Selamat datang ke Ranah Minang

10:00 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Pertama sekali, nak minta maaf banyak2 sebab lately tak BW ke blog korang. kalau ada pun yang mana sempat je. insya Allah anies akan cuba buat satu persatu. so jangan ambil hati ya kalau anies belum singgah blog korang.

yang kedua, hadiah untuk top commentators sebahagiannya anies dah pos. kepada blogger EVI ERLINDA, anies mohon berikan details ya untuk urusan penghantaran hadiah.

yang ketiga... baru masuk cerita sebenar.🤣🤣🤣


jalan2 ke Ranah Minang ni berlaku pada bulan lepas. anies pergi bersama mama, 2 mak cik dan pak cik. sebenarnya, plan nak ke Padang dan Bukittinggi ni dah lama 'berbunyi' sejak kami ke Brunei tahun lepas. (boleh baca kat SINI.)

Alhamdulillah, plan tu berjaya dan anies, selaku orang yang bertanggungjawab untuk urus semua ni, happy sangat2 bila tengok mereka dapat nikmati percutian singkat ini sepenuhnya walaupun ada kekurangan.

adatlah kan... mana ada trip yang 100% sempurna. yang kelakarnya, belum lagi habis trip ni, diorang dah tanya, "tempat mana lagi yang ada suasana best macam kat Bukittinggi ni kat negara lain?"

ahh... sudah... mana anies nak cari? tak apalah... kita kayuh pelan2. ada rezeki nanti pasti kita akan sampai.

untuk trip kali ni, kami pergi ketika weekdays dengan harapan tak ramai orang kononnya. tapi sangkaan tu meleset bila sampai KLIA 2. flight pun penuh walaupun bukan awal pagi.

kami berlepas jam 11.00 pagi dan sampai Minangkabau Inter. Aiport pada jam 11.00 pagi waktu Padang (lewat sejam dari KL - belum habis makan, pilot dah announce untuk mendarat).

masa tiba di kaunter immigresen, anies dah gelisah. dalam otak, "sempat ke tak ni? sempat ke tak ni?" beberapa kali tengok jam dan berasakan pemeriksaan pegawai kastam tersangatlah lambat pada hal segalanya berjalan macam biasa. tak lamabat pun.

since kami tak ada check in luggage, so segala urusan dipermudahkan. keluar je dari kaunter, terus cari Am, supir a.k.a tour guide kami yang dah sedia menunggu.

Alhamdulillah, Am sabar menanti kami dan anies terus beritahu Am, apa plan awal yang kami nak buat sebaik saja sampai sini.

Am pada mulanya macam tak bersetuju, tapi anies bertegas yang anies nak buat juga. akhirnya dia setuju memandangkan kami masih ada masa lagi.

so, nak tahu apa yang kami buat tu?

tungguuuuuuuuuu.....

anies, mama dan mak cik naik ERL manakala mak cik dan pak cik tunggu kat KLIA 2. 

sehari sebelum bertolak, anies teringatkan duit lama ni. duit ni dapat masa ke Jakarta / Bandung pada 2013 (boleh baca kat SINI). tapi kalau bawa pun bukannya laku, kan? tak apalah... simpan buat kenangan. or kalau old money collector kat IG tu asyik tanya je, kita kasi dia duit ni😆😆😆😆

one of my fav flight meals - Thai Basil Chicken with rice...  masa balik pun order meal yang sama. see? betapa sukanya anies dengan masakan Thai ni hahaha tiba2 rasa tak sabar nak tunggu 'restoran flight meal' pertama yang bakal dibuka di Mid Valley pada Disember nanti...

since seat depan anies kosong, lepas makan terus pindah seat. nak tengok keadaan jerebu dari udara. tapi habuk pun tak nampak 🤣🤣🤣

our supir, Am yang menyambut kedatangan anies sekeluarga... kembang hidung mem besar bila nampak nama dia ditulis sebesar alam tu😆😆😆😆

p/s masih dalam proses membayar hutang2 BW

thanks 4 reading... daaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

84 Your Words of Lo♥e

  1. Waaah... Akhirnya... Selamat datang di Ranah Minang Kak. Gpp Kak, aku juga akhir-akhir ini belum sempet rajin blog walking. :(

    ReplyDelete
  2. wow..ke indonesia plk..bestnya..:)

    ReplyDelete
  3. waah...ke ranah Minang ....aku pun sudah lama ingin ke situ.

    ReplyDelete
  4. jauh berjalan naik pesawat luas pemandanganmu.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kena jerebu maka x luas pemandangan hehehe

      Delete
  5. Wahh menarik pengalaman ni Anies... Maaf baru dpt bw ni hihii.. salam ceria selalu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila benda kena buat sendiri mcm ni la hehehe

      Delete
  6. wah pernah ke indonesia jg sisss...

    ReplyDelete
  7. Thank you for hadiahnya, Anies!
    Kalau Anies yang hantar hadiah, boleh lah saya jemput dengan flag besar "welcome ANIES"

    ReplyDelete
  8. eh eh sampai situ aje entri dia...baru nak tengok suasana best bukit tinggi tu! babap kangg! hahahha...cepat sambung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cerita semua tak syok laa nnt sy xde idea nk tulis blog hehehehe

      Delete
  9. Selamat datang yah ke Indonesia.... :) tidak menyangka Mbak ANies sampai juga di Tanah Minangkabau Indonesia. eee..uang koinnya banyak juga yah...

    eeee...yang jemput Mbak anies siapa yah...? blogger dari Indonesia-kah..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selepas 6 thn sy kembali ke RI hehehe...

      bukan mas. itu memang supir dari bukittinggi

      Delete
  10. Bener itu, uang lama terutama zaman presidennya pak Harto dan Soekarno itu banyak kolektor yang ngincer dan bernilai tinggi. Nice travelling, semoga dilancarkan dan ditunggu ulasan berikutnya seputar wisata di Minang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mas... jadi saya decide untuk simpan sahaja. guna uang baru RI

      Delete
  11. Wow.. Besonya nama. Best tu kalau ada org sambut.

    ReplyDelete
  12. Interesting post my dear, thank you for sharing :-) 

    ReplyDelete
  13. Wah jadi juga ke Ranah Minang Cik. Saya stay di Bukittingi lo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah! saya duduk di bukittinggi juga ;-)

      Delete
  14. Selamat bercuti di Ranah Minang. Enjoy your trip :)

    ReplyDelete
  15. Tak sabar nak baca entry Anies..
    Jenuhlah nak cari yang suasananya macam bukit tinggi di negara lain ye Anies.. seronok mereka berjalan, sampai tak sabar untuk next plan.. Cayalah Anies..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa fasal... mn sy nak cari😆😆

      Delete
    2. you can do it Anies.. hehehe..
      Chayook.. Chayook..

      Delete
  16. Wih udah ke Bukit Tinggi nih. Semoga berkesan tempatnya kak (^^)

    ReplyDelete
  17. Cikbunga plan nak pi bukit tinggi jugak... Tak tau laa bila nak jejak kaki kat tanah nun jauh tue😔😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi jgn xpegi next month aa buat free seat promo

      Delete
  18. Wah, Anies pergi jalan-jalan ke seberang rupanya...

    ReplyDelete
  19. wah travel lagi. sedap meal dalam flight tu

    ReplyDelete
  20. pernah ke sana pd thn 1993 masa study kat UM. Rindunya nak ke sana lagi...

    ReplyDelete
  21. uangtu masih laku pula saat ini, eh iya saya dah cek di post perihal barang tersebut memang belum sampai kat sini tak tahu di mana ia singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya kena call pihak yang bertanggungjawab

      Delete
  22. Mau mampir ke jakarta kagak nih?
    Saya lagi ada di Jakarta nih, wah masih menyimpan duit RI ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sudah mampir ke jakarta mas 6 tahun lepas... kalau ada rezeki saya kembali ke sana and saya akan contact mas ya ;-)

      Delete
  23. waahhhh...anies pergi ke ranah minang nihhh..ikutttttt

    ReplyDelete
  24. salam hari sabtu. singgah sini ye. jemput singgah dan komen di blog ibu lala pula.

    ReplyDelete
  25. Saya yg orang Indonesia malah belum pernah ke Sumatra Barat hehehe

    ReplyDelete
  26. Wow kak Anies dah sampai ke Sumatera Barat....

    ReplyDelete
  27. wahhhhhh ke seberang ya ehehe

    ReplyDelete
  28. Jalan jalan juga ke Lampung 😀😁😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah ada rezeki saya mampir ke Lampung

      Delete
  29. tak blogwalking pun tak kisah..cuma bila tidak bertandang ke blog ada somethimng missing there..

    BTW...alway happy dan enjoy the life

    ReplyDelete
  30. CT tak pernah pegi Indonesia n kalau ada rezeki kesana meamng Padang n Bukit Tinggi adalah antara tempat yang tingin nak pegi. tataula knapa tapi selalu tngk gambar orang lawa2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti pergilah. perjalanan pun sejam je naik flight

      Delete
  31. wahhh tak sabar nak baca next entry!

    ReplyDelete
  32. Ok mama dh tau souvenir Bukit Tinggi masa trip ni la ye.. tq Anies gift dah dpt

    ReplyDelete
  33. Ranah Minang? First time saya dengar nama ni. Ya Allah losernya rasa hahaha
    Tak sabar nak tunggu next story.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, orang sana panggil Padang/ bukittinggi Ranah Minang

      Delete
  34. Ranah Minang tak pernah sampai pun walaupun Mrs. A ni keturunan minang kabau hahahaa...
    Time arwah nenek dengan mak dan mak-mak sedara Mrs. A pergi tak dapat ikut pulok! tengok gambar jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya memang kena pegi tu nenek moyang mesti ramai kat sn kn😊

      Delete
  35. wah ada darah minang juga, pulang kampuang ini mah yo..

    ReplyDelete
  36. rasanya anies dah lebih banyakmengunjungi tempat di Indonesia di banding saya ke sumatera belum sekalipun ada kesempatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru 3 tmpt, mas... insya allah nak pegi sulawesi pula😊

      Delete
  37. Kampung abah kat sini. Tapi sampai sekarang tak pernah sampai lagi 😂

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆