#PremiereWithBudiey #BudieyDotCom #TheGentlemen

10:23 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Synopsis:

Mickey Pearson (Matthew McConaughey) seorang pelajar miskin tapi pintar dari Amerika dapat melanjutkan pelajaran di Universiti Oxford. tapi dia tak habiskan pengajiannya sebaliknya menceburkan diri dalam pelbagai aktiviti haram sehingga berjaya memiliki perniagaan marijuana. pun begitu, di sebalik sisi gelap Mickey, dia seorang yang sangat menyayangi isterinya (Michelle Dockery) dan sesiapa 'usik' isterinya, pasti akan terkorban.

disebabkan perniagaan marijuananya berjaya, ia telah menarik minat seorang peniaga berbangsa Yahudi bernama Matthew (Jeremy Strong) untuk bekerjasama dengan Mickey. walaupun kolaborasi mereka belum betul-betul berlaku, tapi disebabkan satu insiden tak terduga telah menyebabkan 'tension' antara mereka mula memuncak. Mickey tak duduk diam sebaliknya cuba mencari dalang di sebalik insiden tersebut.

siapa dalang sebenar insiden tu? antara isteri dan perniagaan marijuana, siapa yang Mickey pilih akhirnya?


komen:

terus terang cakap, kalau tengok mana2 filem arahan Guy Ritchie ni, tak sah kalau tak pening untuk sejam yang pertama. why? sebab jalan ceritanya jarang yang direct to the point. mesti ada 'kona sana kona sini', barulah anies akan faham maksud yang ingin disampaikan. 🤣🤣🤣

jadi untuk filem ni, ia memang tak terlepas dari yang anies sangkakan. namun yang menariknya, disebabkan 'kona sana kona sini' tulah yang membuatkan anies terus hayati plot seterusnya meskipun orang kat kerusi sebelah dah berdengkur-dengkur 🤣🤣🤣

cuma untuk filem Guy Ritchie kali ni, tak banyak adengan ganas, berdarah-darah, tumbuk menumbuk disajikan. kekuatan filem ni terletak pada dialog2 dan body language.

kalau tanya apa yang tak best fasal filem ni, anies tak suka OST utamanya. lagu tak sedap... sorry...

so, daripada ⭐⭐⭐⭐⭐anies beri ⭐⭐⭐1/2.

filem ni bakal masuk pawagam seluruh tanah air mulai esok, 13 Februari 2020.

disclaimer: apa2 yang anies kongsikan di atas sekadar pendapat peribadi sahaja dan tiada kena mengena dengan pihak lain. harap maklum.

terima kasih kepada budiey.com atas pass tayangan perdana The Gentlemen ni. siapa yang datang malam tadi dengan suit lengkap akan diberi peluang untuk menyertai satu kontes anjuran Lord's Tailor dan hadiah utamanya ada suit lengkap bernilai RM4000++  

antara adengan2 dalam The Gentlemen

Mickey bersama isterinya, Rosalind ketika menghadiri gala dinner yang melibatkan orang2 tertentu...

Dry Eye (Henry Golding) bertemu Mickey kerana mahu bekerjasama dengannya. di sebelah Mickey adalah Ray, pembantunya.

Fletcher (Hugh Grant) sedang bercerita dan berkongsi idea bersama Ray untuk menjayakan 'misinya'...

Ray dan Coach memerhatikan orang suruhan Dry Eye yang mati kerana melarikan diri sebelum digilis kereta api...

credit gambar

trailer. credit video

thanks 4 reading.
selamat menonton!

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

46 Your Words of Lo♥e

  1. sekarang kak masuk panggung pun sebab tengok kartun animasi. haha >.<

    ReplyDelete
  2. Peminat filem aksi bolehlah tengok cerita ni.

    ReplyDelete
  3. Parcel dari dear anies dah selamat mendarat di Melaka 😍😍

    ReplyDelete
  4. wow cerita baru untuk bulan ni yeyy yeyyy :p

    ReplyDelete
  5. UNTUNGLAR dpt tgk movie free., hehehe

    ps. lenkali pas satu tiket utk wak ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt kasi sy no phone. kalau dpt sy msg wak n make sure wak ada kt KL time tu

      Delete
  6. lama tk tgk wyg..thn 2020 blum ke pawangam lg..nmpk menarik movie ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah tgk movie ni... jgn risau adengan berdarah2 x byk

      Delete
  7. wah bisa jadi rekomendasi tontonan film kedepannya nih. boleh bole kak! penasaran

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada kesempatan pergilah menonton ya ;-)

      Delete
  8. Saya tengok cerita cintan cintun aje...

    ReplyDelete
  9. Banyak kona sini kona sana noo....menarik juga tu 😆

    ReplyDelete
  10. Cik anies pandai merangkai kata review film. Tak hanya cerita jalan-jalan wisata saja.

    Saya jadi penarasan ma film ini karena ulasan cik Anis. Nice blog Cik

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa biasa aja mas... kadang kala blur juga macam mana nak review nanti orang kata saya spoiler hahaha

      Delete
  11. Oh very interesting film darling
    thanks for share with us
    xx

    ReplyDelete
  12. Jadi ingin menonton film The Gentleman ini nih. Review nya menarik.
    Saya itu malah suka dengan film yang tidak direct to the point gitu. Rasanya lebih menarik. Tidak mudah tertebak. Jadi penasaran dengan alur selanjutnya.

    ReplyDelete
  13. baru semalam tengok trailer dia. macam menarik. dah plan nak pegi tengok nanti.

    ReplyDelete
  14. Saya jarang nonton film di bioskop mbak Anies, karena jauh jaraknya, bisa 4 jam bolak-balik kalo macet, tapi yang utama tak ada duit.

    Menurut saya, Pada awalnya saya pikir itu dimulai sedikit lambat tapi kalau dipikir-pikir itu benar. Eksekusi yang sempurna dari film gangster Inggris klasik yang karismatik yang mencuri setiap adegan yang dimasukinya dan membuat menangis meminta dia pergi. Semua dalam semua film pria ritchie klasik yang sangat menyenangkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa mas kalau itu halangannya. boleh download di kemudian hari tapi mmg benar, filem guy ritchie menyenangkan

      Delete
  15. Ada ke yang datang pakai suit ?

    ReplyDelete
  16. seguro que lo habrás pasado muy bien en esta premier, que chulo

    ReplyDelete
  17. Ini film laga, komedi dan roman yang cukup panjang bisa 2 jam ini. Nah, sekarang lagi viral virus corona, dan film the flu 2013 sangat seperti prediksi akan kejadian virus corona bisa direview juga. Nice info

    ReplyDelete
  18. jalan cerita menarik..

    kalau cerita straight to the point mana ada best lagi.

    tidak membina minda sangat

    ReplyDelete
  19. Semoga film ini tayang di bioskop Indonesia, jadinya bisa nonton nih

    ReplyDelete
  20. saya hanyamenunggu IP Man 4 dipawagan kat sini saya suka kungfu film

    ReplyDelete
  21. Baru terfikir nak cari time nak menonton citer ni nanti.. thanks sharing Anies!

    ReplyDelete
  22. Kalau cerita pasal kortel dadah ni biasa ada scene tembak menembak kan.

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆