Đà Nẵng, Vietnam: Love Bridge + Dragon Bridge

10:00 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

dari Đà Nẵng Museum of Cham Sculptures, kami singgah ke destinasi kedua yakni Love Bridge atau Love Lock Bridge. jarak dari museum ke sini cuma 300 meter je (berkenderaan).

apa yang menarik kat Love Bridge ni? hmm bagi yang tak mabuk cinta, mungkin biasa2 je kot tempat ni. ia bukan jambatan sebenarnya tapi lebih kepada the wharf yang didirikan di pinggir Sungai Han.

pada pagar Love Bridge ni dipenuhi 'love padlock', sama macam korang jumpa kat Namsan, South Korea, kat Asiatique, Bangkok atau mana2 tempat seluruh dunia.

macam mana nak dapatkan love padlock ni? jangan risau, kat sini ada kedai souvenir. sorry, harganya anies tak tahu.

kat sini juga ada statue berbentuk ikan macam Merlion kat Singapore. dan di sini juga menjadi lokasi menarik untuk bergambar berlatar belakangkan Dragon Bridge yang menjadi salah satu mercu tanda Da Nang.

so, kalau dah sampai Da Nang, wajiblah ambil gambar Dragon Bridge ni. tapi lagi lawa kalau bergambar pada waktu malam sebab Dragon Bridge ni dihiasi pelbagai lampu.

sayangnya, masa kami sampai ke sini pada malam kedua, kami sempat tengok Dragon Bridge bercahaya cuma beberapa saat je. lepas tu terus gelap sampai ke sudah. so, memang tak ada langsung gambar Dragon Bridge pada waktu malam.

En. Rasyid cakap, kalau datang weekends, apa pertunjukan bunga api kat Dragon Bridge ni. tapi since kami datang weekdays, hmm asap bunga api pun tak nampak. hahaha...

oh ya, berdekatan Love Bridge ni ada Happy Yatch Restaurant berbentuk cruise. yang pasti tiada makanan halal dihidangkan di dalamnya. sekadar ambil gambar dari luar jelah...

selesai berposing sakan, kami pun pulang ke hotel untuk makan malam dan solat...

dan sebahagian gambar yang sempat anies snap khas untuk tatapan korang...

enjoy!

antara mercu tanda Da Nang - Dragon Bridge... 

halaman Love Bridge... nampak tak lampu bentuk 💗💗 tu? maknanya betullah, korang tengah dilamun cinta bila dah sampai sini hahaha...

'Merlion' Da Nang. sebenarnya nama dia bukan Merlion. anies saja je beri nama Merlion sebab kat mulut ikan tu juga boleh keluar air pancut...

view Sungai Han dari Love Bridge... dah remang2 senja masa ni...

satu2nya kedai souvenir yang ada kat Love Bridge... tak pasti, harga yang ditawarkan murah or sebaliknya...

jom kita jalan sampai ke hujung... walaupun hampir senja, orang masih ramai kat sini...

kalau nampak yang bertudung tu, of coz laa dia salah seorang ahli rombongan kami hehehe... ni view dari entrance Love Bridge...

see? banyak kan love padlock? yang kat belakang tulah (cruiseHappy Yatch Restaurant... tak bergerak pun...

rugi kalau dah sampai Da Nang tapi tak bergambar berlatar belakangkan Dragon Bridge ni... ni pun kena beratur nak cop spot bergambar kat sini hahaha... sambil dalam hati cakap terima kasih kat pak cik anies yang pandai snap gambar... hehehe

tuan tuan dan puan puan sekelian. kita perkenalkan.... 'Rozita Cik Two'! 😂😂😂😂😂😂 #feelingfeelingretis

okey tu je perkongsian hari ni... maaflah ya, anies belum sempat nak BW...

thanks 4 reading...daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

76 Your Words of Lo♥e

  1. seperti mirip ikon singapore cuma naga ya
    Sebrang pantai nya enak kliatan kota

    ReplyDelete
  2. Kalulah naga tu boleh hidup kan..hahaha

    ReplyDelete
  3. Finally, perkongsian di Vietnam yay.
    Saya sangat sukalah dua photo paling bawah tu, Super cool!

    Itu golden dragonnya sangat panjang, dan padlock berat sangat sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mbak... memang panjang sebab ikut saiz panjang jambatan ;-)

      Delete
  4. Keren ya mba pemandangannya. Jadi pengen ke sana :D.

    ReplyDelete
  5. Vietnam negara yang selalu saya tonton dalam movie perang..

    pada masa itu masih budak-budak lagi ..belum kenal apa itu cinta pada wanita hehehe

    bagaimana tahniah kerana berjaya sudah sampai ke Vietnam

    ReplyDelete
  6. Seronoknya melancong....tu ggu anak besar besar nnt nak melancong gak lah....

    ReplyDelete
  7. wow..takut nak lalu jambatan tu..ada naga..hihi

    ReplyDelete
  8. wow..takut nak lalu jambatan tu..ada naga..hihi

    ReplyDelete
  9. Yang unik yang ada gambar kapal Cruise. Tempat yang asik buat party kayanya nih..😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini mesti mas ada nonton movie Crazy Rich Asian, kan? hehehe

      Delete
  10. teringin weh nak ke Vietnam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn tggu pencen ckgu kalau nk pegi hehehe

      Delete
  11. Unik bridgenya yah, seolah ada naga yang panjang sedang menyeberangi sungainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul. naga menyeberangi sungai untuk menuju ke laut

      Delete
    2. Kira-kira apa filofosi dari Naga yang menuju laut ini Cik ?

      Delete
    3. ada kisah dongeng nya mas... tapi saya tak tahu... mungkin boleh di Google

      Delete
  12. Waahh best nya kami ddk vietnam 10 thn tak kesampaian lagi ke Danang. Thanks for sharing Anies

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi pastu puas merayau 1 dunia kn dgn berkereta? ;-)

      Delete
  13. Saya belum pernah ke Vietnam love bridge kak tapi kalau dilihat dari cerita seru juga ya kalau kesana bersama istri, macam anak muda berduaan hahaha
    Kalau harga souvenir biasanya mahal-mahal ditempat wisata ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergilah bw isteri. honeymoon kali kedua ke sini hehe...harga souvenir tu memang tak disangkal lg

      Delete
  14. cantiknya bridge ini memang patut disebut love bridge

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang mabuk cinta sukalah tempat ni hahaha

      Delete
  15. Feweet... Posing sakan..
    Sorry Anies. Lama dah Akak tak bw

    ReplyDelete
    Replies
    1. rojita sis hehehe... kami x bleh msk blog sis... awatnya???

      Delete
  16. hot ekk danang ni now.
    indah indah tempat nyer...

    ReplyDelete
  17. Happy yatch restauran tu boleh belayar ke?

    ReplyDelete
  18. Betul lah kalau dah sampai ke satu2 tempat tapi tak bergambar dengan berlatarbelakangkan mercu tandanya memang Tak berbaloi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukti kita dah smpi sana hehehe

      Delete
    2. iye beza pun dengan saya sebab tak berani ambik gambar

      Delete
    3. rugilah kalau tak ambil gambar

      Delete
  19. Pose fotonya boleh juga kak 😂😂
    Unik banget dragon bridge nya ya mbak

    ReplyDelete
  20. nampak amazing laa
    view and lampu bentuk "love" so funny :D

    ReplyDelete
  21. Nice travelling. Unik sekali happy yatch restaurant, tapi disayangkan banyak menu tidak halal.

    ReplyDelete
  22. seronok baca blog ni,tak dapat pergi jalan-jalan,dapat baca pengalaman orang lain pun kira ok lah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. kalau nk ke sini nnt bolehlah rujuk blog xseberapa ni

      Delete
  23. Kak Anies, berlibur ke Vietnam berapa lama sih? Kok jadi berasa menetap di Vietnam nih rencananya. Hehe...

    ReplyDelete
  24. Ingatkan nama je.. Rupanya memang betul ada drgonnya ye.. pandai pakcik anies ambilkan gambar.. cun sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa psl... org dah byk berjalan. dah mahir dah snap gmbr ni hehehe

      Delete
  25. suka betul tengok tiang lampu dia kemain ada love bagai haha

    ReplyDelete
  26. cun2 gambarnya..especially yang ada dragon tu :-)

    ReplyDelete
  27. Wah elok sekali pemandangan disana, tapi saya belum pernah kesana, tak ada Money. :)

    Yang berfoto di gambar pling bawah, seperti artis . :)

    ReplyDelete
  28. kerlasss rojita che 2 hahahaha

    ReplyDelete
  29. Dragon bridge nya keren sekali, bagus buat foto2 disana

    ReplyDelete
  30. Sepertinya kalau lagi festival, bagus nih love bridge-nya..

    ReplyDelete
  31. belum pernah sampai lagi Da nang ni, selalu arrange meeting boss kat situ

    ReplyDelete
  32. oh mercu tandanya dragon bridge...kt vietnam pn ada tmpt padlock mcm kt korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. yap. lani mana2 tmpt dah ada padlock mcm ni

      Delete
  33. Dragon Bridge tu mmg sgt ikonik.. rugilah klu dah smpi kat sini tp terlupa pulak nak gambar dgn jambatan mcm tu hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg rugi esp ms kami dtg waktu mlm. gelap. xde lampu lgsg😒

      Delete
  34. Nonton Bola Online Streaming Bola Live Yalla Shoot TV Malam Hari Ini Cara Nonton Bola Online Live Gratis. Nobar Streaming Bola Live Siaran Langsung Sepak Bola Yalla Shoot TV Kualitas HD

    #bola #streaming #live #yalla #shoot #liga #hari #yalla shoot #malam #malam hari #shoot tv #bola live #bola online #streaming bola #online #streaming bola live #yalla shoot tv #live

    www.NOBARTV.top

    www.NOBARTV.top

    www.NOBARTV.top



    Nonton Bola Online Streaming Bola Live Yalla Shoot TV Malam Hari Ini Cara Nonton Bola Online Live Gratis. Nobar Streaming Bola Live Siaran Langsung Sepak Bola Yalla Shoot TV Kualitas HD

    #bola #streaming #live #yalla #shoot #liga #hari #yalla shoot #malam #malam hari #shoot tv #bola live #bola online #streaming bola #online #streaming bola live #yalla shoot tv #live

    www.Lihatbola.live
    www.Lihatbola.live
    www.Lihatbola.live



    Nonton Film Streaming Movie Layarkaca21 Lk21 Dunia21 Bioskop Cinema 21 Box Office Subtitle Indonesia Gratis Online Download - Layarkaca21 Box Office Cinema21 Bioskop Terlengkap Terbaru

    www.Layarkaca21indo.com
    www.Layarkaca21indo.com
    www.Layarkaca21indo.com



    Nonton Film Streaming Movie INDOXXI Layarkaca21 Lk21 Dunia21 Bioskop Cinema 21 Box Office Subtitle Indonesia dan English Gratis Online Download - INDOXXI Box Office Cinema21 Bioskop Terlengkap Terbaru.

    Bioskopkeren, Nonton Movie 21, Dunia21, Lk21, Jurangan21, Nonton Film21, Indoxxi, Nonton streaming, Nonton Drakor

    www.Bioskopgaul.com
    www.Bioskopgaul.com
    www.Bioskopgaul.com

    ReplyDelete
  35. Wah, banyak lokasi menarik untuk bergambar kenangan yer. Cantik gambar berlatar Dragon Bridge dan Happy Yacht Restaurant tu

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆