Spa (pantai) Cleopatra @ Matrouh : rahsia kecantikan sang ratu terbongkar!

2:57 pm

✿...السلام عليكم✿

Sambungan daripada entry ni.

rasanya, nama Cleopatra tak perlu
diperkenalkan lagi. menerusi filem,
buku sejarah, cerita dongeng dan
tidak ketinggalan, panglipulara Google
dan Wikipedia... kita dapat mengetahui
bahawa Cleopatra ni bukan saja famous
kerana kekuasaannya tetapi juga kerana
kecantikannya yang dikatakan bisa
mencairkan hati2 lelaki pada zamannya.

benarkah dakwaan itu? adakah kecantikan
itu hanya sekadar penyedap cerita untuk
cover hakikat sebenar susuk sang ratu ini?

kunjungan ke Matrouh, (291.6KM dari
Iskandariah, 2 jam 55 minit dan 442KM 
dari Kaherah, 4 jam 41 minit : dengan
Kenderaan) memang tak lengkap
kalau tak berkunjung ke pantai ni.

dikhabarkan suatu ketika dahulu,
Cleopatra telah mengerah tenaga
manusia untuk mengusungnya
sejauh ribuan batu untuk ke pantai
ini semata2 mahu kelihatan cantik.

so, apa keistimewanya pantai ini sehingga
Cleopatra sendiri sanggup mengunjunginya?

yu ols akan jumpa tugu Cleopatra ni sebaik sahaja sampai kat pantai ni. ni tugu buatan ya... bukan tugu peninggalan Cleopatra...

suasana di sekitar pantai. masa ni, air laut tengah surut. keadaan pasir kat sini - banyak batu-batuan...

bersebelahan pantai ni, ada bukit pasir... bila sampai kat sini, tengok kak ngah menonong je... dalam hati cakap, "mana satu spa Cleopatra ni? tak kan batu2 yang besar gedabak ni?"

kalau time air pasang, kawasan ni ditutupi air. time air surut, batu2 nyer agak licin dan tajam. so, kena laa jalan hati2...

hah... ni la spa Cleopatra! sayangnya, kerana kesuntukan masa, anies tak dapat nak masuk dan cuci2 mata kat dalam spa ni. tapi, kalau yu ols nak tengok keadaan di dalam spa ni, google je la yek. apapun, meh anies cerita sikit pasal spa ni...

di dalam batu besar ni ada sebuah kolam yang airnya TIDAK MASIN DAN SENTIASA SUAM. terdapat 3 buah pintu pada batu ni. yang yu ols nampak tu, pintu masuk manakala pintu keluar pula terletak di kiri dan kanan batu ni. waktu air surut adalah waktu yang sesuai untuk memasuki 'spa' ni. sebaik sahaja masuk, ada 'tangga' kecil untuk memasuki kolam spa tersebut. berapa kedalaman kolam spa ni, wallahu 'alam. rasanya tak berapa dalam dan sebab tu Cleopatra sanggup berendam dalam kolam ni. tapi satu perkara yang buat anies kagum. meskipun dikelilingi air masin, namum rasa air yang terdapat di dalam kolam ni tak berubah. Subhanallah! so, there's no wonder why did Cleopatra choose this place and willing to travel a thousand miles just to maintain her physical beauty!

ada sesiapa yang nak try panjat batu besar tu? ;-)

sama macam kat Pantai 'Ajibah, air kat pantai ni pun jernih juga...

close up bukit pasir. cantik warna pasirnya...

nampak macam keras tapi bila dah dekat, pasirnya berderai...

sebelum balik... kalau yu ols datang ke Mesir, panjang2 kan lah kaki ke sini. both Pantai 'Ajibah and spa Cleopatra... A HIGHLY RECOMMENDED PLACES TO VISIT! tapi jangan datang pada musim panas. sesak woo tempat ni dengan umat manusia...

bersambung...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

35 Your Words of Lo♥e

  1. bestnyaa ke egypt??? wowww... btw, Haiii.. dah follow blog akak.. cantik sangat.. :)sudi tak follow blog saya? terima kasih yeee, God bless you http://ehcerita.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. anis takde gambar dalam spa tu ke?

    ReplyDelete
  3. wah asyik juga ya kak, sambil menikmati pemandangan alam, bisa juga sambil spa, sangat dimanjakan nih kalau tiggal disana ;)

    ReplyDelete
  4. Kecantikan dan kisah kekuasaannya sampai hari ini terus melegenda ya kak :)

    ReplyDelete
  5. http://madey09.blogspot.com/ sekali lagi blog ni memaparkan tamadun yang ditinggalkan ,..unik ja di Mesir ya...tak ada di negara lain ni hanya di Mesir kan..

    ReplyDelete
  6. subhanallah
    byk ilmu anise dpt ye.


    rambut cleopatra

    ReplyDelete
  7. terima kasih atas infonya gan,
    maaf bikin spam ya gan,ini web buat tugas seo bukan untuk jualan
    http://jualkaosdota2.besaba.com/

    ReplyDelete
  8. Wah kak anies jalan2 terus nih ya :)

    ReplyDelete
  9. macam tak best je tempat ni Anies???hehehehhe

    ReplyDelete
  10. Anies
    walaupun x pernah ke mesir
    tapi terasa dekat je bila u share gambar2 sana
    thanks ye... dapat juga melihat keindahan negara orang... subhanallah cantik sungguh..

    ReplyDelete
  11. alamak baca blog anies ni rasa macam nak pergi sangat ke Egypt. Lagi singgah baca macam kena masuk list tempat yang akan di kunjungi..

    ReplyDelete
  12. anies makin kerap singgah sini macam membuak2 nak pi Egypt.. Tak survey flight ticket lagi ni. Mahal ke kos nak ke sana?

    ReplyDelete
  13. Ruginya anies tak masuk dalam spa tue.. patut la ratu cleopatra dia memang terkenal kerana kecantikannya..ada rahsia di sebaliknya.. =D

    ReplyDelete
  14. kisah cleopatra kecantikannya n kekuasaannya mmg femes...

    ReplyDelete
  15. Hermmm bilala sy nak sampai ke sana agaknya...

    ReplyDelete
  16. Menarik tempat mcm ni.. bagi saya ia merupakan satu tempat yg istimewa. Rugi klu ke mesir tak singgah tempat ni kan.. Thanks sharing Anies.. :)

    ReplyDelete
  17. Tak sangka dalam batu tu ada spa..

    Air pun nampak sangat jernih

    ReplyDelete
  18. ermm...bila la agaknya angah nak dapat merasa pergi ni...

    ReplyDelete
  19. Cita-cita ke Mesir masih terpendam, melihat photo di blog semakin bergelora keinginan itu... hikhik

    ReplyDelete
  20. dapat berendam di spa tu tentu best..

    ReplyDelete
  21. ajibah ....sedap nama mcm nama org pula.

    ReplyDelete
  22. ajibah ....sedap nama mcm nama org pula.

    ReplyDelete
  23. Seronoknya Anies! Puas jalan2 kat sana :)

    ReplyDelete
  24. Subhanallah...indahnya ciptaan Allah

    ReplyDelete
  25. semangkn teruja nak kesana membaca reveiw dari Anies..

    ReplyDelete
  26. dalam batu tu ada kolam?? wahhh ajaibnyaa..

    ReplyDelete
  27. tgk pasir tu mcm keras rupanya berderai bila pegang ye kak anies?? air dlm 'spa' tu x masin ek kak? subhanallah besarnya kuasa Allah :)

    ReplyDelete
  28. Ohh gitu kisahnya sang ratu kekal cantik.. agak2nya kalau masuk dlm spa mesti berjam2 dlm tu. Hehee

    ReplyDelete
  29. Ooo memang tempat tarikan pelancong lah ye,anies?
    Sian betul hamba yang dikerah untuk mengusung ribuan batu tu ea..
    Berendam kat situ boleh cantik?
    Biar betul...
    Or...pakai susuk tu yang bagi cantik?

    ReplyDelete
  30. alaa baru nak tengok isi dalamnye mcm mne spa tu.. xpe2 nanti anis google..hihi.. cantik tempat nie.. unik kan mesir nie..

    ReplyDelete
  31. Assalam anies,
    putih bersih kan pasir situ
    macam halus lembut tulus mulus gitew kan3

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆