Taman Diraja a.k.a Montazah @ Iskandariah : Mesir negara beraja?

12:30 pm

✿...السلام عليكم✿

Apabila menyebut tentang Mesir,
mungkin ramai antara kita akan
teringat tentang Tamadun Nil, 
Piramid, Sungai Nil, Firaun, 
Nabi Musa AS, Nabi Yusuf AS,
Ikhwanul Muslimin dan Terusan Suez?
betul tak? sebabnya, perkara2 ni
banyak disebut dalam buku teks 
Sejarah. dan anies juga tak terkecuali.

tapi, sebaik sahaja sampai kat sini
(Montazah), barulah anies tahu
sebenarnya 'cerita tentang Mesir' ni
lebih daripada perkara2 yang disebut
di atas.

menyelongkar sejarah Mesir, beberapa
puluh tahun yang lalu, negara ini pernah 
diperintah oleh seorang raja! it means,
Mesir merupakan negara yang mengamalkan 
sistem beraja (tak pasti sama ada sistem raja 
berperlembagaan atau sistem monarki)
sama seperti negara Iran.

pun begitu, pemerintahan beraja ni
tak kekal lama. Raja Farouk I, yakni
raja terakhir telah digulingkan dalam
satu revolusi rakyat. since that day,
Mesir diperintah oleh seorang presiden 
sehingga ke hari ini.

serba sedikit sejarah tentang pemerintahan
negara Mesir (KLIK DI SINI) dan tentang 
Raja Farouk I (KLIK DI SINI).

dan hari ini, Montazah yang anies lawati
ni hanya 'tinggal kenangan' sahaja.

FYI, Montazah ni merupakan salah
satu 'istana hinggap' Raja Farouk I.
baginda akan datang ke sini terutamanya
pada musim panas untuk menikmati
keindahan Laut Mediterranean.

tapi pada masa sekarang, 'istana hinggap'
ni tak digunakan lagi dan hanya menjadi 
tatapan pelancong sahaja.

beberapa keping gambar di sekitar Montazah...

bahagian hadapan istana - tertanya2 juga, apa sebenarnya yang ada di dalam istana ni... orang ke? alien ke? or...

bahagian belakang istana - mengadap Laut Mediterranean. boleh agak tak, ada berapa bilik di dalam istana ni?

istana - dari bahagian sisi. kalau yu ols banyak duit, yu ols nak beli tak istana hinggap ni? ;-)

sayangnya, istana ni tak boleh 'dijelajah' isi dalamannya. so, tengok dari luar je laa...

tiket masuk. EGD8 = RM4 untuk satu kepala. murah ke, mahal?

kami naik bas comel ni... bas ni kecik sikit daripada bas mini. boleh muat 14 orang sahaja (tak termasuk pemandu)

taman / halaman (hadapan istana). sebelah kiri gambar - time cuti / weekend, orang ramai ambil kesempatan ber'picnic' kat kawasan ni selain buat outdoor photography, shooting filem dan sebagainya...

taman di bahagian belakang istana. bangunan putih tu sebenarnya resort...

anies tak dapat nak mengagak keluasan istana ni. tapi kalau nak berjalan2 dan merayau2 kawasan istana ni, boleh tercabut juga kepala lutut ni... luas sesangat!

Montazah - view dari Jambatan Merah (anies ada share entry Jambatan Merah kat SINI)

p/s sebarang kesilapan fakta, mohon diperbetulkan.

petang ni ada pertandingan dart. mem besar training via You Tube je... kellas tak Jah? ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

25 Your Words of Lo♥e

  1. RM4 tu rasanya cam berbaloi kot.....;-)

    ReplyDelete
  2. wow bestnyer dah sampai sini.. tapi sayang tak leh masuk dalam lagi yerk... mesti menarik ..

    ReplyDelete
  3. Besaq gak istana tu yer... La nie maybe antu jew banyak dalam istana tu...

    ReplyDelete
  4. bayar semata-mata untuk tengok dari luar je ke?erm..ingatkan lepas zaman firaun dah takde raja dah

    ReplyDelete
  5. cantik istana dye.. besar pon besar.. tapi tak boleh masuk plak ek... nak jugak tau ape ade dlm tu..huhu

    ReplyDelete
  6. As'salam anis..luarbiasa nampak kuat Pesona bangunan istana ni..terbaik entruy ya

    ReplyDelete
  7. owh ingatkan sultan firaun macam dalam cerita p.ramlee tu hehehehe

    ReplyDelete
  8. hahaha..betul tu, saya tak pernah tahu Mesir ada sistem beraja..

    istana hinggap dia pun dah besar...macam mana lah rupa istana yg dia duduk hari2..

    ReplyDelete
  9. Anies study ke kat sne? Istana tu mmg cantik, mcm de iras2 dgn bangunan kat melaka.

    ReplyDelete
  10. Ciri2 senibina istana tu ada sentuhan rekabentuk eropah dan india juga rasanyalah.. hanya pendapat dari pandangan mata yg melihat ni.. nampak tegap istana tu...

    ReplyDelete
  11. yg ramai dok dlm tu pekerja je . tuannya rasanya cuma beberapa ketul je ... teringin lak nak tgk mewah camna kat dlm tu ...

    ReplyDelete
  12. ingat juga sungai nil
    byk n3 bergmbr ye... menarik

    ReplyDelete
  13. menarik n3 ni...nanti singgah lagi.

    ReplyDelete
  14. cantiknya binaan istana tu kak anies. alaaa xleh masuk dlm pulak ye kak? ape la yg ade kat dlm die tu kan sbnrnye..

    ReplyDelete
  15. kalau banyak duit nak pergi ke tempat anis pergi ni :) langit biru pasti udara bersih..ada castle ada raja kan..

    ReplyDelete
  16. Tertanya2 jugak apa agaknya dalam istana tu sampai tak dibenarkan jelajah.
    Mumia ke?
    Eeee...

    ReplyDelete
  17. asyik banget nih kak anies jalan jalan terus di mesir, ajak saya donk kakak :D

    ReplyDelete
  18. Kalau bnyk duit..nk buat istana sendiri bekalan akhirat Anies. Biarlah istana hinggap tu jadi tingalan sejarah..hehe

    ReplyDelete
  19. sayangnya tak dapat masuk tengok kat bahagian dalam istani nie kan.. kagum tengok..=D

    ReplyDelete
  20. binaan bangunan y sungguh unik

    ReplyDelete
  21. Cantiknya istana tu tp syg xberpenghuni. Mesti banyak lg brg dlm rumah tu kan

    ReplyDelete
  22. macammane lah agaknya isi dalam istana ni..

    ReplyDelete
  23. wah mesir pun dah sampai.

    hebatnya

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆