'Jambatan merah' @ Iskandariah : bertemu orang tempatan yang peramah

12:00 pm

✿...السلام عليكم✿

Penghujung entry Kincir air Nabi Yusuf AS,
anies ada selitkan 'drama sebabak' tentang
sikap peniaga yang bertindak menghalau 
kami untuk bergambar kat premisnya.

sebenarnya, bukan semua orang Mesir 
yang anies temui sepanjang berada kat
sana bersikap macam peniaga tu.

ada yang peramah, ada yang sombong,
ada yang terlebih peramah dan macam2
lagi. alaa... orang kita pun macam tu 
juga kan? nama pun manusia. kalau
baik je sepanjang masa, tu malaikat
namanya ;-)

tapi kes kat 'jambatan merah' (sebenarnya
anies tak tahu nama jambatan ni. tanya
kak ngah, dia pun tak tahu. so pandai2 kami
laa gelarkan jambatan ni sebagai jambatan
merah) ni lain pulak episodnya.

kebetulan, masa anies berada kat sini,
musim cuti sekolah baru je bermula. jadi
kebanyakan tempat2 pelancongan yang
anies lawati, dipenuhi dengan budak2 sekolah.

nak jadikan cerita, anies masuk toilet and
tunggu turn. agak sesak dalam toilet tu
dengan budak2 sekolah. tiba-tiba...

student: hi...
anies: hi...
student: i... Egypt! (sambil tersengih and kawan2 dia ketawa)
anies: oh, really? (sebenarnya memang dah tahu sebab tengok muka je memang sah2 orang Mesir)
student: err... you?
anies: from Malaysia. you know Malaysia? (saja nak test ilmu geografi dia)

student tu pandang2 kat kawan2 dia yang masih ketawa.

student: oh... welcome to Egypt!
anies: thank you.

nak sembang lagi tapi turn anies dah sampai.
dalam toilet, anies dengar diorang berborak
dengan kak ngah. (of coz dalam Arabic)

keluar toilet, student tu masih ada kat situ.
tak tahu laa apa yang dia tunggu. then
anies just senyum sebelum keluar. masa
nak melangkah keluar tu...

student: see you!
anies: nice to meet you (sambil senyum). assalamualaikum!
student: waalaikumussalam (jawab ramai2)

sebenarnya tak ramai orang Mesir yang
anies temui fasih berbahasa Inggeris
(meskipun Mesir merupakan negara 
bekas tanah jajahan Inggeris) kalau
ada pun, campur2. sekejap Inggeris, 
sekejap Arabic. pendek kata, macam 
ayam dan itik. kalau dia tanya / cakap
sepenuhnya dalam Arabic, anies senyum
je. paling tidak, panggil kak ngah tolong
jawabkan. ;-)

well.. .dah melalut da ni... layan je la
yek apa yang ada ni...

'jambatan merah' ni terletak di kawasan yang diberi nama Montaza. terletak di persisiran laut Mediterranean dan menghubungkan daratan dengan sebuah pulau kecil (anies tak pasti sama ada pulau ni pulau buatan atau semulajadi

ni kira macam pintu masuk laa... don't worry, masuk ke sini tak kena bayar pun kecuali masuk tandas atau nak guna peralatan / aktiviti yang disediakan seperti sailing, scuba diving atau sewa boat. 

bila tengok pic ni, terus teringat jambatan kat Putrajaya tu... alaa... yang  menghadap PICC tu... apa namanya ek?

saujana mata memandang... khabarnya, kalau tiba musim panas, ramai je 'menebeng' kat jambatan ni...

niat di hati nak jalan2 kat pulau kecil ni sampai ke jambatan seberang sana (anak panah) tapi sebab nak kejar masa, so tengok dari jauh je... nampak macam jauh sebenarnya dekat je...

rindunyaaaaa nak tengok laut kat sini... sangat jernih kan?


pemandangan daratan dari pulau kecil... tiada apa2 yang istimewa tentang pulau ni...sekadar untuk bersiar2 or berkelah or just cuci2 mata tu, okey laa...

sebarang pertanyaan tentang Mesir akan anies jawab kelak... so, jangan laa kecik ati ek kalau anies tak respon ;-)

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

29 Your Words of Lo♥e

  1. indahnya pengalaman anies di sana...

    ReplyDelete
  2. cantiknya pemandangan..jernh air nya sampai nampak batu dalam laut tu..

    ReplyDelete
  3. adik anies belajar di mesir?
    serius teringin juga nak melawat ke mesir

    ReplyDelete
  4. Manusia ad mcm2 perangai.. so jgn kecil hati dgn sikap manusia. Memang cantik air laut tu. Nina xsempat nk bw entri anies. Tnggu cuti. Huhu

    ReplyDelete
  5. laut cantik..langit pun biru je!

    ReplyDelete
  6. mne2 pegi ade je org ramah dan tak ramah.. ade yang over ade yg x.. huhu.. kak anies cerita lagi.. bestt bace.. :)

    ReplyDelete
  7. suka berkongsi cerita anies xdpt kesana membaca cerita n melihat pic view menarik ok juga..

    ReplyDelete
  8. Cantik pemandangan kat laut tu....

    ReplyDelete
  9. Terlihat unik ya kak desain dan warna jembatannya :)

    ReplyDelete
  10. indah sekali ya kak bangunan jembatan merah ini, pasti banyak yang berkunjung disana yah ;)

    ReplyDelete
  11. hehe ade je yg ramah jugak ye kak anies.. mklumlah kalo sikit mmg x ramai org nk sebut hehe.. wahhh cantiknye jmbtn merah die.. mcm ala2 binaan castle pon ade jugak :)

    ReplyDelete
  12. Ada perkhidmatan skuba diving juga ye.. pasti seronok tu sbb airnya sgt jernih.. Lama juga saya tak berskuba diving sewa bot. Melihat struktur jambatan tu nampak halus pembuatannya... kemas & cantik.. Thanks sharing ttg 'jambatan merah' ni Anies.. :)

    ReplyDelete
  13. Assalam
    Seronoknya makan angin ke Egypt. Pak Temuk belum pernah ke sana. Cuma nak tanya, ada ke nampak pokok kelapa ditanam di sana, macam di Saudi?

    ReplyDelete
  14. Seronoknya...moga2 suatu hari nanti saya g juga egypt ni..seronoknya...view yg menarik2 tuk di lawati..

    Salam perkenalan dari mommylina jg

    ReplyDelete
  15. Cantik la pemandangan kat sana. Kalau boleh berlayar kat laut yang jernih tu mesti best,..

    ReplyDelete
  16. Cantik la pemandangan kat sana. Kalau boleh berlayar kat laut yang jernih tu mesti best,..

    ReplyDelete
  17. Cantik la pemandangan kat sana. Kalau boleh berlayar kat laut yang jernih tu mesti best,..

    ReplyDelete
  18. Cantik la pemandangan kat sana. Kalau boleh berlayar kat laut yang jernih tu mesti best,..

    ReplyDelete
  19. Cantik la pemandangan kat sana. Kalau boleh berlayar kat laut yang jernih tu mesti best,..

    ReplyDelete
  20. Friendly betul students Egypt tu.
    Owh..betulke orang sana x fasih English?
    Aah..jernih betul laut tu.

    ReplyDelete
  21. jernihnya air laut kat sini..lawa view area ni kan.

    ReplyDelete
  22. jernihnya air lautnya... sedap je mata memandang... anies masih di sana ke? atau ni entry throwback?

    ReplyDelete
  23. ye la anies.. kat mana2 sama je.. ada y ramah..ada y sombong dan ada y over ramah jugak..

    subhanallah.. view mmg cantek sgt

    ReplyDelete
  24. memang cantik sangat laa anies..tapi kan cara depa ketawa tue mcm tak tahu jer negara kita Malaysia kan..hehehe

    ReplyDelete
  25. Allah.. cantiknya pemandangan kat sana... seronok tgk!

    ReplyDelete
  26. Jernih dan tenang je air..

    Sejuk mata memandang

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆