Nota yang tak berapa nak pilu @ Piramid, Kaherah

12:30 pm

✿...السلام عليكم✿

Akhirnya! (sila baca seperti Anita Sarawak)
ya.... akhirnya.... sampai juga ke penghujung
perkongsian JJCM @ Mesir ni. fuuuuhhhh...
tarik nafas panjang2... thumbs up (jari sendiri)
kat mem besar kerana begitu gigih dan
bersemangat 46 untuk menyiapkan
assignment' ni (masa study dulu kenapa 
macam tak gigih je bila kena buat 
assignment? ngeh ngeh ngeh)

sebelum cerita lanjut, just nak 'ghoyak'...
apa sahaja yang anies share kat blog
tentang Mesir ni hanyalah sekadar
info tambahan. tujuannya hanya satu...
mana laa tahu... kelak ada rezeki yu ols
untuk berkunjung ke Mesir nanti,
bolehlah skodeng2 blog ni. kalau
pergi dengan travel agency,
tu lain ceritanya.

okey, back to the title. anies memang
sengaja up cerita kat Piramid ni di
akhir catatan dan di akhir tahun. why?
sebab... ianya berlaku di luar jangkaan!

memang excited bila kak ngah beritahu
yang kami akan pergi tengok Piramid
(pada hari ke-3 di Kaherah) sebab itu
termasuk dalam wishlist anies. (rasanya 
sesiapa yang datang ke Mesir ni of coz 
laa... 1st thing nak tengok Piramid kan?)
namun, kita harus akur... bukan semua
yang dirancang akan menjadi.

bercerita dengan gambar okey tak?

dari kecik sampai laa ni... memang selalu dengar laa pasal Piramid ni kan... even dalam subjek Maths pun, dok pot pet pot pet pasal Piramid. and now, ianya dah berada di depan mata! salah satu daripada 7 keajaiban dunia kini hanya berada lebih kurang 700 meter sahaja!! FYI, bahagian bawah Piramid tu, bentuknya berubah kerana hakisan angin. manakala Sphinx pula berada kat tengah2 (bawah huruf T)

pun begitu, apakan daya... hampa sangat2 bila kak ngah beritahu entrance fee naik 3 kali ganda!! dari EGD15 naik ke EGD60!!! adezzzzz.... kami sempat berkira2 sekejap. nak masuk ke, tak nak masuk?? nak masuk ke, tak nak?

dalam berkira2 nak masuk tu, orang ramai dah mula serbu kaunter tiket. (masa ni baru dalam pukul 8 / 9 pagi) tak cukup dengan tu, peniaga2 kecil dah mula 'mengendeng2' kat kita... minta kita beli barang2 mereka. ya, memang kesian tapi tak boleh nak buat apa2 sebab kami tak convert lagi duit dolar ke duit Mesir (except kak ngah)

masih berkira2 nak masuk ke dalam... tetiba hujan mulai turun... ustaz yang turut mengiringi kami pada hari tu menasihatkan kami agar beredar sebab hujan pertama yang turun kat sini 'tak sesuai' dengan kami. bila tanya kenapa, ustaz senyum je... maka dengan hati yang berat, kami pun beredar...

program saound and light ni cuma berlangsung pada waktu malam je... tapi sebenarnya anies nak snap gambar keldai tu... nampak tak? itu juga salah satu sebab kenapa kami terpaksa beredar dari kawasan Piramid ni... (segan nak cakap sebenarnya - area kat Piramid ni agak kotor dan berbau - bau najis haiwan)

tak dapat masuk tak mengapa laa... senyum kat luar kawasan je laa (pujuk diri sendiri). lagi pun, kata ustaz... pergi ke tempat2 macam ni, hukumnya bukannya wajib (tak pasti, hukumnya HARUS atau MAKRUH - bagi orang Islam). kalau datang buat kali kedua, dah jadi HARAM! hah, HARAM? yap! sebab Piramid ni kan kubur Firaun. dan Firaun memang sudah terkenal sebagai PENDERHAKA kepada Allah SWT. so, kenapa kita mesti melawat kubur seorang penderhaka kepada Penciptanya kan??

bye2 Piramid. ma'as salamah wa ilal liqa' Mesir. insya Allah... panjang umur dan ada rezeki, kami akan datang lagi. bukan datang ke Piramid tapi mungkin ke tempat2 yang lain pulak... 


p/s kak ngah, kita gi Aswan nak tak? 
tak pun Siwa... err... ada sesapa nak ikut? ;-)

air mata, ketawa, senyum, jatuh bangun, suka dan duka sepanjang 2014 adalah sejarah yang mendewasakan. mari harungi lembaran baru dengan semangat yang tinggi. welcome 2015!
TERIMA KASIH KEPADA KAWAN2 YANG SUDI DROP KOMEN2 KAT SEMUA ENTRY JJCM @ MESIR NI. SEMUA PERTANYAAN AKAN ANIES JAWAB KELAK. TERIMA KASIH DAUN KELADI.

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

46 Your Words of Lo♥e

  1. kalau kita datang sekadar tengok je dikira haram x...

    ReplyDelete
  2. tertanya2 pulak tentang hujan tu..kenapa ye??

    ReplyDelete
  3. mujur tak masuk dalam piramit tu

    ReplyDelete
  4. alaaaa sayangnya tak masuk tgk.. huhuhu.. tak pe la dapat tgk dari luar pn kira ok dah tue.. =D btw Selamat Tahun Baru 2015 anies!!!

    ReplyDelete
  5. suka dpt tengok gambar piramid mesir tp lbh puas hati tengok gmbr anies tersenyum manis...

    ReplyDelete
  6. Indahnya piramide, kapan saya dapat ke sana yah? Ajakin dong Cik... hehe

    ReplyDelete
  7. bestnya anies.. kalau dapat masuk lagi best kan? Bila sebut piramit terus tergambar mumia hihihi

    ReplyDelete
  8. ooo.. begitu kisahnya.. tapi dapat tengok dari jarak 700m tu pun dah kira syukur ye dak.. ;)

    ReplyDelete
  9. Salam anies....

    SELAMAT TAHUN BARU 2015...moga berjumpa lagi..

    ReplyDelete
  10. tak pe lah , blu rezeki . x dpt masuk pun dah pernah tgk kat tv kat dalam tu ada apa ... ayat pujuk ni ... heheheee

    ReplyDelete
  11. at least berezeki uk sampai sana.. sejengkal lgi dptlh sentuh batu bata pyramid tu.. ia idakkk..

    ReplyDelete
  12. Bila tengok piramid dalam bulatan jari tu teringat pulak kat coklat yg segi tiga tu.. alah lupa pulak namanya hehee..
    Saya pun turut sayu bila baca entri ni.. kenangan yg sgt berharga & menarik. Mmg best.. bnyk info ttg mesir yg saya dapat. Thanks sharing Anies.. :)

    ReplyDelete
  13. bestnya, wlaupun xdpt masuk..tgk sendri pun dah brsyukur..
    btul jugak kan, piramid kan makan raja firaun kan..semoga kisah firaun itu sndri buat kita insaf :)
    selamt tahun baru!

    ReplyDelete
  14. takpelah, anies, dapat tengok dari jauh pun dah cukup kan.erm, menarik jugak ayat ustaz pasal hujan tu..

    nak ke Mesir lagi? Ikut boleh?

    ReplyDelete
  15. suka tengok blog anies banyak tempat melancong... anies tersenarai dalam top comment di blog ekin.. http://cikash.blogspot.com/2015/01/pengomen-popular-disember-2014-blog-cik.html

    ReplyDelete
  16. huii naik smpai 3 kali ganda ye kak anies? aisehman

    ReplyDelete
  17. Anies,nak address..
    http://drshikinzainal.blogspot.com/2015/01/lovely-readers-dec14.html?m=1

    ReplyDelete
  18. weh enak sangat nampak die, mau jugelah kesana

    ReplyDelete
  19. As'salam..anak etuza juga ada menceritakan hal Piramid tu..ada pay nak bayar. Mereka kat luar ja...Subahanlahha negara mesir kaya dengan keindahan luar biasa pasiran..pun hidup masyarakat sana maju juga kan unik lah tengok

    ReplyDelete
  20. http://madey09.blogspot.com/2015/01/shalawat-nabi-muhammad-saw_2.html klik ya

    ReplyDelete
  21. Nak ikut..
    Tak tahu jatuh haram pula bila melawat kali kedua ke piramid.....terlupa piramid tu tmpt firaun

    ReplyDelete
  22. Alahai... tak masuk yea... sayang dah smpi xdpt masuk... tak pe la... yg penting dah nmpk dpn mata... selamat tahun baru 201, anies...

    ReplyDelete
  23. memang cantik piramid dr jauh tp xsangka pula sampai haram kalau ke sana buat kali ke 2. ermm

    ReplyDelete
  24. Pengalaman yang sangat menarik kan Anies..hope satu hari nanti saya akan sampai ke sana jugak..

    Wish u happy new year and Salam Maulidur Rasul :)
    Moga lebih suksess

    ReplyDelete
  25. Seronok baca. Tapi akak kena recap dari 1st entri balik, baru feel 'travel' kat sini :)

    ReplyDelete
  26. xpela.. janji dah dapat tengok secara live walaupon jauh..hihi

    ReplyDelete
  27. Terima kasih bagi tau anies..acik sebenarnya tak tau boleh jadi haram tu..

    ReplyDelete
  28. Mahalnya nak tengok piramid tu...

    ReplyDelete
  29. xpela anies,,leh tgk dpn mata pon dah ok. rupanya ada fee jgk ye.igtkan masuk free je..

    ReplyDelete
  30. assalamualaikum anies...

    lama aku tak BW...alih2 tgk ko dah sampai mesir sana...best nya...

    takpe lah tak dpt masuk piramid tu janji dapat gak la bergambar walaupun jauh...

    ReplyDelete
  31. layannn baca....
    owh...kubur firaun ke pyramid tuhh..br tau...
    yg gambar patung tu( yg dekat area bentuk segitiga tu) memang ada ke kat pyramid tu??

    ReplyDelete
  32. Ooo.. ikutkan free.. kena bayar gak ye.. ala xpe.. xpenting juga piramid ni kan

    ReplyDelete
  33. entah bila la ana nak dpt peluang jejak kaki ke sana

    ReplyDelete
  34. Oppsss..jatuh haram?
    Betul jugak kan?
    Kalau first time just nak tengok je.
    Kalau dah banyak kali macam suka pulak,kan?

    ReplyDelete
  35. Pengalaman yang tak terkata. seronoknya telah sampai ke Mesir.

    ReplyDelete
  36. Firaun kita semua telah diceritakan kisahnya yang zalim dan menentang Nabi.

    Dah mati pun masih menzalimi kita. Harga nak ke kubur dia pun makin naik.

    ReplyDelete
  37. Satu hari, saya kena duduk diam2, allocate time utk baca perjalanan Anies dr mula sampai akhir. Dari dulu tak khatam2 :)

    ReplyDelete
  38. kalau smpai kena bayar mahal semata utk firaun.. baik x yah anies!! kiki

    ReplyDelete
  39. dari angkor wat wak dtg ke piramid ni ye., hehe2 siannye x dpt masuk ke dlm kannn.. xper adela rejeki dan hikmah tuuu

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆