Bubur nasi si pemalas

10:25 am

✿...السلام عليكم✿

Bila tekak nak makan sesuatu tapi badan kemain malas nak bergerak. hahaha... tapi sapalah sanggup nak berlapar sehari suntuk kan... maka terpaksalah gigihkan diri untuk bersilat di dapur ituwww...

nak buat bubur ni senang je. bahan pun tak banyak.

bahan2:

beras
isi ayam
kiub pati ikan bilis
halia
lobak merah
telur
garam
ikan bilis

cara memasak:

1. potong isi ayam kecil2. bersihkan.
2. tumbuk halia sampai lumat dan kemudian gaulkan dengan ayam. perapkan seketika.
3. basuh beras dan toskan.
4. didihkan air seketika kemudian masukkan beras.
5. masukkan kiub pati ikan bilis dan sedikit lada sulah.
6. kacau bubur kira2 5 - 10 minit. bila air berkurangan, tambah air. teruskan kacau dan ulang (jika air berkurangan)
7. bila beras sudah kembang, masukkan ayam yang telah diperap dengan halia. (sisa2 halia masukkan sekali)
8. masukkan lobak dan terus kacau bubur dengan api sederhana.
9. gorengkan ikan bilis.
10. telur dipukul bersama garam. lebihkan garam sebagai ganti telur asin. kemudian goreng tanpa minyak untuk dijadikan scramble eggs.
11. bubur dihidangkan dengan ikan bilis goreng dan scramble eggs.

p/s jangan terus makan. tunggu bubur sejuk. karang tak pasal2 melecur lidah tu

nama pun bubur si pemalas... malas nak tunggu sampai beras hancur... sebab perut dah lapar and tazabarrr nak ngap! 😁😁😁 yang penting... sedapppp... macam bubur mekdi tau!

okey... selamat memasak!

stay tuned!!!!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

39 Your Words of Lo♥e

  1. SEDAPNYA BUBUR NASI ANIES..SUKA JUGA BUBUR MOI NI TAPI YG BRSNTAN..NK MKN ISI GULA SIKIT...

    ReplyDelete
  2. dah ada lobak asin, ayam tu memang sedap la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lobak asin xde tp ganti telur lebih garam😆

      Delete
  3. walaupun versi pemalas, die punye sedap lain macam kan? hihi

    ReplyDelete
  4. hahaha ... kadang yang versi malas campak2 tu yang sedap

    ReplyDelete
  5. malas tak malas tp bila time hujan2 ni perut lapar, nmpk sedap pulakkk.

    ReplyDelete
  6. Aduhai, terliur tengok bubur tu. Yang best part makan bubur ni, tinggal suap dan telan je heheheh

    ReplyDelete
  7. Kiranya rajin juga la tu. Hehe...

    ReplyDelete

  8. your info is quite helpful to forever.Keep it up and thanks to the writer.

    https://www.lukhidiamond.com/LOOSE-DIAMONDS

    ReplyDelete
  9. Waahh!! Itu bubur untuk anak2 atauwe orang dewasa soalnya namanya Aneh begitu..😂😂

    ReplyDelete
  10. Waahh!! Itu bubur untuk anak2 atauwe orang dewasa soalnya namanya Aneh begitu..😂😂

    ReplyDelete
  11. Sekali sekala sedap juga dpt makan bubur mcm ni, especially buat makan malam.. best :)

    ReplyDelete
  12. bukan pemalas.. dah nak buat bubur mmg mudah macam tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. aku kalau malas giler2, aku blend dulu nasik tu. lagi pemalas level 999

    ReplyDelete
  14. Emak malan nasi malas pada waktu malam minumnya teh manis dingin.

    ReplyDelete
  15. bubur nasik cemni laaa sedap. kadang makan ngn kicap jeee hahaha..

    ReplyDelete
  16. bubur ni mkn time puasa atau sakit haha

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆