Siem Reap, Cambodia: Wat Thmey

1:35 pm

✿...السلام عليكم✿

Bersambung dari SINI.

Kami ke sini memang tak dirancang. Disebabkan masing2 tak nak keluarkan duit untuk pergi ke tempat yang belum pasti 'best ke tidak', jadi kami cakap dengan Salim, kami nak ke Wat Thmey (WT) atau nama glamer nyer adalah Siem Reap's Killing Fields.

Korang mesti tau kan, masa zaman Pol Pot dulu, entah berapa juta orang dia bunuh dan mangsa2 ditanam beramai2 dalam satu kawasan. Dan salah satunya berada di sini.

Akan tetapi, killing field kat sini tak de laa sebesar killing field di Phnom Penh. Dan niat kami ke sini pun sekadar nak tengok dan ambil gambar je. Tak lebih daripada tu.

Oh, ya... kalau nak tau lebih lanjut pasal tempat ni, korang boleh klik kat SINI.

pintu masuk. kat sini kami jumpa peminta sedekah bersama anaknya berkepala besar. tak pasti sama ada tu anak dia atau sindiket... kesian budak tu...

dataran WT

ada sesapa nak sedekah?

kawasan ni tak de laa besar mana pun... yang berdebu tu, pasti.

deretan kubur... tak tau laa pulak ada berapa banyak kubur kat sini. tak kira pun. kami tengok je...

gambar lama killing field

since it's the killing fields, so wajib laa ada tengkorak macam ni...

loceng gergasi

lokasi loceng gergasi

info pasal the killing fileds



ada wat yang dibuka untuk pengunjung. kami masuk sebab nak tengok apa yang ada kat dalam tu...

suasana dalam wat... sekelilingnya penuh dengan lukisan

sambil tengok lukisan2 tu, kami sempat dok karang cerita sendiri. ada orang tua kat situ tengok je kami. nasib baik laa dia tak faham apa yang kami dok borakkan...


p/s ada yang tanya, tak seram ke anies pergi tempat macam ni? tak seram pun. sebab kita ada DIA. insya Allah, DIA akan sentiasa melindungi.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

16 Your Words of Lo♥e

  1. Gambar lama killing field tu menarik perhatian saya.
    Err,..loceng gergasi itu apa fungsinya di situ ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau laa sis igt nk ketuk jg loceng tu tp cm takut2 hahaha

      Delete
  2. Menarik tempat ni sbb saya suka sejarah2 ganas mcm ni huhu.. mcmmana sengsaranya org2 dulu tu nak mengadap kematian. Pasti bnyk pengajaran dan peringatan dari tmpt2 mcm ni.

    ReplyDelete
  3. Jadi itu tempat angker ya say, betul kita tidak perlu takut selama niat kita baik yakin ada yg menjaga kita, tapi jangan gegabah harus hati-hati dan waspada
    duh itu banyak yg di bunuh ya

    ReplyDelete
  4. menarik juga tempat begini..

    tetapi lebih menarik kalau ada bangunan yang futuristik dan moden.

    lain orang ..

    ya lain seleranya

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pun killing fileds... tp akan dtg x tau laa pulak kalau diorg ubahsuai kn

      Delete
  5. depa bunuh orang macam bunuh ayam jerk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa punya kejam manusia bernama pol pot tu

      Delete
  6. Banyaknya lukisan.. lukisan tu banyak tunjuk bagaimana mereka dibunuh ke? -SALIZA SACHARI-

    ReplyDelete
  7. tempat macam ni kalau pergi bagus untuk kita ambil iktibar. syukur Malaysia masih aman, eh tetibe. tapi kalau yang lemah semangat better jangan masuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini sm mcm msk muzium... cuma tu laa kena hadap 'wat' tu

      Delete
  8. tersebut la kisah di lukisan.. kisah2 pot2 yg kejam. kt pp lg besaq nsib tak msk sebb kena bayar 😀😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. ralit naa kita bercerita tetiba mak cik tua dtg bw colok😆

      Delete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆