Phnom Penh, Cambodia: shopaholic abroad - Central Market

2:15 pm

✿...السلام عليكم✿

Haaa... jangan ingat kat KL je ada CM ya... kat PP pun ada juga taww...

tapi CM kat PP ni, of coz lainnn sangat... jauhh bezanya dengan CM kat tengah2 bandar KL tu.

well, aktiviti mengopakkan purse ni berlaku sebelum kami balik Malaysia. kami sebenarnya tak plan pun nak ke sini. kami just tengok peta dan terjah. jarak CM ni dari hotel lebih kurang 700m kot. memang jauh. kalau guna khidmat tuk tuk, diorang minta USD5! bukan return ya! so, daripada jumlah tu baik laa kami jalan kaki je... hahaha... nampak tak unsur2 catuan air di situ...😄😄😄

sepanjang jalan menuju ke CM, banyak benda kami perhatikan. dapat laa tengok gelagat orang tempatan, budak sekolah, pekerja pejabat, peniaga dan macam2 lagi.

hmmm... nak cerita apa lagi yek? err... cerita dengan gambar laa... senang sikit!

nama jalan - menuju ke CM

dari jauh dah boleh nampak CM

kemain lenggang kangkung mak datin tu hahaha...

belum pun sampai CM, dah ada orang menjual tepi jalan. cuma 1 je masalah bila nak berurusniaga dengan peniaga2 tepi jalan ni. masalah bahasa! bila one two three pun tak faham, maka angkat sajalah kaki itu...

depan CM... pelbagai jenis gerai... mostly kedai buah dan kedai bunga...

pandang kiri kanan dulu ya sebelum melintas. orang sini bawa kereta boleh tahan laju jugak!

sebaik je kami melewati dataran kecil depan CM ni, kami disambut para penjual kain baju. peniaga yang berketurunan Melayu-Champa sambut kami, "mari kakak, mari! baju murah-murah, t-shirt murah-murah!"

rambang nak pilih. lastly kami decide stop kat 1 kedai je. si akmar ni tak cukup lagi membeli baju masa kat SR. harga? boleh tahan juga laa.... almaklum laa urusniaga dalam USD ko... kalau 3 helai t-shirt USD12 (kalau tak silap), haa.... pandai2 laa convert ke RM...

sebelum masuk ke CM, kami singgah kedai depan pintu masuk. nak beli souvenir

sama macam kat SR, tak jumpa FM2 yang cantik. harga pun lebih kurang je. so kami serbu 1 kedai je dan bila beli banyak2 baru laa dapat murah sikit... 

pintu masuk CM. ada banyak pintu masuk sebenarnya tapi rasanya ni yang utama...

gigih betul nak amik batu asas CM ni


sebaik sahaja melangkah masuk ke dalam CM...wow!

yang nampak putih je kat dalam gambar atas tu adalah disebabkan ni... ada macam2 jenis batu permata, mutiara, intan berlian dan macam2 lagi... tak tau laa ori ke tak ori... kami tengok je... belinya tak...


'menara jam' di tengah2 CM... trademark pasar ni...

kami berjalan ke depan lagi sampai jumpa lorong menjual pakaian2 RTW...

singgah dan membeli kat kedai ni... harga? lebih kurang sama je macam kat kedai depan CM tadi...

then, kami ke bahagian belakang CM. kat sini barulah pasar yang sebenar. ada jual ikan, ayam, daging, sayur dan macam2 barang basah. kat sini memang sibuk. almaklum laa... masa ni waktu masih pagi lagi... macam2 gelagat peniaga dan pembeli yang dapat kami saksikan. sekali tengok tak ubah macam kat Kelantan yang mana para peniaganya terdiri daripada orang perempuan belaka...

sebelum beredar, sempat snap bahagian depan CM...

okey... tu je laa perkongsian kali ni... sebenarnya anies kurang sihat hari ni... bukan hari ni je, since Jumaat lepas lagi. harap2 dapatlah sembuh secepat mungkin... cuti panjang ni minggu depan...


sebelum tu, please take note ya! 👇👇👇👇

insya Allah...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

20 Your Words of Lo♥e

  1. Aktiviti mengopakkan purse ni yang best ni :)

    ReplyDelete
  2. Wah, Anies nak buat GA! Akan ku tunggguuuuuuuu,...

    ReplyDelete
  3. Nampak murah je barang-barangnya... memang kopak purse camni...

    ReplyDelete
  4. wahhhh. bestnyaa... mintak2 ada rezeki nak ke sana

    ReplyDelete
  5. Sabar menunggu GA nya. hehe :D

    ReplyDelete
  6. Fuhhh meriah tempat ni.. lebih puas shopping kat sini dari shopping complex ni haha.. tak pe sesekali perabis duit sekali sekala kt tmpt mcm ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gn RM da lama sy memborong kt sini hahaha

      Delete
  7. RTW tu apa ? tshirt RTW ?? hehe.. dalam USD eh ? aiyaaaak hahaha memang banyak jugak telan ailio ni nak membeli pikir banyak kali..

    ReplyDelete
  8. takda rezeki nk mkn buah setar 😑😑😑

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆