Siem Reap, Cambodia: Senteurs d' Angkor Workshop

1:20 pm

✿...السلام عليكم✿

Payah betul mood rajin nak datang laa ni... tak tau laa kenapa... nak kata kerja banyak sangat tak juga... waduhhhh... cepat laa #Fattzura umumkan berita pasal kawen niiii... satu Malaysia dah tazabarrr ni... ehhh tetiba pulak...

okey tak ada kena mengena pun dengan diorang... tunggu je laa 23hb nanti... yek!

sambung balik cerita jalan2 kat Siem Reap ni.

kami ke sini sebenarnya cuma nak habiskan masa je sementara tunggu malam menjelma. tambah pulak, tak de sebarang bayaran dikenakan.

dari tepi jalan dah boleh nampak signboard ni...

boleh nampak ke operation time tu? sila pakai kanta ya kalau tak nampak...

masuk je Senteurs ni, ni laa benda yang mula2 kami nampak... wah, terus teruja sebab teringat memori masa kecik2 dulu... korang tau tak apa bendanya tu?

front view Senteurs...

yang tengah dijemur kat gambar atas tu adalah daun2 pandan mengkuang. daun2 tu laa yang akan dianyam sebelum dijadikan bakul2 kecik ni...

pekerja2 Senteurs... mereka tengah ralit menganyam... masa kecik2 dulu, kat kampung anies, ada projek hasilkan produk kraf daripada pandan mengkuang ni... suasananya mirip macam gambar ni... bila jejak kat sini, memori tu terus menerpa... alahaiiii rindunya suasana masa tu...

bahan2 pewangi...

bahan pewangi sedang dijemur...

ada satu bahagian kat dalam Senteurs ni, 'makmal' penghasilan lilin wangi...

'makmal' mencampurkan bahan2 pewangi... pekerja kat sini mesti harum2 orangnya... kott??

antara bahan pewangi yang telah dihasilkan...


antara tumbuhan 'wangi' yang ditanam di sini....

antara bahan yang akan dicampur dalam minuman... korang boleh tak namakan semua bahan2 ni?

dapat secawan teh halia free... sedap... sejuk pulak tu... dah laa kami masa ni tengah kepanasan...

sempat membeli belah... rasanya ni nina punya barang kot... sorry laa... gambar dalam kedai kami tak boleh snap... so, antara barang yang dijual di sini adalah lilin wangi, sabun mandi, syampu, barangan kraf, pati minyak wangi dan macam2 lagi...

okey... tu je laa kot perkongsian hari ni...

p/s belum sempat BW lagi... sabaq noo...

daaa...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

36 Your Words of Lo♥e

  1. untuk cik nor ada tak lilin wangi tu?hihi

    ReplyDelete
  2. nis lupa kot kena sound kt dlm kedai hahaha.. ada lg tersnap 2 3 keping. tu yg beli jgk pujuk dorang 😅😅😅

    ReplyDelete
  3. wangi betul losyen dlm botol tu

    ReplyDelete
  4. Alahai Fattzura tu nak suruh tunggu-tunggu pulok!! tapi kakak tiri Fatah dah pecah rahsia.

    Memula Mrs. A tengok gambar yang berjurai-jurai tu memang tak boleh agak itu daun mengkuang hehehe... sebab tak pernah tengok.

    Kalau daun mengkuang hidup tau ler... sebab kat kg Mrs. A pun ada time Mrs. A kekecik dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb yg ni pendek2 kalu pnjg2 mesti ramai tau kot sbb yg panjang tu org buat tikar kan

      Delete
  5. Bahan yang dipakai masih alami

    salam kenal dari Indonesia

    ReplyDelete
  6. Sukanyaaa benda2 wangi ni. Tambah2 lilin tu, boleh buat prop amik gambar. Haha

    ReplyDelete
  7. menarik walaupun tak terjamin sangat kebersihannya

    ReplyDelete
  8. Mesti wangi je kerja dalam tu kan..
    syok je pekerja situ hari2 wangi :)

    ReplyDelete
  9. lilin wangi tu best...

    boleh buat candle dinner dengan pakww/makwe..

    soo sweet la

    ReplyDelete
  10. Mesti wangi tempat tu..
    Ada pokok dan bahan pewangi..

    ReplyDelete
  11. Lilin wangi? Ada ya lilin wangi baru tahu aku, mungkin di Indonesia ada ya? Aku belum pernah tahu
    wanginya macam-macam kah?

    ReplyDelete
  12. Memang best laa travel kat negara org

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. tenang je kan tp teh tu mmg sedap laa nina

      Delete
    2. teh tu kalau dpt bungkus haa lega

      Delete
  14. Tempat mcm ni mmg unik.. bahan2 tu yg saya tau serai je, yg lain mmg tak tau haha :D

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆