Siem Reap, Cambodia: South Gate + Bayon

12:07 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

dari Baksei Cham Krong (BCK), kami melewati sebuah pintu gerbang yang dipanggil South Gate. dari pembacaan anies, South Gate ni merupakan salah satu pintu gerbang sebelum memasuki kawasan yang dipanggil Angkor Thom. kalau tak silap, ada 4 buah pintu gerbang dengan nama yang berbeza.

jarak South Gate dengan Baksei Cham Krong tak laa jauh mana. lebih kurang 150 meter kot. dan kebanyakan pelancong hanya sekadar mengambil gambar bila melewati pintu gerbang ini. tiada apa2 yang istimewa atau luar biasa pada pintu gerbang ini.

usai ambil gambar, Salim terus bawa kami ke salah satu monumen terkenal selain Angkor Wat, iaitu Bayon.

Bayon ni terkenal sebab ada banyak menara dan setiap menara tu, ada muka patung Buddha. menurut sejarah, Bayon ni adalah official temple sewaktu zaman kegemilangan Angkor Wat. jadi tak hairanlah kalau ukiran, seni bina Bayon ini ada banyakkkk patung Buddha.

bila dah sampai sini, kami dapati ramaiiii sangat pelancong. tambah pula kawasan Bayon ni agak besar. jadinya, kat sini kami lebih banyak ambil gambar / selfie / posing bak model berbanding 'usaha nak kaji sejarah'. macam2 posing, macam2 gaya. Salim pulak melayan je kerenah kitorang yang separuh tak betul tu hahahaha...

tu je laa kot mukadimahnya. nak hurai panjang lebar, korang masuk laa kelas sejarah. tak pun, google je. belambak info pasal South Gate dan Bayon ni...

well, macam biasa... mesti ada gambar kan? kan? kali ni banyakkkkkkk gambar sampai boleh buat korang muntah hijau...

ramai pelancong masa ni sebab berhenti nak amik gambar...

anies pun tak tau... apa motif snap gambar ni...

oh ya... lupa beritahu. kalau korang nak bergambar kat patung2 ni, korang tak dibenarkan pegang, tak dibenarkan sentuh. siap ada penjaga tau kat situ. kitorang pun kena tegur. ye laa mana laa kitorang tau tak boleh pegang patung2 ni...

ni deretan patung2 sebelah kanan South Gate...

sementara tak ada kereta lalu, cepat2 suruh Salim snap kan gambar ni... kalau ikutkan hati, nak je baring ke, guling2 ke, kuak lentang ke.. atas jalan tu hahaha...

ni la gajah yang anies maksudkan pada previous entry... boleh skodeng kat SINI pasal gajah ni...

South Gate - sebelum melepasinya... ni gambar snap dari atas tuk tuk... tu yang senget benget...

South Gate - sebaik melepasinya...

lebih kurang 5 - 10 minit naik tuk tuk, kami pun sampai di Bayon... dari jauh nampak macam orang tak ramai, kan? tapi bila dah masuk... perghh...

walaupun besar dan luas, namun Bayon ni tak boleh 'celen' Angkor Wat baik dari segi keluasan mahupun saiznya...

our 'amazing race' start from here! hahaha...

sama seperti monumen2 lain, Bayon juga masih dalam proses pemuliharaan... 

ni macam koridor Bayon... sapa yang suka fotografi mesti excited kalau berada kat sini...

antara ukiran yang terdapat pada dinding2 Bayon...

sama macam BCK, ada tangga curam... tapi tangga ni ditutup sebab kerja2 pemuliharaan...

jalan punya jalan, akhirnya sampai juga di bahagian tengah Bayon... masa ni dah nampak matahari...

sementara tak ada orang, marilah kita buang tabiat seminit dua hahaha...

bila dah sampai kat tengah2 Bayon ni, barulah nampak dengan jelas muka patung Buddha pada menara2...

bahagian dalam / bawah menara... bila tengok ukiran dan batu2 yang membina Bayon ni, ia lebih kurang sama dengan batu2 yang mendirikan Angkor Wat...

pintu2 macam ni memang sangatttt banyak... so bila melangkah tu korang kena hati2 sebab bendulnya kemain tinggi. kalau tersadung memang tak dapek laa nak nolong...

antara bahagian di tengah2 Bayon... kalau korang main nyorok2 (hide and seek)  kat sini, sampai esok kot baru dapat cari hahaha sebabnya banyak pintu, banyak lorong dan banyakkkk bilik gelap...

antara menara yang terdapat di Bayon. seni bina ni tak terdapat pada mana2 monumen atau bangunan lain di Cambodia ni. hanya di Bayon sahaja. terlupa pulak nak tanya Salim, ada berapa muka patung Buddha kat menara ni... sendiri nak kira memang tak laa... ada satu gambar tu, Salim suruh kitorang posing seolah2 macam tengah 'kiss' patung Buddha tu... hahahah... bahaya kalau upload kat sini... hahaha

penat jalan, dok sekejap and posing. pastu ramai laa pulak posing kat sini... hahaha

yang ni pun sama. lepas je kitorang posing ala Che Ta kat sini, yang lain (pelancong) pun mula sibuk panjat tangga and posing kat tempat yang sama hahahaha kannn blogger nina...

us... before we say good bye to the Bayon and left for another monument...


okey... tu je laa perkongsian hari ni... karang letak lagi banyak gambar, muntah pink pulak korang nanti... so, have a nice weekends everyone... thanks 4 reading...

daaaaaaaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

43 Your Words of Lo♥e

  1. patung2 tepi jalan yg diorang tak bagi sentuh tu ada penunggu ke :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau laa ann... mungkin sdg baik pulih kot..

      Delete
  2. Waduh asik sekali itu waktu jalan jalan ya..itu bekas peninggalan jaman apa sepertinya bangunan sudah lama..?

    ReplyDelete
  3. BANYAKNYA PATUG BUDDHA DI BAYON YA SERAM JUGA MANDANG UKIRAN2 LAMA NI SBB BIASA PATUNG2 NI ADA YG MNGHUNINYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pun temple kak..x herean kalu byk patung

      Delete
  4. detail jugak ukiran2 bentuk2 bangunan situ.. banyak sejarah kan tempat ni.. siap ada patung takleh pegang ada penjaga lagi.. huhuhu..

    ReplyDelete
  5. saya tak la muntah..

    ok lagi..

    penulis kah yang memakai baju anggun berwarna kuning..

    caiyok

    ReplyDelete
  6. spoil makcik2 tu nk tiru stail selfie hahaa.. spoil gmbar last patung takda kepala 😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... hahaha nina ckp br sy perasan

      Delete
    2. kt gate tu kena tegur dgn pakcik biru hahaa.. babap bru tau xbg pegang patung tepi jln 😂😂

      Delete
    3. mak cik yg tegur... salim pun diam x ckp apa2 hahaha

      Delete
  7. Seronok mama baca entry jalan2 mcm ni

    ReplyDelete
  8. kalau aku datang Bayon ni mesti nak terus feeling kuch kuch ho ta hai, takpun Mann padahal bukan shoot kat sini. lawa-lawa gambar. terutama yg pose kt tingkap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sini hanya angelina jolie je yg bleh menari2 mcm dlm mann ;-)

      Delete
  9. hai kak anies! wahhhhhh sawadeeekaaaaap :P

    ReplyDelete
  10. bestnyerrr....Combodia ni salah satu tempat yang x pernah terfikir nak masuk dlm list nak dilawati..tak sangka tempatnya menarik jugak... tq for sharing...gmbr byk2 pun xpe..x muntah la..lagi syok baca..hehehe

    ReplyDelete
  11. Terima kasih belanja gambar, Anies. Memang puas tengok :)

    ReplyDelete
  12. masih banyak tinggalan sejarah yang dijaga dgn baik. cantik2 gambar

    ReplyDelete
  13. Bagunan dia cantik n penuh sejarah

    ReplyDelete
  14. menarik, bangunan yang cantik dan bersejarah..

    patung tu berpenunggu ke? :D

    <a href="http://tuahdinda.com/penawar-ekzema-semuajadi-tanpa-steroid/</b></a>

    ReplyDelete
  15. Wah bestnya dapat jalan2 merata macam Anies...

    ReplyDelete
  16. Seronoklah tengok jurnal kembara ni.. jadi rasa teringin nak pergi pula :D

    ReplyDelete
  17. Jauh berjalan sampai kemboja ya sis

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆