hari ni.

maaf kalau anies tak sempat nak BW. selain kerja banyak, kepala ni selalu juga ting tong... cuaca panas lor...

thanks 4 reading... daa...

gambar sekadar hiasan

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

60 Your Words of Lo♥e

  1. Memang betul tue... Kekadang dia selamba rock jer buat tak ada apa apa... Kita plak yang rimad di buat nyer... anyway baju Sekadar hiasan tue kiut miut 😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. bla dia lalu je rs nk menyorok bwh meja

      Delete
  2. Tak tahan lah bau kepam. Boleh pening kepala mual2 jadinya

    ReplyDelete
  3. Adoi.. bab bau nie memang sensitif oi.. Boleh buat sakit kepala.. tapi yang peliknya, tuan badan boleh rileks je.. takkan lah dia tak berbau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul buat buat skt kepala smpi berdenyut2 tu yg x tahan

      Delete
    2. tambah kalau ruang tertup macam tempat Sha kerja nie.. boleh buat rasa nak marah je disebabkan bau kepam dia.. hahahaha

      Delete
    3. tertutup n ber air cond... waduhhhhh

      Delete
  4. hi hi kelakar la entri ni.
    ada betul nyer. bau kepam ni pun aida tak boleh tolerate.
    sering kali jadik if hujan berpanjangan, baju x cantik keringnya.
    aida terus akan bwk ke dobi. cuci balik. keringkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu bdk kecil boleh tolerate lg aida masalah ni dah tua bangka

      Delete
  5. Bau mulut atau napas bau juga boleh mengganggu perkawanan 😀

    ReplyDelete
  6. You need essential oil nebulizer in the office to get rid of Bau Kepam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sehari dua boleh tahan lagi, mbak evi... ini hari2... habis duit beli EO oil semata2 perangai orang lain

      Delete
  7. BAU KURANG ENAK MMG MENGGANGGU TAPI MUNGKIN ADA ASALAHNYA YG KITA TAK TAHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kita tak tahu masalah dia. tp dia boleh bertindak kan once kita beritahu? bkn buat tuli je

      Delete
  8. Biasanya tuan badan tak sedar sebab hidung sendiri dah immune 😁.

    ReplyDelete
  9. wah baju direndam tiga hari bisa cepet lapuk😃
    btw semoga cepet kelar kerja nya😃

    ReplyDelete
  10. stress kalo ade officemate mcm tu..
    haha..
    bau kepam tu bkn bau wangi pon.. sakit hidung.. haha

    ReplyDelete
  11. tk pernh lg terjadi kes bau kepam kt kwn opis ke...kalau bau bdn ada la...tp bole plak die pki ye ..sbb sllunya bau kepam ni dr bj2 yg tk brp kering sepenuhnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah...tak kan sikit pun hidung dia tak terbau...peliklah!

      Delete
  12. Ialah bau kepam ni memang kurang menyenangkan.
    Kadang mereka yang ada bau kepam tu tak sedar dia berbau kepam tapi bila kita dah bagi tahu tapi masih buat-buat tak tahu memang sejenis yang ada masalah mental kot huhuhuhu...

    ReplyDelete
  13. Merendam baju 2-3 hari akan merusak serat/tekstur baju, selain itu aromanya juga tidak sedap, mengganggu orang lain hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. masalahnya yang pakai baju tu hidungnya tidak boleh bau 😡😡

      Delete
  14. rasanya kalau kita yang pakai dan baju kita ada bau yg tak menyenangkan kita mesti perasan. think positive hidung orang tu kene sinus kot..tersumbat hahaha

    ReplyDelete
  15. Semoga orangnya sadar kak, biar esoknya tidak diulangi lagi..

    ReplyDelete
  16. Masalah jugak tu. Mesti rasa tak best sepanjang hari..

    ReplyDelete
  17. Aiik... ada erk... orang perempuan rendam baju berhari-hari... mmm... teman sendiri pun tak pernah buat macam tu... masa kat asrama dulu, biasanya teman rendam baju sejam dua gitu... then terus basuh... basuh sendiri dengan tangan tau... tak guna mesin basuh... Masa zaman bujang dulu pun macam tu juga... So, untuk tips kepam nie... bagi la hadiah kat dia softlan ke... pelembut pakaian yang wangi tu... itu antara tips teguran yang tidak menyingung perasaan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg penah dok asrama mmg dah hadam perangai mcm ni

      Delete
  18. memang x selesa jika ada dok sebelah org yg pakai baju hapak ni.

    ReplyDelete
  19. adakah artikel membawang hehehehe

    ReplyDelete
  20. Ui sakit hidung tu kalau bau kepam duduk kat sebelah. Boleh bayangkan macammana. Suruh kawan bau kepam tu guna sabun Top. Nak jemur dalam rumah okay guna Top ni.

    ReplyDelete
  21. waduh saya nih takada istri dan baju ditumpuk je di ranjang sebab hidup di negeri orang tak ada lemari mungkin sering juga ada yang bau

    ReplyDelete
  22. Suruh dia pakai sabun tops mesti xde bau MCM Ni. Mmaa Kalau ad by mcm Ni mmaa.rela basuh balik bju tu.. x suka la

    ReplyDelete
  23. ha..ha.hha macam mau kiamat tuh hidung. pening kepala pasti dibuat.
    betul, sebelum di pakai, periksa dulu baju apakah bau atau tidak.

    kasian orang yang mencium bau tak sedap. seperti kena azab.
    hehehe

    ReplyDelete
  24. Jadi mual ya kalau ada bau kepam di dekat kita, semoga orangnya sadar dan pakai minyak wangi yg banyak

    ReplyDelete
  25. sejak kerja takdak la lagi jumpa yang cemni dah. zaman kat uni adela.. hahaha seksa gak idong nak menahan. pastu kalo jenis plus size sama macam CT ni.. kadang2 pakai baju peluh2 da tapi dok jugak pakai ulang 2 3 kali. camooon babe !! sendiri kena sedar. tukarla baju tu.

    ReplyDelete
  26. Faham sgt situasi tu.. dulu masa saya form 2 ada member yg mcm tu.. baju bau kepam, tp nak tegur mcm rasa tak smpi hati pulak sbb tau mesti mak dia yg bab basuh2 baju ni.. sabojelah.. kenangan juga tu bab bau kepam ni hehee :)

    ReplyDelete
  27. Bau tu memang tak dapat hilang selagi tak tukar baju lain, buh perfume pun Kita ja rasa dah hilang baunya tapi lagi dahsyat bau tu

    ReplyDelete
  28. kirim HRC Melaka 1.. heheh (nanti bagi duit).. bau kepam ni sebelum pakai boleh bau kot. atau dia seorang yg pemalas

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok nnt sy inform. sah2 jenis pemalas tu. org rajin xmcm tu

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆