Pulut serunding
10:32 am
✿...السلام عليكم✿
Kebetulan hari ni anies ada buat pulut serunding untuk our Friday gathering (office), so share
terus laa resepi kuih ni kat blog. Kot2 nanti dah terlupa, boleh rujuk blog
sendiri. Tak gitu? ;-)
Nak buat kuih ni senang je. Cuma yang leceh part nak
sediakan serunding laa… lenguh woo nak kacau / goreng serunding ni. Paling
kurang setengah jam. Tak boleh tinggal pulak tu. Kejap je nanti dah hangit. Bila
hangit, nak makan pun tak sedap.
kena flash...sebab tu kaler kuih jadi cam ni ;-) untuk 1 kg beras pulut, kalau dibentukkan bulat2 macam ni, boleh dapat 40++.
Bahan2:
(serunding)
Kelapa parut / kelapa muda / kelapa putih
*Serai
*Lengkuas
*Bawang putih
*Bawang merah
*Jintan manis
*Ketumbar
*Udang kering
*Gula
Serbuk lada putih
Garam
*Cili (hidup)
Minyak
:: sukatan bahan bergantung kepada berapa banyak pulut yang disediakan.
:: sukatan bahan bergantung kepada berapa banyak pulut yang disediakan.
(pulut)
Santan
Beras pulut
Garam
Daun pandan
Cara membuat (serunding)
1.
rendam udang kering kira2 15 minit.
2.
blend semua bahan yang bertanda * hingga halus. Kalau
kurang manis, tambahkan gula.
3.
Tumis bahan yang di blend hingga naik bau.
4.
Masukkan garam dan serbuk lada putih.
5.
Masukkan kelapa dan goreng sehingga kelapa
benar2 kering (ringan) – proses ni memakan masa yang agak lama. Jadi pastikan
api sentiasa kecil untuk mengelakkan kelapa menjadi hangit.
masa ni serunding belum kering lagi...
Cara membuat (pulut)
1.
rendam beras pulut kira2 dua jam.
2.
Bersihkan dan tos.
3.
Masukkan ke dalam Loyang dan kukus kira2 lima
minit.
4.
Campurkan pati santan dengan sedikit garam (rasa
lemak – masin)
5.
Masukkan daun pandan dan kukus 3 minit.
6.
Masukkan santan dan kukus kira2 15 minit.
7.
Ketika membuka penutup kukus, renjiskan air ke
atas pulut dan kacau menggunakan sudip kayu.
8.
Kukus seketika sehingga pulut kelihatan
berkilat.
9.
Angkat dan sejukkan seketika.
-ambil minyak masak dan sapukan
ke atas tapak tangan.
-bentukkan pulut mengikut
kesukaan (bulat, leper etc)
-gaulkan pulut dengan serunding.
-siap untuk dihidang
kalau ada yang tak faham, boleh
kemukakan di ruangan komen ya…
p/s BW sebelah petang.
24 Words of Lo♥e
RAJINNYA ANIES BUAT PULUT SERUNDING BULAT2 COMEL YG SELALU TENGOK LEPER BENTUKNYA...
ReplyDeletexpernah try, mcm sedap ^^
ReplyDeleteRajinnya..sy x pernah cuba buat seronding
ReplyDeleteTerus golek-golekan pulut tu dengan serunding ye Anies..
ReplyDeleteSenang kan, terus ngap masuk mulut :)
ye kak... sy letak dlm mangkuk n golek2 je
Deletesedapnya.. pernah mkn sekali masa 2 beli dkt kedai... tapi xde lah serunding dia meriah mcm nih.. hehehe
ReplyDeletejrg nk jumpe pulut serundingyang siap ni.. nyum2
ReplyDeletesedap ni ..my fav
ReplyDeletesedap.....
ReplyDeleterajinnya buat pulut anies...cicah pula serunding sedapnya...
ReplyDeleteselalu buat pulut kaler putih aja...
mavelez..buat sarapan pagi kenyang.
ReplyDeleteSalam singgah sini anies...wahhh...pulut serunding...sedap ni anies..mDiana suka makan tapi hubbyy diana tak suka makan pulut...hihi
ReplyDeleteBoleh nak cuba masak juga ikut resepi ini. Terima kasih akak.
ReplyDeleterajinnya anies memasak.. sedap tu..
ReplyDeletePulut serunding ni paling kerap beli time ramadan... buat buka puasa... mmg terbaik. I love pulut!!.. :)
ReplyDeletePerhhh tere...
ReplyDeleteOpis u mmg slalu bt mkn2 ye? :-)
yap tiap2 hari jumaat
DeleteNi memang feveret saya ni..yang sedihnya saya nak boleh makan udang kering... :(
ReplyDeleteboleh ganti dgn ikan bilis tp wangi tu kurang sikit laa
Deleterajinnya kakak kiteeee ni.. adeh.. PM alamat please.. bebila rasa nak ketuk bleh terjah =D
ReplyDeletepulut serunding lagi lah sedap ... terliur tengok :)
ReplyDeleterajinnya..tak pernah lagi makan pulut serunding.
ReplyDeleteapa la rasanya kan..mcm sedap sbb serunding
ReplyDeletemanis2 pedas2 lemak2 haha
Delete☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆
yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!
☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆