Menghadiri PeTA 2019 @ ASWARA

10:22 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Pertama sekali, anies nak ucapkan terima kasih kat cikgu dan keluarga atas jemputan menghadiri Penilaian Tahun Akhir (PeTA) 2019 anak bongsunya; Izzati yang merupakan pelajar Ijazah Sarjana Muda Tari Dengan Kepujian (Persembahan), di ASWARA.

memang teruja sangat2 sebab ni first time tengok student buat tugasan mereka. kalau buat Viva ke, presentation ke, tu memang dah pernah tengok. tapi kali ni melibatkan pelajar seni tari dan sudah tentu tugasan akhir mereka akan melibatkan persembahan tarian!

PeTA berlangusng di Panggung Eksperimen ASWARA pada Sabtu lepas. usai solat Maghrib, anies terus pecut ke ASWARA sambil berharap jalan tak jammed.

setiba di ASWARA, terus cari kaunter untuk collect tiket. cikgu dah siap2 tinggalkan tiket sebelum dia dan keluarga masuk ke dewan.

bila masuk dewan, tempat duduk penonton dah ramai. jadi terus anies bersalaman dengan ahli keluarga cikgu yang hadir. pada mulanya anies ingatkan cuma cikgu dengan isteri dia je yang datang. rupanya satu family termasuk cucu-cucu dan menantu pun ada sekali. nasib baiklah anies dah biasa dengan diorang.

 PeTA berlangsung jam 8.45 pm. Izzati adalah student pertama yang buat persembahan. pada hari tersebut, hanya 2 student sahaja yang akan dinilai. yang lain2 akan dibuat ikut giliran sampailah tamat semester. dan insya allah mereka akan convo pada bulan Oktober nanti.

Izzati dan rakan sekelasnya, Dayang akan buat 3 persembahan. persembahan solo, duet dan berkumpulan. setiap tarian dan persembahan perlu ada ciri-ciri dan mesej tertentu selain choreograph yang dibimbing pensyarah masing-masing.

menurut cikgu, untuk menjayakan PeTA ni, student juga harus berbuat tugasan luar selain daripada tarian seperti mempromosikan persembahan PeTA mereka, cari sponsor, buat poster dan lain2. semua ini akan dinilai dan diberi markah selain menduduki final exam.

pada malam tersebut, persembahan solo Izzati berjudul Luahan yang bertemakan suara tubuh membuka hati. konsepnya adalah, luahan hati seseorang yang bergelumang dalam pelbagai perasaan. manakala untuk persembahan duet pula bertajuk Beg. Izzati memilih tema keserabutan seorang wanita dalam membuat persediaan awal dan tarian mereka berkonsepkan horror vacui. dan terakhir, persembahan berkumpulan pula bertajuk Stalemate dan menggunakan tema tari piring sementara konsepnya adalah permainan catur.

ternyata Izzati benar-benar menyampaikan segala yang dipelajarinya menerusi gerak tarinya yang mantap dan mempersona. begitu juga dengan rakannya, Dayang. kedua-dua mereka bagi anies telah berjaya melaksanakan tugasan akhir dengan baik sekali dan cemerlang.

untuk Izzati dan Dayang, selamat maju jaya dan tahniah kerana selamat menyempurnakan pengajian di ASWARA.

gambar tak banyak. video pun anies record yang mana sempat je sebab ralit tengok persembahan diorang.

tiket khas yang memaparkan poster PeTA 2019 milik Izzati...

pertama kali sampai sini. teruja walaupun hampir tersalah masuk dewan😆😆

permulaan persembahan duet Izzati...

persembahan berkumpulan Izzati..

Dayang dalam persembahan solonya...

Izzati dan Dayang bersama co dancers mereka memberi penghargaan kepada para penonton.

info PeTA Izzati yang dipamerkan di luar panggung...

video pendek persembahan duet Izzati...

video pendek persembahan berkumpulan Izzati...

okey tu je yang anies nak kongsikan hari ni...
thnaks 4 reading
daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

50 Your Words of Lo♥e

  1. tak pernah terlibat dengan aktiviti seni persembahan macam ni..apa perasaan mereka atas pentas agaknya ya ye?

    ReplyDelete
  2. Nonton videonya, jadi penasaran nih semua adegannya..

    ReplyDelete
  3. Mama suka tgk tarian tapi xde geng nak pegi..

    http://www.mamapipie.com/2019/07/hadiah-dari-anies-dah-sampai.html?m=1

    Tq anies

    ReplyDelete
  4. Senangnya bisa menonton perhelatan acara tari yang digelar. Megah dan mendebarkan karena latar panggung dan komposisi pemainnya yang rancak.
    Sudah lama saya tidak menonton di teater (bukan bioskop) dan kangen juga.
    Salam kenal, Cik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal, mbak. kalau bukan free show sy mungkin x hadir😆

      Delete
  5. Bagus sekali tariannya. meriah sekali acaranya, bikin betah nontonnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab mereka dancing student jadi tariannya lagi mantap

      Delete
  6. tentang seni yaa... keren kak, seni perann bisa munculkan bibit bibit artis

    ReplyDelete
  7. chantek n ohsem persembahan teater tuuuh., hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn teater wak tp tugasan student final year

      Delete
  8. antara aktiviti sosial yang suka saya hadiri...

    tempat yang sejuk dan ada feel ..dalam dewan tertutup

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bkn aktiviti sosial tp tugasan student final year

      Delete
  9. Oh what a nice post! I love everything :)


    Saw your blog and thought if you would like to follow each other? Follow me and I'll follow back asap. Let me know what you think. I'd love to hear something from you! :)
    www.cielofernando.com
    FACEBOOK | INSTAGRAM

    ReplyDelete
  10. Seronok tengok blog awak. Kemas dan menarik tak seperti blog saya. Sebenarnya saya blogger baru. Tak sampai sebulan pun lagi belajar blogging. Apa pun saya dah follow blog awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. rajin2 BW kutip ilmu blogging

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah dapat dikategorikan seni kontemporer nih, ada efek pencahayaan yang menarik

      Delete
  12. Menariknya.. Luahan eksperasi melalaui tarian.. Semoga mereka berdua akn terus sukses..

    ReplyDelete
  13. pentas nya bagus videonya nggak diupload diyoutube

    ReplyDelete
    Replies
    1. short video, mas... sekadar utk tontonan biasa

      Delete
  14. Kakak... acaranya seru banget, cocok dong buat refreshing dan menambah pengalaman. Hehe... Keren.
    Happy banget pasti ya Kak?

    ReplyDelete
  15. Tariannya mantap sekali ya. ayo buat channel youtube. nanti videonya diunggah disana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. short video shj mas... untuk tontonan biasa

      Delete
  16. Bestnya akak dapat pergi tgk org menari

    ReplyDelete
  17. Kalau durasi videonya lebih panjang, lebih seru kak...
    Mirip drama kolosal atau hanya menampilkan seni tari saja ya?

    ReplyDelete
  18. Wah! kena buat persembahan sebenar ya untuk penilaian tu
    susah jugak nak jadi artis keluaran ASwara ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa bkn takat menari je keje lain pn kn buat jg

      Delete
  19. honestly saya phobia dengan gelap jadi tak suka nonton bioskop dan pertunjukan macam nih beda bila show di tempat terbuka outdoor saya suka nonton

    ReplyDelete
  20. tak pernah lagi sempat nak tengok teater macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bkn teater tp tugasan student final year

      Delete
  21. Pernah juga ke sini tapi menonton teater.. tak pernah lagi tengok tarian. Tp mmg seronok tengok para pelajar yg perform... satu masa nanti merekalah yg bakal jadi profesional2 dlm memakmurkan seni budaya tanah air. Menarik!

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆