Pantai 'Ajibah (Ageeba) @ Matrouh : adakah ini syurga dunia?

12:48 pm

✿...السلام عليكم✿

Plan untuk ke sini hampir tak jadi
gara2 driver tranco tak nak jawab
call. frust nonggeng juga laa masa tu...

tapi, masa tengah membeli barang
kat Manshiah, tetiba kak ngah beritahu,
plan nak ke Matrouh menjadi!
yeahhh!! suka! suka!!!

FYI, jarak antara Iskandariah ke 
Matrouh lebih kurang 291.6KM
(2 jam 44 minit) memang kebas
punggung laa nak sampai ke sini.
tak percaya? tengok je la peta kat
bawah ni!

kedudukan pantai 'Ajibah. bila tengok peta ni, no wonder laa kenapa kami kena lalui 2 check point (siap minta passport). sebabnya, pantai Ajibah ni dah dekat sangat dengan negara Libya (garisan putih tu adalah sempadan Mesir - Libya)

papan tanda pantai 'Ajibah (kiri-syaati' 'ajibah, bermaksud, pantai ajaib) apa yang ajaibnya dengan pantai ni?

inilah pantainya!! tiada kata yang mampu terucap melainkan... SUBHANALLAH!! 

ya Allah... cantiknya.... terpaku mata kami melihat ciptaan Ilahi ini!!

kenapa ia dinamakan pantai ajaib? sebab hanya di kawasan (pantai) ini sahaja yang mempunyai 7 warna! ya betul! air laut di sini akan bertukar menjadi 7 warna apabila terkana sinaran matahari! yu ols boleh bayangkan tak macam mana keadaannya tu??


menjerit2 kami kerana tak sabar nak turun ke sini! masa ni laa terasa menyesal sebab tak bawa baju lebih! ya Allah... kenapalah cantik sangat pantai niiiii.....

airnya sangatttttt jernih... sejuk tu tak payah cakap laa...

kami berjalan ke depan sikit... nak tengok lebih dekat 'dinding teluk' pantai ajaib ni... ya Allah... kenapa laa cantik sangat niiii.....

pemandangan dari 'dinding teluk'... masa ni orang tak ramai. so up to us laa nak menjerit ke nak melompat ke... serius! sampai kat sini, terbang segala masalah!!

let's follow my step! pasirnya sangat putih dan halus. plus sangat sejuk! tak ada kulit kerang tak ada kulit siput. so boleh berjalan dengan senang hati tanpa bimbang terpijak kulit2 kerang / siput.

ombak kat sini pun tak terlalu besar.... arghhhh... cantik nyerrrrr......

masa kami sampai ni, dah masuk tengah hari... tapi terik matahari tak terasa pun. yang kami rasa cuma rasa sejuk dan rasa excited yang terlampau! ;-)

you see... sangat2 membiru dan jernih! tak puas mata menatap!

tanya kat cikgu geografi ya apa nama dinding padang pasir ni...sangat2 cantik... ya Allah...

heaven on earth?

nak memancing no hal laa... tapi ikan2 kat sini kecil je... 

kalau ada rezeki, memang anies nak datang ke sini lagi. 2 jam berada kat sini memang tak cukup. nak sumbat gambar banyak2 kat entry ni pun rasa tak larat... sebab pantai ni teersangattttttttt laa cantik!! moga2 ada rezeki yu ols untuk bertandang ke sini kelak!! aminnnn... (tak nak amin kan ke?)

pantai 'Ajibah - keajaibanmu menggugah mimpiku...

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

38 Your Words of Lo♥e

  1. cantiknya! jernih sangat airnya! :D

    ReplyDelete
  2. As'salam subahanallah ...luar biasa hebat sangat ..terang

    ReplyDelete
  3. subhanallah cantiknyeee... tenang.. :)

    ReplyDelete
  4. aminnn,,, tak dapat pergi dapat tengok keindahan kenegara orang pun dah rasa best sangat,, thanks share photo,,,

    ReplyDelete
  5. Subhanallah..sangat2 cantik..pantainya sangat bersih...sejuk mata memandang..:)

    ReplyDelete
  6. nampak cam ada batu cantik2..ambik tak??buat kenangan..:)

    ReplyDelete
  7. SUBHANALLAH CANTIKNYA SEMUA PIC ALLAHUAKBAR...BERTUAH ANIES DPT MELIHAT KEAJAIBAN ALAM DUNIA YG INDAH...

    ReplyDelete
  8. Subhanallah cantik nian ya kak :)

    ReplyDelete
  9. ya allah sumpah cantiknye kak anies pantai dia! air dia ya allah...boleh jd 7 warna ye kak? subhanallah cantiknya ciptaan allah :)

    aminnnn moga2 ada la rezeki utk ana sekali nti bila2 dpt jejak ke sini :")

    ReplyDelete
  10. Subhanallah cantiknya... boleh swimming tak kat sana?

    ReplyDelete
  11. indahnya,,,

    cantiknya....

    pantai...

    biru lautnya ....

    ReplyDelete
  12. wah jernih betul air laut. Ni kalau nampak mesti nak terus terjun...haha..

    ReplyDelete
  13. Subhanallah..mmg sangat sangat sangat cantik..dan mmg ajaib tgk different color tones tu...airnya pun crystal clear..

    Amiinnnn...saya pun dah pasang impian nak ke Pantai Ajibah ni :)

    ReplyDelete
  14. subhanallah ... cantik . syg x dpt tgk warna2 tu ...

    ReplyDelete
  15. Ternyata salah satu syurga dunia...Subhanallah....Allahuakbar...

    ReplyDelete
  16. Anak uncle di AlAzhar..tak banyak jejalan dia..sayang sekali tak ambil gambar2 menarik tinggalan para nabi kat sana..take care kalau jejalan ya

    ReplyDelete
  17. terbaik..late gambar keluar ..nanti jenok balik ya..uncle tak puas tengok gambar

    ReplyDelete
  18. Subhanallah. Indahnya! Cantik betul pemandangan kat sana. Air jernih bersih....tak puas tengok :)

    ReplyDelete
  19. mmg cantiklah air pntai..jernih je.. pasir dia pon sgt bersih

    ReplyDelete
  20. Wahh masyaAllah jernihnya air laut tu.. suasananya walaupun berpasir, tetapi ttp menyegarkan mata memandang.. biru je lautan tu... menarik.. :)

    ReplyDelete
  21. Anies..memang teringin nak kesana..insyaallah..

    ReplyDelete
  22. Subhanallah, cantiknya pantai ajaib tu...

    ReplyDelete
  23. Subhanallah... cantiknya anies. Kalau nk dtg sini dgn anies boleh. Hehe

    ReplyDelete
  24. aniess....subhanallah, cantiknya..
    sebab tu dalam quran, Allah dah janji syurga di bawahnya sungai mengalir...
    sebab tau dah manusia ni cukup sukakan keindahan laut, sungai...

    ReplyDelete
  25. pasir putih..laut biru..chantikkkk

    ReplyDelete
  26. subhanallah..cantiknya!tengok gambar dah teruja, cmane la kalo melihat dengan mata sendiri.memang kena pantai dengan namanya

    ReplyDelete
  27. Subhanallah cantik gila anies!!!!! bestnya kalau dapat pergi sana jugak...uwaaaaaa

    ReplyDelete
  28. Akak ada simpan serbenier dr biras pasir 7 warna dr benua arab

    ReplyDelete
  29. Subhanallah cantiknya..tengok pic pun dah teruja anies..

    ReplyDelete
  30. Seriusss...
    sangat2 cantikkk...

    ReplyDelete
  31. anies redah sendiri ke Egypt atau ikut guide....hihihi? redah kau..

    ReplyDelete
  32. Awat terasa mcm nk mandi kt sini.. huhu. Tq sbb komen pukal

    ReplyDelete
  33. Yelahh mmg sangat cantik..
    7 warna...Subhanallah..
    Ni saya baru tau..

    ReplyDelete
  34. Assalam anies,
    YaAllah memang betui2 santek laaaaaaaaaaa

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆