Test mata dan otak @ Museum of Illusions, Bukit Bintang KL

12:04 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Pertama sekali nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada blogger Khir Khalid atas pemberian 2 tiket masuk ke muzium ni. anies dapat tiket ni sebab ada komen kat entry en. khir... kalau tak silap laa... apa2 pun tiket ni dah selamat di redeem pada Sabtu 2 minggu lepas...

tak lupa juga terima kasih kat blogger SalbiahM sebab sudi teman. saja je ajak dia dating sebab dari hari Spain terhumban dari WC 2018, dia makan tak lena, tidur tak basah, mandi tak kenyang... jadi sebelum dia ambil keputusan untuk belasah Sergio Ramos, baik laa anies ajak dia relaks2... tenang2 fikiran hahaahhahahaha

okey, berbalik kepada tajuk... muzium ni tak sama macam muzium yang korang selalu pergi tu... macam Muzium Negara ke, Muzium Kapal Selam ke... no no 100% tak sama sebab muzium ni terletak dalam bangunan hotel. acaner tu?

lokasinya dalam bangunan Star Hill (selepas renovation) kalau naik MRT, turun kat stesen Bukit Bintang. ikut exit ke Pavilion. keluar je, korang akan nampak signage muzium ni. senang, kan?

hmmm apa lagi ya nak anies cerita? korang layan gambarlah sambil baca caption, okey!

tiket + main entrace... muzium ni terletak dalam Ansa Hotel, Bukit Bintang...

entrance

visiting hours + entrance fee... don't forget to bring along your ID card...

lets explore!

cantik kan dapat snap gambar macam ni tanpa sebarang filter 360? macam mana nak buat ni, anies? haaa datang je lah ke muzium ni! sesuai sangat buat gambar DP... mesti ramai jeles😆😆😆


yang ni memang menarik. kalau pergi ke satu sudut, korang akan nampak sebuah kotak. then beredar ke satu sudut, korang dapati kotak ni berubah jadi segitiga! kalau bawa anak2 rasanya dampai ke sudah dia akan tanya macam mana kotak ni boleh berubah😆😆😆

ada macam2 aktiviti untuk test otak dan mata kat tingkat bawah muzium...

apa yang korang nampak? tapi kan... bila korang tengok dekat2 korang akan dapati gambar ni...............

jom kita ke tingkat atas...

tengok dari dekat memang tak nampak apa2... tengok jauh sikit... laaa orang tua ni ke?

what do you see? 

macam mana boleh jadi banyak warna ni?? hah... kenalah datang sini!

dari tepi gambar ni macam timbul. bila tengok depan2, dah berubah wajah. jadi orang lain...

anies panggil ni terowong pening. korang kena melintas janbatan tu sambil dinding sekeliling berputar! jangan berhenti! kalau tak korang lagi bertambah pening.

dalam infinity room. ada banyak cermin dan lampu2 seolah2 korang berada di angkasa lepas...

setiap aktiviti atau bahan pameran disertakan dengan info dan instruction. so, korang tak payahlah nak perah otak macam mana ni berlaku macam mana tu terjadi... ;-)

setiap bahan pameran membuatkan pengunjung tertanya2...adakah semua ni kebetulan atau silap mata?

antara aktiviti merangsang minda... boleh duduk berjam2 kat situ untuk selesaikan kiub2 ni...

kami turun semula ke tingkat bawah...

front counter dan kiosk mini yang menjual pelbagai souvenir. anies sempat sambar FM je...sebagai kenangan...

okey tu je laa cerita kami... so, kalau korang dah sampai Bukit Bintang kelak, jangan lupa singgah sini tau! bawa anak2 sekali supaya mereka dapat timba ilmu dalam suasana yang berbeza.

thanks 4 reading... daaa

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

36 Your Words of Lo♥e

  1. anies..bla nak banjer cik nor dtg sini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah byk kali sy ajak tp tu laa cik nor dtg KL asik nk jumpa buah hati je... mkn hati titeww tawwww

      Delete
  2. Menarik ni..boleh bawak anak dara SA..dia suka part2 ni la...benda yang menguji minda

    ReplyDelete
  3. nak pergiiiiiiii nak pergi nak pergiiiiii. bestnyaaaaa dah macam pusat sains negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi aisyah jgn x pegi... dpt ilmu skali ;-)

      Delete
  4. Waaah, ngajak anak-anak ke sini tentu senang sekali...

    ReplyDelete
  5. terbaek.. cantik tempat ni :)

    ReplyDelete
  6. Wuuuu, pergi dengan kak Sal rupanya.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.. sampai juga akhirnya hihii. Vortex tunnel tu buat saya pening.. semoga terhibur Anies n Sal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa... ia mengingatkan sy planetarium negara

      Delete
  8. Hari tu ada pergi starhill, kenapa tak perasannnn.. haih.. Nanti kena usha balik ni..

    ReplyDelete
  9. Saya pengen cobain foto dibawah terowongan pening , foto disana pasti menghasilkan jepretan yang fotogenik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayuh mas, datang ke KL bisa coba terowongan pening ;-)

      Delete
  10. masuk museum macamni baru boleh tahu otak kita dah berkarat belum..hehe

    ReplyDelete
  11. Bestnya! Nanti nak pergilah 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegiiii ajak anak2 murid skali... rombongan cik farrah ke star hill ;-)

      Delete
  12. Nilai seninya sungguh unik dan indah sekali. Kapan saya bisa kesana ya?
    Banyak warna lebih menarik bagi saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila2 masa saja mas. datanglah ke KL. kami sedia membantu kalau mahu berjalan2 di sini

      Delete
  13. blm pernahlah ane kesana, sepertinya seruuu...



    hotel di puncak bogor

    ReplyDelete
  14. Wah bestnya kalau dapat pergi museum ni, mesti jenuh bergambar...

    ReplyDelete
  15. Mabuk dalam warna bila masuk sini, hehe.

    ReplyDelete
  16. Adoi.. Menarik betul muziumnya.. Memang mencabar minda..

    ReplyDelete
  17. dah lama tak g area sana. menarik gak aktiviti mcm ni waktu wiken. naik MRT terus dah sampai.

    ReplyDelete
  18. ohhhh kt sini rupanya... hahaha. bila tanya suruh baca blog

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆