Bukittinggi, Indonesia: antara tempat kami singgah...

11:53 am

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Ni entry terakhir jalan2 ke Padang / Bukittinggi. maaf laa...cerita jalan2 ke sini tak banyak gambar dapat dikongsi sebab anies tak berapa sihat masa tu. so, secara tak langsung mood bersukaria tu menjunam teruk.

so untuk entry ni anies rangkumkan semua tempat2 yang kami singgah. mungkin ianya biasa2 je tapi bagi anies, cukuplah ia menjadi catatan memori untuk masa depan. manalah tahu kan... ada rezeki boleh datang lagi.

OTW ke Rumah Hamka (boleh baca kat SINI), our supir, Am berhentikan kami kat sini. walaupun masih awal pagi, tapi kedai menjual barangan perak dan permata ni dah bersedia untuk terima pelanggan. anies tak beli apa2 pun kecuali mak cik. dia beli cincin perak. 

scenery bersebelahan kedai silver... masa ni hujan rintik2 dan cuaca agak sejuk. sebab tulah gambar kelabu asap je hehehe

masih belum tiba lagi di Rumah Hamka, Am sekali lagi memberhentikan van dan menurunkan kami kat sini. maaf laa anies tak tahu apa nama tempat ni. yang pasti kat sini anies tengok ada tempat pemprosesan gula dan kacang tanah. kerbau ni digunakan untuk mengisar tebu.

memang best dapat makan kacang tanah yang besar2 dan fresh. dalam keadaan hujan renyai2 tu terasa berselera dapat menikmati kacang dengan air tebu. memang nikmat betul! lepas makan sempat lagi membeli belah kat situ untuk oleh-oleh tambahan.

balik dari Rumah Hamka, kami ke sini untuk membeli belah. gedung / bazar ni memang famous di kalangan pelancong sebab lokasi berdepan dengan Jam Gadang.

macam2 barangan ada... duit je yang tak berapa nak ada hahaha

lepas membeli belah, kami lepak kat sini sekejap. antara mercu tanda Bukittinggi - Jam Gadang... harus berOOTD kat sini. tapi anies cuma mampu tengok je...

dari Jam Gadang, kami terus balik ke hotel jalan kaki sebab tak jauh pun. ikutkan hati nak je pergi ke Jambatan Limpapeh tu... tapi tu laa badan dah rasa lain macam. so tengok dari jauh je laa... tu pun dah puas hati...

selingan: kami menginap kat sini. Grand Kartini Hotel. korang boleh tengok harganya di agoda.com. Alhamdulillah sangat selesa dan dekat dengan lokasi2 pelancongan menarik. ditambah pula ada breakfast. credit gambar.

lepas makan malam, kami pekena murtabak bandung a.k.a apam balik. sekali beli 5 keping! macam2 topping kami request. sudahnya malam tu semua kekenyangan dengan murtabak hahahaha

hari terakhir... OTW ke airport, Am bawa kami ke sini.... warghhh buang duit lagi. pada mulanya cuma nak cuci2 mata je. last2 terbeli juga hahaha...

dah sampai airport... dengan ini berakhirlah cerita jalan2 ke Padang /Bukittinggi. Alhamdulillah... lega tak terkira bila segala yang dirancang berjalan lancar meskipun ada kekurangan yang tak dapat dielak. personally anies happy sangat2 sebab berpeluang bawa family jalan2. mudah2an ada rezeki sebegini lagi pada masa akan datang. insya allah...

bye2 Padang bye2 Bukittinggi. bye2 Ranah Minang. jumpa lagi.

thanks 4 reading
daaa....

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

108 Your Words of Lo♥e

  1. Seronok baca dan tengok pemandangan di Bukit Tinggi tu anies..
    Damai dan rasa tenang teringat suasana kampung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg syok rasa tenang je sbb jauh dr hiruk pikuk bandar

      Delete
  2. Kalau saya pun suka sight-seing daripada membeli-belah.
    Asal gembira dalam percutian dah bagus.

    ReplyDelete
  3. Sempat cuba sate mak syukur tak ?

    ReplyDelete
  4. Wah! sedapnya nampak kacang tanah besar-besar Mrs. A ni dahlah peminat kacang tanah

    ReplyDelete
    Replies
    1. so sis patut dtg sini dan hadap kacang tanah puas2 serius mmg sedap

      Delete
  5. Memang bukit tinggi sumbar cukup menarik untuk dikunjungi selain nuansanya yang menarik kulinernya juga cukup menggugah selera.😄😄

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. yg sukakan nature pasti jatuh hati dgn tempat ni

      Delete
  7. Great trip to Jam Gadang!
    I like all kind of dishes in Bukit Tinggi, especially Kapau, but SO spicy.
    The souvenirs look cute!

    ReplyDelete
  8. tak mampir ke mesjid akbar padang kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat mas. maklum sahajalah kami pergi sebenar sahaja. 3 hari..

      Delete
  9. Makasih kak Anies sudah datang ke Bukittinggi Sumatera barat, jika ada rejeki mampir lagi ya.😄

    ReplyDelete
  10. Aku iri belum bisa jalan-jalan ke Padang...

    T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu saya datang n kita pergi sama2 hahaha

      Delete
  11. Türkiye'den selamlar 😊 burada da yağmurlu ve soğuk bir hava var. Kış mevsimi yerine sanırım yaz mevsimini tercih ederdim.

    ReplyDelete
  12. BANYAKTEMPAT MEARIK DI BUKIT TINGGI CANTIK SEMUANYA

    ReplyDelete
  13. Kalau pergi tempat macam ni...selain dari pemandangan yang cantik, part makan pun best

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt pula masakan yg ngam dgn selera perrghhh

      Delete
  14. Part makan kacang tanah dengan air tebu tu yang tak menahan. Haihh, sumpah teringin ;) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringin tang mana? air tebu ke kacang? ;-)

      Delete
  15. tengok murtabak dia macam mampat giler. apa topping dia letak tu? ♕ Tiara Sapphire ♕

    ReplyDelete
  16. rasanya hotel yg anies stay sama ngn hotel cik nor stay sblm ni..xjauh dr jam gadang tu kan?

    ReplyDelete
  17. bestnya pergi jalan-jalan ke indonesia bukit tinggi

    ReplyDelete
  18. Rare sungguh tu... guna kerbau untuk kisar tebu... gi mana tu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerbau tu pusing2 je ada alat dia pasang tp x tgk pun hhehee

      Delete
  19. lokasi kerbau tu tempat pelancong singgah.
    boleh beli kacang dan gula kabung.
    terbaiklah gula kabung dr situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa mama borong habis gula kt situ mcm x de gula kabung kt mesia hahaha

      Delete
  20. Jam gadang di waktu malam bertukar warna ....cantik.

    ReplyDelete
  21. hotel kami pun dekat dengan jam gadang sebab tu malam2 pun keluar meronda kat situ.
    terbeli la juga malam tu...hihi

    ReplyDelete
  22. tapi makanan di restoren simpang raya mahal juga . tapi itulah kedai makan yg ok sikit di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x try pun. pegi resto yg biasa2 je sbb nk mkn benda lain selain mskn padang

      Delete
  23. Banyak juga tempat persinggahan Am ye. Tapi yang bestnya, tempat singgah diorang ni selalunya yang untuk bantu ekonomi masyarakat tempatan. Perasan dari hari tu lagi masa ke Aceh. Alhamdulillah nice trip & nice penceritaan. Buat rasa nak ke Bukit Tinggi juga hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. kalau bkn kita yg tolong siapa lg kan... x kn nk harap mat saleh msk kg pula kan...

      Delete
  24. best jugak eh bukit tinggi. bulan 8 ni plan nak ke sini la berprogram dengan kawan-kawan uni. katanya sejuk macam cameron

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bgs tu. yap mmg sejuk. hotel x de aircond

      Delete
  25. teringin nak ke sana lagi. mesti byk perkara yg sudah berubah, kan?

    ReplyDelete
  26. Senangnya. Saya dulu pernah singgah di kota Bukittinggi ini. Main ke Ngarai Sianok dan ke Kelok 44. Ada jembatan Limpapeh juga. Udaranya sejuk sekali. Menyenangkan main ke kota ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada singgah rumah buya Hamka?

      betul. cuacanya sangat sejuk. tapi saya suka

      Delete
  27. jam gadang ni memang tempat untuk habiskan duit hehe

    ReplyDelete
  28. anies tak sihat ya? kalau travel dalam keadaan tak sihat, memag tak syok huhu, get well soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pening / sakit kepala ms tu... mungkin terlbh excited smpi jd mcm tu😆

      Delete
  29. Great post dear, so nice and interesting, love it!    

    ReplyDelete
  30. Sedapnya makan kacang dengan air tebu sambil borak2 dalam hujan. Terus rasa lapar ni..adui..

    ReplyDelete
  31. Hermoso lugar me encantaría conocerlo. Buen fin de semana

    ReplyDelete
  32. moga awak dan keluarga terus dimurahkan rezeki..

    yang patut disyukuri ialah ..sihat

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah dah terjah semua tempat khas Padang dan Makan pula kacang yang terkenal renyah, jam gadang dan sampai ke rumah Hamka ck ck Seronok nian pesiar kali ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x smpi lg istana pagarruyung so blom habis jelajah lg😆

      Delete
  34. kite suka je tengok gambar2.. i enjoy tengok gambar2..
    lagi2 kalooo gambar besarrr puas hati tengok =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bleh bsr kn dah lama buat😆

      Delete
    2. size ni ok da.. ngam da dengan layout blog =)

      Delete
    3. kalu bsr sgt tkt lubang hidung org nmpk dulu😅😅

      Delete
  35. me encanta ver otros lugares a traves de blogs. Gracias por compartirlo
    me ha encantado tu post, no conocía tu blog, ¿te apetece que nos sigamos? ya me dices. saludos

    ReplyDelete
  36. estupendo post ! 👌👌👌 Espero tu opinión en mi reciente entrada! Feliz noche! 💓💓💓

    ReplyDelete
  37. Waah sudah sampai Indonesia nih jalan2nya.. Seru ya

    ReplyDelete
  38. Thanks for sharing your journey. It was fun to see the photos too.

    ReplyDelete
  39. sedap tu murtabak bandung dh skali bli 5 trus

    ReplyDelete
    Replies
    1. konon nk mkn sorg 1 tp pastu sepotong pn x abes😆 😂org tamak mcm tu laa😆😆

      Delete
  40. Datang sini banyak shopping je ni kan. Makan dan beli ole² :)

    ReplyDelete
  41. terima kasih kongsi gambar anies..tak pernah pergi .. tengok gambar pun jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada rezeki pergilah. BT / Padang mmg 👍👍👍

      Delete
  42. Bukit tinggi ni pun satu destinasi yg sy teringin nak pergi.. tengok2 gambar tu jadi seronok pula :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada rezeki pergilah. naik flight sejam je dah smpi

      Delete
  43. bila sebut Bukit Tinggi kan otomatik teringat arwah cikgu cikbunga ... beliau dulu nak buat lawatan kesana tapi tak jadi ...lawatan sambil belajar kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alfatihah utk arwah... mungkin rezeki pelajarnya pula yg akn dtg ke sn insya allah

      Delete
  44. insyaAllah 1 hari cikbunga will be there ...aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah aminnnn nnt riki2 web site AA bln dpn ada promo free seat. ke padang hari tu sy dpt return RM56 je

      Delete
  45. bila tgk kerbau buat keje.... kesian lah pulakk...huhuhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu laa kami tgk pun kesian. tp kerbau kt sini wpn kerja byk tp sado2 belaka

      Delete
  46. semua kenangan manis nie akan menjadi ingatan terindah untuk dikenang unutk masa hadapan ;)

    ReplyDelete
  47. rindunya nak explore Indonesia...Bukittinggi ni tak pernah pergi lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah ada rezeki nnt pegi laa mmg👍👍

      Delete
  48. Pemandangan sawahnya itu, jadi terbayang nih udara dan suasananya

    ReplyDelete
  49. wish list saya adalah bukittinggi, semoga suatu saat kesampaian main main kesana

    ReplyDelete
  50. Zumal dapat pergi bukit tinggi Klang jer. Huhu...

    ReplyDelete
  51. Apam balik dia tebal dan mewah dengan topping.. sha suka tengok video pembuatannya di Youtube.. memang telan air liur je tengok.. hehehe..
    cantiknya pemandangan di waktu pagi..

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆