Bukittinggi, Indonesia: ke Museum Rumah Kelahiran Buya Hamka

12:11 pm

✿السلام عليكم ورحمة الله وبركاته✿

Bersambung dari SINI.

lama betul tertangguh cerita jalan-jalan ke Padang / Bukittinggi ni. bagi korang yang belum berkesempatan membaca coretan yang anies kongsikan sebelum ni, silalah klik kat SINI ya. jangan malu2 jangan segan2 buat macam rumah sendiri 😆😆😆

hari kedua kami di Bukittinggi boleh dikatakan kemuncak perjalanan. sebelum ke sini, anies dah tanya mak cik, pak cik dan mama... antara Istana Pagarruyung dengan Rumah Hamka, mana satu nak pergi?

semua pilih rumah Hamka. maknanya ada rezeki ke sini lagi nanti barulah kami ke Istana Pagarruyung.

kenapa kena buat pilihan? sebab kedua-dua lokasi ni sangat jauh. nak pergi kedua-dua tempat ni dalam masa sehari memang tak sempat.

since kami berada kat sini sekejap je, jadi terpaksalah pilih salah satu. that's okay. tapi bila tengok muka diorang ceria dan bersemangat bila berada kat rumah Hamka ni, anies jadi puas hati.

paling suka dengan soalan, "bila kita nak datang sini lagi?" "bila kita dapat pergi ke tempat-tempat macam ni lagi?"

waaaa nangis tepi bucu katil dulu. kalau pergi dengan agent, that's another story. kalau pergi rancang sendiri... waduhhhh bertabahlah...

berbalik kepada tajuk... untuk sampai ke rumah Hamka ni memang banyak cabarannya. cabaran paling besar adalah, kena lalu 'Kelok 44'.

apa tu 'Kelok 44'? kelok = corner sebanyak 44 buah perlu dilalui sebelum sampai Tasik Maninjau, lokasi di mana rumah Hamka berada. dah lah kena hadap corner, pastu jalan pula agak sempit (2 lane). kalau nampak gaung tu, perkara biasa.

luckily, masa anies datang, suasana masih diselubungi jerebu. so tak adalah rasa gerun sangat kalau nampak gaung sebab scenery malap je.

lagi satu, bagi yang tak tahan mabuk tu, silalah prepare bag plastik siap2. takut korang termuntah je. mungkin belum sampai kelok ke 10 korang akan termuntah. kalau tak nak muntah, baik korang pejam mata dan tidur 😆😆😆.. tapi rugilah kalau korang tidur sebab tak dapat nak nikmati scenery yang cantik2...

kami tiba di rumah Hamka dalam pukul 11.00 pagi. ketika tu memang tak ada pelancong. bila sampai tengok pintu tutup. alamak! macam mana ni? penat datang dari jauh tapi rumah tutup.

so anies pun pergi ke bangunan di sebelah. rupanya penjaga rumah (staf museum) duduk kat situ. dia tolong bukakan pintu. Alhamdulillah... akhirnya dapat juga kami jejak ke rumah tokoh yang tak asing lagi di Nusantara ni, Allahyarham Abdul Malik Karim Amrullah atau lebih dikenali sebagai Hamka / Buya Hamka.

anies tak nak cerita fasal Hamka sebab korang boleh Google sendiri, kan? cerita fasal museum rumah ni pun korang boleh Google. anies just nak share photo2 yang sempat di snap sepanjang hampir sejam kami kat sini.

cekidaut!

Alhamdulillah akhirnya sampai juga kami di rumah yang pernah menjadi teduhan tokoh tersohor Nusantara... ciri2 rumah Minang memang terserlah...

since rumah Hamka ni berada atas bukit, maka terpaksalah mendaki sikit... kami sampai selepas hujan turun. so tangga agak licin. then payung niaga sebelah tangga tu, ada penjual buku-buku karya Hamka... mak cik sempat rembat 4 buah!

rasa anies ni laa satu2nya laluan (jalan raya utama) yang ada untuk mengelilingi Tasik Maninjau. kalau salah tolong betulkan.

halaman rumah di sebelah kanan...

halaman rumah di sebelah kiri...

kalau tak silap anies, bangunan kuning tu library. kat situlah anies jumpa penjaga rumah Hamka (staff museum)

jom kita tengok apa yang ada dalam rumah Hamka

ruang rehat. di belakangnya di hiasai foto2 aktiviti Hamka sepanjang hidupnya termasuklah lawatannya ke Malaysia suatu ketika dahulu...

kamar tidur...

antara pakaian yang pernah dipakai oleh Hamka...

Azlan and the typewriter....

koleksi jubah Hamka...

peralatan menangkap ikan. bukan perkara pelik kerana Tasik Maninjau merupakan lubuk rezeki bagi warga sekitarnya...

anies tak pasti sama ada ini cenderahati2 daripada para pelawat ke rumah Hamka atau anugerah2 yang pernah diterima beliau...

antara karya2 Hamka yang ditulis sepanjang hayatnya termasuklah ketika dipenjara...

maaflah tak nampak Tasik Maninjau dari rumah Hamka akibat jerebu...

ruang tamu dan info tentang rumah Hamka...

okey tu je perkongsian untuk hari ni...
thanks 4 reading
daaa...

p/s mem besar ada kat planet Marikh. tunggu dia balik baru dia BW 😆😆😆

Yang Ni Pun Best Juga Taw!

60 Your Words of Lo♥e

  1. aku suka baca kary-karya beliau apalagi tenggelamnya kapal van der wick bikin mata menangis

    ReplyDelete
  2. Subhanallah, menarik pengalaman ni Anies. Teringin juga nak berkunjung ke sini satu masa nanti. Thanks sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah rezeki nnt pegi laa tmpt yg menarik n dkt

      Delete
  3. What a nice post 😊 thanks for your sharing 😊

    ReplyDelete
  4. Nama Hamka memang dah terkenal🌹🌹
    Dulu pon masa belajar sejarah Asia memang ada Juga... Tapi banyak nau dah lupa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm subjek sejarah sikit je nama beliau dipetik. banyak nama sukarno

      Delete
  5. Replies
    1. salam dah satu pekan nak terjah blog anda pula yang paling rajin berkomen disini

      Delete
  6. Hati hati di jalan raya semasa musim perayaaan ini

    ReplyDelete
  7. Syok Padang, rindu makanan sana esp Satay Padang..

    ReplyDelete
  8. Hi Selina



    i am Montoya Jazhel from the philiphines ,i was in a big problem in my marital life so i read your testimony on how Dr Ikhide help you get your husband back and i said i will give it a try and i contacted the Dr Ikhide to help me and he promised to help me get my problem solved. now am so happy with my life because all my problems are over. Thanks to the great Dr Ikhide for the help and Thanks to you Selina.

    You can reach him with this email:- dr.ikhide@gmail.com and i promise he will not disappoint you.



    I AM SO HAPPY…… remember here is his email:- dr.ikhide@gmail.com or whatsapp :- +2349058825081








































    Kumusta Selina



    ako si Montoya Jazhel mula sa pilipinas, ako ay nasa malaking problema sa aking buhay sa pag-aasawa kaya nabasa ko ang iyong patotoo sa kung paano tulungan si Dr Ikhide na maibalik ang iyong asawa at sinabi kong susubukan ko ito at makipag-ugnay sa Dr Ikhide upang matulungan ako at nangako siyang tulungan ako na malulutas ang aking problema. ngayon masaya ako sa aking buhay dahil ang lahat ng aking mga problema ay tapos na. Salamat sa mahusay na Dr Ikhide para sa tulong at Salamat sa iyo Selina.

    Maabot mo siya sa email na ito: - dr.ikhide@gmail.com at ipinapangako ko na hindi ka niya bibiguin.



    AKO KAYA NAKAKITA …… tandaan dito ay ang kanyang email: - dr.ikhide@gmail.com or whatsapp :- +2349058825081

    ReplyDelete
  9. Parece un lugar bonito te mando un beso

    ReplyDelete
  10. teringt buku novel hamka tengelamnya kapal van der wijk tuuh.. p

    ReplyDelete
  11. nice share.. karya buya hamka yang saya pernah baca cuma tafsir alazhar.. tu pun beberapa juzuk saja..

    ReplyDelete
  12. 2 tahun yang lalu sempat kesana aku dan sepertinya sudah banyak sedikit perubahan dari aura tata,an gedungnya.😄😄

    Apapun tujuannya kalau ke Sumatra barat banyak tempat menarik untuk jadi tempat persinggahan. Seperti Museum, Danau, Dan tempat2 unik lainnya di Sumatra barat.😄😄

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah sampai Bukittinggi ini tempat wajib harus dilawati😊

      Delete
  13. wah belum pernah kesini. harus masuk whistlist yang bakal dikunjungi

    ReplyDelete
  14. Iya betul mbak Anies, jalan ke bukit tinggi itu banyak kelokannya, kalo yang ngga kuat memang harus bawa kantong plastik..😂😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. even yang kuat tubuhnya juga pasti akan muntah😆

      Delete
  15. wah bestnya dapat jalan-jalan tengok tempat buya Hamka

    ReplyDelete
  16. Koleksi peninggalan Buya Hamka banyak juga ya
    Wah rumah untuk ukuran saat itu pastinya rumah mewah.
    Dan sekarang pun masih tetap tampak mewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dinilaikan sekarang ia tetap rumah yg mewah sebab kayu sudah semakin mahal😊

      Delete
  17. Wow! Amazing place, I would love to visit it! :)

    https://redamancyy.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. such an amazing place to visit. no doubt👍

      Delete
  18. Oh very nice museum thanks for share with us
    xx

    ReplyDelete
  19. waah menyenangkan sangat dapat berkunjung ke bukittinggi
    tengok histori buya hamka, seorang ulama juga sastrawan

    ReplyDelete
  20. Bestnya. Teringin nak pergi sini..

    ReplyDelete
  21. ohoo saya jenis cepat motion sickness jugak.. kalo sendiri drive
    kawasan cemtu seksaaa sngt rasa. kalo x drive memang tidooo la paling selamat.
    lepas tu xleh dok belakang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ms otw sy terpaksa tidokn diri. kalu x mmg sah muntah😆

      Delete
  22. Wih Buya Hamka, jadi teringat karya-nya 'Tenggelam Kapal Van der Wijck' sampe nonton film-nya. Semoga saja saya bisa kesana kak

    ReplyDelete
  23. Masih dalam mood bercuti ke Anies?? hehehe

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah dapat berkunjung ke rumah Hamka.. Tokoh penulisan yang sangat ohsem..

    ReplyDelete
  25. Ya ampun, saya yang orang Indonesia aja belum pernah ke Museum Rumah Hamka. Jadi malu, hahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah mas 1 hari nnt ada rezeki pasti akn tiba ke sini

      Delete
  26. Sampai kelok 44. Pengsan 😩. Tapi perasan juga, n9 kan ada susur galur minang jugak dan jalan pun banyak kelok. Adakah itu satu kebetulan? Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau nk kata. mgkn sbb ia kaw gunung jd no wonder byk kelok mcm Da Lat

      Delete
  27. Cantik seni bina rumah minang tu. Paling menarik bumbung tu. Kat Negeri sembilan pun dah kurang nampak bumbung macam ni

    ReplyDelete
  28. Tak pernah pergi lagi ke Indonesia ni

    ReplyDelete

☆*✲゚*。(((´♡‿♡`+)))。*゚✲*☆

yea yea...
mekacih korang!
nanti anies BW ya!
mungkin lewat BW..
tapi yang PASTI,
anies tetap akan
TERJAH blog korang!

☆*・゜゚・*\(^O^)/*・゜゚・*☆